21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Violeta Bulc je primerna za nov politični obraz levice – Stranko naj bi delala skupaj z Igorjem Zorčičem

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc kaže namero, da bi resneje zakorakala na slovenski politični parket. V zadnjih tednih jo nekateri mediji v Sloveniji že na tiho tipajo, ali bi lahko bila nov obraz po Zoranu Jankoviću, Gregorju Virantu, Igorju Šoltesu, Miru Cerarju, Alenki Bratušek in Marjanu Šarcu.

Violeta Bulc je postala komisarka le zato, ker Cerarjeva vlada ni hotela v Bruselj poslati sedanje predsednice stranke SAB Alenke Bratušek, sicer nekdanje predsednice vlade. Kjer se prepirata dva, Violeta dobiček ima. Tako je v Junckerjevi komisiji Bulčeva postala komisarka za promet. Žal se pri svojem delu ni izkazala, saj je bila po učinkovitosti v eni izmed mednarodnih raziskav ocenjena kot slabša komisarka. Vseeno je bila na domačih politbarometrih, ki merijo priljubljenost posameznih politikov, začuda venomer v samem vrhu, čeprav je v javnosti praktično nihče ni poznal.

Bulčevo pa na tiho za novo politično voditeljico na levici že propagirajo v Odlazkovih medijih (Zarja in Reporter), medtem ko se mariborski filozof Boris Vezjak sprašuje, ali je res prava izbira za t.i. “novi obraz.” Lahko se spomnimo na misel komunikologa in nekdanjega svetovalca Janeza Drnovškadr. Dejana Verbiča, da na levici hodijo in iščejo, a ničesar pametnega ne najdejo. Prav zadnji poskusi kažejo, da so že na robu obupa. Še pred uspešnim startom zgodbe so jim v vodo padli obrazi, kot so Aleksander ČeferinTomaž VeselJože P. Damijan in Sandi Češko. Poleg Bulčeve pa sta v zadnjih tednih najpogosteje omenjani še Nika Kovač in Nataša Pirc Musar.

Ali bosta Igor Zorčič in Violeta Bulc skupaj ustanovila novo stranko? (Foto: STA)

Ali bo Bulčeva predsednica nove parlamentarne stranke, ki jo sestavljajo nepovezani poslanci pod vodstvom predsednika DZ Igorja Zorčiča?
Prav Bulčeva bi lahko bila voditeljica nove stranke, povezane s skupino nepovezanih poslancev. Sedaj jo sestavljajo Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajič in Jurij Lep. V intervjuju za Reporter je dejala, da je glede na obstoječi politični spekter v Sloveniji prostor za novo stranko. Le ta bo, po besedah nekdanje komisarke za promet pri EK, predvsem povezovalna.

Zanimajo jo vsebina in ljudje, ki s svojo kredibilnostjo dajejo vsebini obraz. Priznala je, da še sama ne ve, kakšna bo njena vloga. “Budno spremljam dogajanja, se pogovarjam z ljudmi in iščem povezovalne odgovore na ključna vprašanja,” zaupa Bulčeva. Glede na to izjavo lahko sklepamo, da ji je tranzicijsko omrežje zaupalo sestaviti ekipo “novih obrazov”.

Za predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča ter njegove tri poslance je dejala, da predstavljajo zdravo jedro in se znajo samostojno odločati in razmišljati. Nekdanja evropska komisarka še vedno dela v evropski instituciji, saj je zaposlena kot kustosinja projekta Ecocivilisation. Zagotavlja, da je pripravljena tudi voditi Slovenijo v obdobju transformacije in svežega zagona. “Če bodo to že naslednje volitve, pa še ne vem,” je malce dvoumno zaključila.

Bulčeva si kljub promociji ne more obetati širše podpore, saj LMŠ, Levica, SAB in SD ne bodo vrgli puške v koruzo in prevlado na levi sceni prepustili morebitni novi stranki Bulčeve in Igorja Zorčiča. Strategi na levici se dobro zavedajo, da ustanovitev stranke iz sedanjih nepovezanih poslancev pomeni novo parlamentarno stranko. To pa omogoča strateško prednost pri soočenjih na prihodnjih parlamentarnih volitvah maja 2022. Ali bo Violeta Bulc še ena izmed predsednic nove stranke, pa bomo videli v prihodnje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine