18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Vlada Mira Cerarja za slovenske medije ni sprejela nobenega ukrepa, ki bi jim olajšal delovanje

Združenje radiodifuznih medijev pri GZS – Medijski zbornici obvešča javnost, da vlada Mira Cerarja, kljub dani obljubi v štirih letih svojega delovanja za slovenske medije ni sprejela nobenega ukrepa, ki bi slovenskim medijem olajšal delovanje.

Članice Združenja radiodifuznih medijev smo zato januarja letos z javnim pozivom vlado Mira Cerarja pozvale k razrešitvi ministra za kulturo Antona Peršaka in k sprejemu najnujnejših popravkov zakona o medijih. Pozivu je sledil sestanek s predsednikom Vlade RS Mirom Cerarjem, na katerem je obljubil podporo najnujnejšim ukrepom na področju medijske zakonodaje. Kljub dani obljubi pa Miro Cerar in stranka SMC, nista niti poskusila vložiti najnujnejših sprememb zakona o medijih, ki bi lokalnim in ostalim slovenskim medijem olajšale delovanje.

Naj še enkrat poudarimo, da je stanje v slovenskih medijih kritično. Vse več denarja slovenskih oglaševalcev odteka v tuje oglaševalske korporacije na spletu, na primer Google in Facebook. Zaradi težkih razmer in mačehovskega odnosa države je v slovenskih medijih vse manj zaposlenih, obeti pa tudi niso dobri.

Zato javnost obveščamo, da velik del odgovornosti za sedanje slabo stanje v slovenskih medijih in slabe obete za njihov razvoj v prihodnosti, nosi sedanja vlada, ki v štirih letih na področju medijske zakonodaje ni naredila ničesar, kar bi izboljšalo razmere.
Ne glede na izid državnozborskih volitev 3. junija in ne glede na to, kakšna bo prihodnja vladna koalicija, vse politične stranke v Sloveniji pozivamo, da področju medijev posvetijo posebno pozornost. Brez hitre, celovite in premišljene prenove slovenske medijske zakonodaje, slovenski radijski in televizijski programi, še posebej lokalni in regionalni, ne bodo preživeli. Obstoj slovenskih radijskih in televizijskih programov, ki delujejo v javnem interesu, je nedvomno nacionalni interes, zato bi se k rešitvi težav morale zavezati vse politične stranke v Sloveniji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine