12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Vinko Vasle sporoča, da KPK ni zaznala korupcije v zadevi Manica Ambrožič: Skoraj 900.000 kav ni problem, ena je pa korupcija, če citiram predsednika KPK Roberta Šumija.

Odgovor KPK na mojo prijavo suma korupcije @ManicaAmbrozic  – soprog- @RTV_Slovenija se na kratko glasi: NISMO ZAZNALI . Skoraj 900.000 kav ni problem, ena je pa korupcija, če citiram predsednika KPK Roberta Šumija,” je javnost preko Twitterja obvestil naš kolumnist Vinko Vasle, ki je avgusta na Komisijo za preprečevanje korupcije podal prijavo zaradi suma korupcijskega delovanja. Šlo je namreč za poslovno sodelovanje podjetja Sport Media Focus d.o.o z javnihm zavodom RTV SLO.  

Spomnimo, kaj je pisalo v prijavi:

»Po verodostojnih podatkih firma Sport Media Focus d.o.o, Fajfarjeva ul.33, 1000 Ljubljana redno pogodbeno sodeluje z RTV Slovenija, kar dokazuje tudi spodnji skrinprint. Tako je doslej od RTV SLO prejela 850.000 evrov.

Problem pa tiči v podatku, da je lastnik tega podjetja v tesni sorodstveni zvezi z Manico Janežič Ambrožič,ki je odgovorna urednica informativnega programa RTV SLO, torej sodi v sam kadrovski vrh te javne ustanove.

V opisanem primeru gre najmanj za konflikt interesov, lahko pa tudi za posebno nepotistično obliko koruptivnosti.

Prosim, da me o postopkih z mojo prijavo obveščate.

Lep pozdrav

Vinko Vasle«

Za komentar smo takrat prosili tudi Vinka Vasleta, ki nam je odgovoril, da je »prepričan, da se bo predsednik protikorupcijske resno pozabaval z zadevo, ker je po izjavi, da je tudi 1 kava korupcija, primeren človek, da to stori.«

Zadeva: Popravek prispevka »Vinko Vasle sporoča, da KPK ni zaznala korupcije v zadevi Manica Ambrožič: Skoraj 900.000 kav ni problem, ena je pa korupcija, če citiram predsednika KPK Roberta Šumija.«

Spoštovani,

Na spletnem portalu Demokracija.si je bil 8. 10. 2020 objavljen članek z naslovom »Vinko Vasle sporoča, da KPK ni zaznala korupcije v zadevi Manica Ambrožič: Skoraj 900.000 kav ni problem, ena je pa korupcija, če citiram predsednika KPK Roberta Šumija.«. Ker gre za povsem napačno povzemanje izjave predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju: komisija), prosimo, da v skladu z 26. in 27. členom Zakona o medijih objavite naslednji popravek članka.

V prispevku so v naslovu in besedilu povzete navedbe Vinka Vasleta, ki naj bi citiral predsednika komisije Roberta Šumija, da je 1 kava korupcija. Pojasnjujemo, da je predsednik komisije dr. Robert Šumi v Odmevih Televizije Slovenija, dne 6. 8. 2020 (na kar se verjetno sklicuje Vinko Vasle), poudaril, da ko gre za korupcijo, višina zneska ni pomembna: to je ponazoril s tem, da tudi samo en evro oziroma ena brezplačna kava lahko pomeni korupcijo – seveda v primeru, ko se v zameno vrača določena nezakonita protiusluga. Nikakor pa to ne pomeni, da je vsaka brezplačna kava korupcija, saj je ta, kot je v isti oddaji poudaril predsednik komisije, v Sloveniji kulturna navada.

Maša Jesenšek, višja svetovalka za odnose z javnostmi Komisije za preprečevanje korupcije

Zadnje novice

Sorodne vsebine