6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Hojs preko videokonference notranjih ministrov EU: Treba se je bolj osredotočiti na učinkovito evropsko politiko vračanja

Slovenski notranji minister Aleš Hojs se danes udeležuje videokonference ministrov EU, pristojnih za notranje zadeve, na kateri prvič razpravljajo o novem migracijskem paktu. Hojs je na srečanju poudaril, da se je treba bolj osredotočiti na učinkovito evropsko politiko vračanja, je ministrstvo zapisalo na Twitterju.

 

Minister je na zasedanju dejal, da je migracijski in azilni pakt, ki ga je Evropska komisija predlagala pred dvema tednoma, “zelo obsežen”. “Po hitrem pregledu se pojavlja veliko vprašanj, na katera moramo najti odgovore, da bodo ukrepi delovali v praksi,” je po navedbah MNZ še povedal.

Slovenija po njegovih besedah podpira čimprejšnji zaključek pogajanj pri dosjejih, pri katerih so v preteklem obdobju že dosegli določen napredek. Tak dosje je predlog uredbe o Evropskem azilnem podpornem uradu (EASO). Agencija potrebuje ustrezna orodja za krepitev operativnega dela in podpore državam, je poudaril Hojs.

“Bolj se moramo osredotočiti na učinkovito evropsko politiko vračanja in zagotoviti pogoje v tretjih državah, da se ljudje ne bodo podali na pot v Evropsko unijo. Šele nato se lahko pogovarjamo o relokaciji,” je še izpostavil po navedbah MNZ na Twitterju.

Pozdravil je tudi predlog nemškega predsedstva EU, da se notranji ministri znova sestanejo novembra. Po njegovem mnenju bo to zasedanje prispevalo k lažjemu iskanju rešitev.

Nemški notranji minister Horst Seehofer, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, je ob robu zasedanja povedal, da bo 13. novembra potekalo izredno zasedanje ministrov o paktu. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa Seehofer računa, da bodo politični dogovor o ključnih točkah reforme dosegli na zasedanju v začetku decembra.

Dokončna potrditev pakta pa je predvidena v času portugalskega predsedovanja Svetu EU v prvi polovici leta 2021, še navaja Ansa.

Notranji ministri članic Evropske unije danes prvič razpravljajo o novem migracijskem in azilnem paktu. Predlog Evropske komisije temelji na načelu prožne, a še vedno obvezne solidarnosti. V Bruslju zatrjujejo, da spornih obveznih kvot za premeščanje ni več, a določena obveznost glede premeščanja ostaja. Eden bistvenih novih elementov pakta so sponzorstva vračanja nezakonitih migrantov kot alternativa ali dopolnilo k premeščanju.

Slovenija je junija skupaj z višegrajsko četverico, Estonijo in Latvijo v pismu komisiji izrazila odločno nasprotovanje obveznemu premeščanju. Slovenski premier Janez Janša je pretekli teden dejal, da nov migracijski pakt v predlagani obliki ni za nikogar sprejemljiv v celoti, je pa za vse države sprejemljiv kot izhodišče za nadaljnja pogajanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine