5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Vir iz vojske: Pred napadom v Libanonu je vojska predlagala umik, zaradi politike so se vojaki vseeno znašli v življenjsko nevarni situaciji!

Marsikdo si je z grozo ogledal posnetek napada na mirovno misijo v Libanonu, ki se je zgodil pred enim letom in v katerem so bili udeleženi slovenski vojaki. Posnetek, ki ga je pridobil ameriški Fox News, jasno kaže, da so se naši vojaki znašli v smrtno nevarni situaciji. Glede na to, da bi se lahko napad končal tragično, naš anonimni vir iz vojske pravi, da je Slovenska vojska že pred napadom predlagala odhod iz Libanona, se porajata vprašanji, zakaj nihče ne odgovarja in zakaj se stvari nikamor ne premaknejo?

 

Gre za napad na konvoj na mednarodno mirovno misijo Začasne sile Združenih narodov v Libanonu UNIFIL, ki se je zgodil pred letom dni, okoliščine napada pa še vedno niso znane. Po poročanju 24ur so bile po napadu sicer izvedene kar tri preiskave, a izsledki niso pokazali, zakaj so se slovenski vojaki znašli v življenjsko nevarni situaciji.

Eno vozilo zažgali
Iz posnetka je razvidno, v kako nevarni situaciji so se znašli slovenski vojaki, ko so obstali pred vrati italijanske misije v Libanonu. Napadli so jih namreč pripadniki libanonske teroristične organizacije Hezbolah. Pri tem so celo zažgali vozilo, eden izmed vojakov pa je dobil vrsto udarcev. Dogodek se je na srečo končal z ubranitvijo, saj vojaki niso odgovorili s streli. Predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner je ob tem za 24ur opozoril, da če bi odprli vrata, bi napadalci vdrli v bazo in prišlo bi do spopada v bazi. Tako Šteiner kot tudi strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne ocenjujeta, da so slovenski vojaki delovali pravilno, ko niso odgovorili na napad, ampak izstrelili opozorilne strele.

“Če bi takoj uporabili strelno orožje, bi zanesljivo prišlo do žrtev. V primeru, da bi ubili koga iz Hezbolaha, bi se morali zelo hitro umakniti iz Libanona, saj jim Hezbolah tega ne bi oprostil. Enote Združenih narodov delujejo z vednostjo Hezbolaha in v tem primeru je očitno prišlo do kakšnih aktivnosti, ki so bile s strani Hezbolaha sprejete kot provokacija.” Po mnenju Perneta je šlo le za prikazovanje sile. Če bi pripadniki Hezbolaha želeli napasti slovenske vojake, potem bi to tudi storili, razpolagajo namreč z oklepnim orožjem in visoko sofisticiranimi oklepnimi sistemi in uničenje takšne kolone vozil bi bil najmanjši problem.

Ni bilo politične volje na vladni strani
Podpredsednik odbora za obrambo poslanec Žan Mahnič je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da je glede dogajanja v Libanonu očitno, da vlada Republike Slovenije in ministrstvo za obrambo po nepotrebnem izpostavljata življenja pripadnikov Slovenske vojske. Za Nova24TV je Mahnič povedal, da če prav ve, je Slovenska vojska že v preteklosti sama predlagala, da zapusti misijo v Libanonu, vendar ni bilo politične volje na vladni strani. “Tako so za življenja naših pripadnikov odgovorni izključno na vladi oziroma na ministrstvu za obrambo. Glede na to, da odbor za obrambo, odkar ga vodi poslanec Samo Bevk, ne dela nič, bi lahko vsaj sklical sejo odbora za obrambo, da se seznanimo s situacijo v Libanonu,” je jasen Mahnič.

Žan Mahnič (Foto: STA)

Glede na to, da je bila v času napada na vrhu ministrstva za obrambo Andreja Katič, se poraja vprašanje, kako je mogoče, da oseba, ki je odgovorna za razkrajanje Slovenske vojske in kadrovanje političnih vojščakov, zdaj zaseda mesto ministrice za pravosodje? Za neodgovorno ravnanje, ki se je zaradi primerne reakcije slovenskih vojakov sicer srečno končalo, bi moral nekdo odgovarjati. Stroka bi morala imeti prednost pred politično etiketo, očitno pa za to izbrancem ni mar. Mar res mora priti do človeških žrtev, da se poišče krivce?

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine