9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Vlada o gospodarskih temah

Vlada je znova podaljšala prepoved letalskega potniškega prometa, ki ga je 17. marca uvedla zaradi širjenja koronavirusa. Podprla je predlog, da se svetovna razstava Expo zaradi pandemije prestavi za leto dni.

 

Vlada je danes za dodatnih 14 dni podaljšala odlok o prepovedi mednarodnega rednega in čarterskega prevoza potnikov ter letenje zrakoplovov splošnega letalstva v Sloveniji. Prepoved je v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa uvedla 17. marca, in sicer za lete v EU do 30. marca, za lete v in iz nečlanic EU pa do nadaljnjega. Ukrep je skladno s pravili EU s 30. marcem lahko podaljšala še za 14 dni, nato je od 14. aprila za dva tedna veljala prepoved po novem odloku, ki pa jo je z današnjim sklepom podaljšala (in tako velja do 12. maja). Prepoved ne velja za mednarodni redni in čarterski zračni prevoz blaga in pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo, na letih na vzdrževanje ter na letih, namenjenih parkiranju zrakoplovov.

Vlada podpira predlog držav udeleženk in organizatorjev svetovne razstave Expo, da se prireditev, ki bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021, zaradi pandemije koronavirusa prestavi na obdobje med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022.

Vlada je sprejela pravila družbe Slovenski državni gozdovi o začasnih ukrepih glede načina prodaje gozdnih lesnih sortimentov zaradi epidemije koronavirusa. Pravila omogočajo začasne ukrepe pri prodaji gozdno lesnih sortimentov na javnih dražbah, direktni prodaji in prodaji po dolgoročnih prodajnih pogodbah.

Sprejela je tudi letni načrt razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2020, ki ga je pripravila družba Slovenski državni gozdovi. Načrt med drugim zajema program prodaje nepremičnin, ki predvideva 70 poslov prodaje skupno 47,5 hektarja zemljišč za 1,46 milijona evrov (od tega vrednost gozda 815.150 evrov ter vrednost kmetijskih in ostalih površin 645.500 evrov), program menjave nepremičnin, ki predvideva devet poslov menjav, in program neodplačnih prenosov na občine.

Vlada je Danila Antona Ranca imenovala za generalnega direktorja direktorata za lesarstvo v ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za petletni mandat, ki bo začel teči 24. aprila. Ranc je bil od 13. septembra lani vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata.

Vlada je Karlo Pinter imenovala za generalno direktorico direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za dobo petih let, od 24. aprila 2020 do 23. aprila 2025. Pinterjeva je bila od 13. septembra lani v. d. generalne direktorice direktorata.

Zadnje novice

Sorodne vsebine