11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

[Video] Zadnje predvolilno soočenje na Nova24TV pred evropskimi volitvami – Patricija Šulin med dvema ognjema!

V sredo je na Nova24TV potekalo zadnje predvolilno soočenje predstavnikov strank, ki se borijo za vstop v Evropski parlament. Potem ko so predstavniki koalicijskih strank sodelovanje odpovedali, so na njem sodelovali le predstavniki opozicijskih strank. Glavne teme pogovora, ki ga je vodil Luka Svetina, so bile sodstvo, staranje prebivalstva EU, družinska problematika, beg možganov, svoboda govora in migrantska kriza.

 

Gostje na soočenju, na katerem se je govorilo predvsem o temah, ki neposredno zadevajo prebivalce Slovenije, so bili: Patricija Šulin, skupna lista Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke (SDS+SLS), Zmago Jelinčič, Slovenska nacionalna stranka (SNS), in Lojze Peterle, Nova Slovenija (NSi).

Problematika sodstva

Uvodni del soočenja je bil posvečen problematiki sodstva, ki se je jasno pokazala v primeru Milko Novič. V povezavi s tem je Šulinova poudarila, da so človekove pravice v Sloveniji prepogosto kršene. V povezavi s tem je dodala, da je več kot očitno, da naše sodstvo, zdravstvo, državna podjetja in druge represivne organe nadzoruje globoka država. Podobnega mnenja je bil tudi Peterle, ki je poudaril pomen enotnih standardov pravne države. V zvezi s tem je med drugim povedal: “Leta 1991 smo se osamosvojili, osvobodili pa se še nismo. Ko bo naš pravosodni sitem delil pravico tako, kot se dogaja v zrelih demokracijah, potem se bomo tudi osvobodili.” Jelinčič je ob tem opozoril na to, da dandanes slovensko sodstvo še vedno nadzorujejo sistemi iz nekdanje Jugoslavije, kar je predvsem posledica neizvedene lustracije. Ob tem je opozoril na posebne privilegije sodnikov: “Ti sodniki so nedotakljivi, imajo trajni mandat, nihče jim nič ne more /…/ zahtevati bi morali njihovo finančno in kazensko odgovornost.”

(5) [SOOČENJE] 22.05.2019 Nova24TV: Patricija Šulin, Lojze Petrle in Zmago Jelinčič Plemeniti – YouTube

Staranje prebivalstva v EU

Druga tema soočenja je bilo staranje prebivalstva v EU. Šulinova je pri tem povedala: “Smo starajoča družba. Problem je pereč na ravni celotne EU, ne le v Sloveniji.” Ob tem je poudarila zlasti pomen spodbujanja družinske politike. Z njo se je strinjal tudi Peterle, ki je poudaril nujnost demografskega sklada, ki pa po njegovem ne bo dovolj, saj bo potrebna tudi sprememba miselnosti. Jelinčič je ob tem opomnil na nujnost sprememb v šolskem sistemu, kjer se namesto družinskih vrednot poudarjajo vrednote LGBT. Dodal je, da se moramo zavedati, da je “družina osnovna celica vsake družbe in preživetja naroda“.

Patricija Šulin (foto: Nova24TV)

Problematika mladih družin

V tretjem delu soočenja so kandidati predstavili svoje mnenje o tem, zakaj si mladi ne morejo privoščiti družine. Šulinova je pri tem povedala, da so evropski poslanci v zadnjem mandatu “pridobili več milijonov evrov za različne programe, ki se dotikajo mladih“. Ob tem je poudarila, da bi morale tudi članice same poskrbeti predvsem za stanovanja za mlade družine. V zvezi s tem je povedala: “Do zdaj je bilo poskrbljeno le za družine na socialnem robu. Treba bo poskrbeti tudi za mlade, ki šele vstopajo v t. i. družinsko fazo.” Tudi Peterle je poudaril, da bi morala Slovenija za mlade bolje poskrbeti: “Za TEŠ 6 je šla milijarda preveč. Če bi to milijardo namenili družinam, bi imeli pri družinah drugačno sliko.” Za razliko od obeh sogovorcev pa je Jelinčič opozoril tudi na to, da preveč mladih živi od socialne podpore, namesto da bi delali. Ob tem je poudaril pomen izobraževanja mladih ter zgrešenost dejstva, da marsikateri mladi daje karieri prednost pred družino.

Lojze Peterle (Foto: Nova24TV)

Beg možganov

Ena izmed tem soočenja je bila tudi problematika bega možganov. V povezavi s tem je Šulinova poudarila, da mladi Slovenijo zapuščajo, ker smo kot država zaradi prepogostega spreminjanja davčne zakonodaje nezanimivi za večje investitorje. Peterle pa je omenil, da ni vse tako negativno. To je podkrepil z dejstvom, da se je kar 195 od 200 stažistov, ki jih je gostil v Evropskem parlamentu, vrnilo v Slovenijo. Ob tem je poudaril, da bi morala biti Slovenija “najboljše življenjsko in poslovno okolje za mlade ljudi“. Jelinčič je v povezavi s tem poudaril, da bi morali v Sloveniji omogočiti čim več denarja za raziskave, če bi želeli, da mladi ostanejo pri nas. Ena od gonilnih sil pri mladih je namreč po njegovem mnenju želja po znanju in raziskavah.

Svoboda govora

Pogovor je tekel tudi o svobodi govora in sovražnem govoru. Šulinova je o tem povedala: “Mediji bi morali imeti popolno svobodo. Nanje ne bi smela vplivati politika ali kdorkoli drug. Novice, ki jih objavljajo mediji, morajo biti preverjene in resnične, da si državljani lahko ustvarimo svoje mnenje o posameznih temah.” Ob tem je dodala, da gredo dezinformacije in sovražni govor na roko predvsem populizmu, ki v EU vztrajno narašča. Podobnega mnenja je bil tudi Peterle, ki je v povezavi s svobodo govora poudaril predvsem človeško dostojanstvo: “Če se bomo postavili na stran spoštovanja človekovega dostojanstva pred rojstvom, po rojstvu, po smrti, potem bomo našli pot v družbo sožitja.” Jelinčič je bil še konkretnejši in je opozoril na novodobni paradoks, ko je resnica pogosto označena za sovražni govor. V zvezi s tem je podal pesimistično vizijo: “Prvi korak je prepoved svobode govora, potem pa bo prišla še prepoved svobode razmišljanja. Evropska unija je v rokah levih gospodarjev, ki določajo, kaj se sme in kaj ne sme.”

Zmago Jelinčič (Foto: Nova24TV)

Migrantska kriza

Zadnja tema soočenja je bila migrantska kriza. Šulinova je pri tem poudarila predvsem slabo zavarovanost naše južne meje. Dodala je, da je bila pred kratkim v stiku s prebivalci Ilirske Bistrice, ki so ji povedali, da se ponoči okoli njihovih hiš potikajo migranti, pa policija vseeno ne stori ničesar. Ob tem je spomnila, da se je udeležila tudi protesta v Črnomlju, in sicer z namenom, da bi opozorila notranje ministrstvo, da mora zavarovati svoje državljane. Peterle je dodal: “Ko ljudje ne čutijo države na svoji strani, kar se varnosti tiče, potem je nekaj zelo narobe.” Jelinčič pa je opozoril na to, da Slovenija dejansko že postaja migrantski žep, saj nam Nemčija in Avstrija vračata migrante. Ob tem je poudaril, da je treba varovanje naše južne meje striktno zaostriti.

M. D.

Zadnje novice

Sorodne vsebine