12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vlada nadaljuje z reformami: strateški svet za debirokratizacijo predstavil številne ukrepe na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju za zagon gospodarstva in poenostavitev poslovanja

Ivan Simič, predsednik vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo, je predstavil predlog ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Na davčnem področju je danes predstavil kar 28 predlogov v katerem so med pomembnejšimi znižan davek na dobiček, poenostavitev postopkov delodajalcem in poslovnim subjektom na več področjih. Upokojencem bi si želel omogočiti neomejeno delo tudi potem ko se upokojijo, urediti obdavčitev področja trgovanja s kriptovalutami in povečanje namenitve dela dohodnine raznim humanitarnim in nevladnim organizacijam.

 

Na davčnem področju je 28 predlogov, med katerimi je enotna predloga za akontacije in prispevke tudi pri plačah. Enoten enostaven REK obrazec za obračun davčnih odtegljajev, ne glede na to da imamo za različne prejemke so obdavčeni z različnim davkom. Obrazec REK pa bi se za olajšane postopke oddajal le enkrat mesečno, in sicer le konec meseca. DDV bi se po novem predlogu informativno lahko obračunaval na način e-računov, davčni zavezanci pa bi FURSU poslali vse podatke, na podlagi katerih bi FURS izdal račune do 25. v mesecu.

Simič je še poudaril, da si želijo skrajšanje roka po katerem se plača davek od dobička davka, zato predlagajo, da po 15. letih ne bi bilo več obračunanega kapitalskega dobička. Davčni zavezanci bi tako bili razbremenjeni. Dodatno pa si želijo znižati davek na dobiček in dividende iz 27 na 25 odstotkov. Predlagajo znižanje stopnje davka od dohodkov iz kapitala iz 27,5 odstotkov na 25 odstotkov, pri oddajanju nepremičnin v najem, hkrati pa bi omogočili zvišanje normiranih odhodkov iz 15 odstotkov na 30 odstotkov in znižanje stopnje dohodnine iz 27,5 na 25 odstotkov. Predlagajo pa, da se čim prej uvede en davek na promet nepremičnin, ki naj zamenja obstoječo obdavčitev nepremičnin s tremi davki oziroma nadomestili.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine