-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Vlada na obisku Obalno-kraške regije: “Regija se lahko pohvali s kazalniki razvitosti, ki so vsi nad slovenskim povprečjem”

Piše: L. K. F. 

Vlada se danes mudi v Istri in na Krasu, včeraj pa so ministri Matej Tonin, Marjan Dikaučič, Janez Cigler Kralj, Jernej Vrtovec, Jože Podgoršek in Zvonko Černač obiskali tudi Kras in Brkine. Obisk bo vlada sklenila nocoj v Lipici, v hotelu Maestoso bo namreč javna tribuna oziroma srečanje vlade z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

»Obala nas pozdravlja s soncem, mi pa njo z nasmehom in dobrimi projekti,« je zjutraj sporočil minister Mark Boris Andrijanič. Obiskal je koprsko fakulteto za matematiko, podjetji Obala mobilnost in Dinit, popoldne pa še sežanski Inkubator.  Služba vlade za digitalno preobrazbo ima pripravljenih vrsto predlogov in ukrepov, ki bodo omogočili pospešitev digitalne preobrazbe in s tem tudi podjetij v Obalno-kraški regiji,”  je uvodoma dejal minister. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo  je bila ustanovljena leta 2006. Trenutno jo obiskuje približno 900 študentov, večina na programih računalništva in informatike. V Kopru je minister obiskal raziskovalce  Inšituta Andreja Marušiča, ki so mu predstavili center za kriptografijo, ustanovljen leta 2018 s ciljem po hranjenju informacij na učinkovit, zanesljiv in varen način. 

Bržan: Vlada s koprsko občino dobro sodeluje 

Z vlade, ki je imela najprej zjutraj v koprski Pretorski palači delovni posvet, pa so sporočili: Glede na letos (2021) bodo čez dve leti (2023) občine prejele od slabih 40 tisoč evrov (Ankaran) pa do skoraj milijon evrov (Koper) več denarja v občinski proračun z naslova primerne porabe. To sicer predstavlja polovico vseh prihodkov občin.” V uvodnem nagovoru je koprski župan Aleš Bržan pozdravil dobro delo vlade, izpostavil pa je tudi sprejem načrtov za zagotavljanje pitne vode, saj gre za najpomembnejši projekt za to območje. “Prepričan sem, da bo vlada tudi v prihodnosti s koprsko občino dobro sodelovala,” je dejal Bržan.  

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je izpostavil:  Regija se lahko pohvali s kazalniki razvitosti, ki so vsi nad slovenskim povprečjem. Poleg osrednjeslovenske regije je edina z nadpovprečnim BDP na prebivalca.” Ter še, da tudi po produktivnosti sledi osrednjeslovenski regiji. Nadpovprečna sta še razpoložljivi dohodek na prebivalca in zaposlenost.  Za slovenskim povprečjem v gospodarskem smislu zaostaja zgolj v redkih kazalnik, na primer na področju investicij in vlaganj v raziskave in razvoj. Ob tem je minister še poudaril:Verjamem, da k razvitosti regije pomembno prispeva tudi država. V dogovor za razvoj Obalno-kraške regije je skupaj vključenih devet projektov, katerih skupna vrednost znaša 52 milijonov evrov, od tega je država prispevala 23 milijonov.” Na omizju s podjetniki Obalno-kraške regije pa so spregovorili o načrtu za okrevanje in odpornost, znotraj katerega si slovensko gospodarstvo obeta 427 milijonov evrov, denar tokrat ne bo na voljo zgolj za mala in srednja podjetja, temveč tudi za velika. Počivalšek je še izpostavil: Načrtujemo nove dogovore za razvoj regij v smeri, da bi podprli več podjetij in projektov, morda tudi na področju digitalizacije. Potrebujemo pa signal iz regij, kaj je za samo regijo dejansko potrebno in pomembno.” 

foto: Twitter / Vlada RS

O novih orglah v koprski stolnici in piranskem akvariju

Predsednik vlade Janez Janša se je v Kopru srečal s koprskim škofom Jurijem Bizjakom. Sogovornika sta v pogovorih spregovorila predvsem o delovanju škofije na karitativnem področju in vlogi verskih skupnosti v družbi. Predsednik vlade se je ob robu srečanja na koprski škofiji vpisal v častno knjigo gostov. Kulturni minister Vasko Simoniti si je v koprski stolnici ogledal in prisluhnil zvoku novih orgel. V stolnici Marijinega vnebozetja bodo orgle ob izjemnem zvoku in akustiki lahko navduševale tudi največje koncertne mojstre in najbolj zahtevno občinstvo. Sprejel ga je koprski stolni župnik Primož Krečič.  

V Piranu se je mudil državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Mitja Slavinec, podpisal  je pismo o nameri, s katerim ministrstvo daje v brezplačen prenos Univerzi na Primorskem Akvarij Piran. Doslej je z njim upravljala Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran. Državni sekretar Damir Orehovec pa je obiskal Štanjel, kjer si je z županom Občine Komen Erikom Modicem, ravnateljico OŠ Komen Nives Cek in ravnateljico vrtca Tejo Čeh Svetina ogledal enoto Štanjel Vrtca Sežana, kjer se soočajo s prostorsko stisko. MIZŠ je Občini Komen na podlagi sklepa vlade o zagotovitvi dodatnih sredstev za namen sofinanciranja investicij v OŠ in vrtce za rekonstrukcijo in dozidavo vrtca za odpravo prostorske stiske zagotovilo dobrih 729.000 evrov. Sicer je v Obalno-kraški regiji delež otrok (starih med 1 in 5 let), vključenih v vrtce, 78 odstotkov. V regiji deluje osem vrtcev pri OŠ, devet samostojnih vrtcev in trije zasebni vrtci. Vanje je vključenih 4489 otrok.  

V regiji 20 odstotkov tujih študentov, kar je nad slovenskim povprečjem

Ministrica Simona Kustec pa je v Kopru obiskala Univerzo na Primorskem, kjer se je med drugim srečala tudi s tremi raziskovalkami – dr. Giulio Beltrametti, dr. Sudho Esakkimuthu in dr. Oihano Gordobil, štipendistkami na razpisu MSCA in njihovimi mentorji. V Obalno-kraški regiji deluje šest višješolskih zavodov z okoli 90 vpisanimi študenti. V Kopru, Izoli, Portorožu in Piranu pa študira 5833 visokošolskih študentov. V regiji je vpisanih 20 odstotkov tujih študentov, kar je precej nad slovenskim povprečjem, ki znaša 10,6 odstotka. Obisk je ministrica  nadaljevala na OŠ Koper, kjer so jo toplo sprejeli in pripravili prijeten program. OŠ Koper je “mlada šola”, ustanovljena je bila leta 2006 in jo v tem letu obiskuje 793 učencev, razporejenih v 39 oddelkov. Sicer v regiji deluje 24 osnovnih matičnih šol s 15 podružnicami ter en zavod in osnovna šola za otroke s posebnimi potrebami. 3628 dijakov pa obiskuje devet srednjih šol, ki delujejo v regiji. Tri med šolami izvajajo tudi programe v italijanskem učnem jeziku na narodno mešanem območju.

Državni sekretar kmetijskega ministrstva Anton Harej je v komenski občini obiskal Perinovo kmetijo v Komnu, ki se vse bolj usmerja v turizem. Predstavili so mu probleme območja, predvsem so izpostavili težavo z divjadjo. Srečal se je tudi s predstavniki LAS Kras Brkini, ki so mu skozi sprehod čez botanični vrt Sežana predstavili projekt Vrtovi Krasa. Srečanje se je nadaljevalo s predstavitvijo drugih projektov LAS, kot so Krasmeet in projekt Lokalno in zdravo. Na obisku proizvodnega obrata podjetja Kras v Sepuljah so drzavnemu sekretarju predstavili proizvodnjo in svoje proizvode. V nadaljevanju so predstavili tudi težave, s katerimi se srečuje podjetje, kot je trg svinjskega mesa in manjše zanimanje za poklic mesarja.  

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je v sklopu obiska me drugim šel tudi v Dom paraplegikov v Pacugu, kjer se je na temo oskrbe paraplegikov v domu srečal z direktorjem Markom Ferlugo. Uršič se je domu zahvalil za vso preteklo pomoč v času tretjega vala epidemije. 

Postajo pomorske policije bodo selili v nove prostore

Finančni minister Andrej Šircelj je šel v koprsko pristanišče, kjer so mu pokazali novo rentgensko napravo za skeniranje tovornih pošiljk, ki omogoča učinkovitejšo kontrolo, preprečevanje goljufij in organiziranega kriminala ter s tem stabilnost zunanje meje. Sodelavec Finančne uprave Koper pa mu je predstavil Psa IX, ki  je izšolan za odkrivanje prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov. Je prvi primer, ko je službeni pes izšolan za odkrivanje oz. prepoznavanje drog in tobaka hkrati.  Ekipa ministrstva za pravosodje se je oglasila tudi na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, kjer so ministra Marjana Dikaučiča med drugim seznanili s težavami, s katerimi se srečujejo zaradi kadrovskega pomanjkanja. Državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Božo Predalič je obiskal Policijsko postajo Izola. Na območju te postaje je na splošno mirno, v zadnjih letih namenjajo tudi več pozornosti varnosti pešcev in kolesarjev. Državni sekretar si je ogledal še možno novo lokacijo Policijske uprave Koper. Minister Aleš Hojs je z direktorjem podjetja Marina Koper Štefanom Činčem podpisal pogodbo o nakupu novih prostorov za Postajo pomorske policije Koper.  

Gasilska brigada Koper krepi tudi čezmejno sodelovanje z Italijo in Hrvaško, na njih pa se lahko zanesemo tudi pri gašenju na morju. Minister Matej Tonin jim je predstavil številne ukrepe za izboljšanje položaja gasilstva in si ogledal njihov sistem za informiranje in opremo.  

Na delovnem kosilu z župani Obalno-kraške regije so se člani vlade  v sproščenem poogovoru dotaknili predvsem  ključnih razvojnih dilem, izzivov in priložnosti.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine