-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

(VIDEO) Vprašali smo starejše kaj menijo o nasprotovanju opozicije zakonu o dolgotrajni oskrbi: “Kako si sploh upajo!”

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

V oddaji Glas ljudstva na Nova24TV so v četrtek, 21. oktobra 2021, naši novinarji ljudi na ljubljanskih ulicah spraševali o tem, kako je v Sloveniji poskrbljeno za upokojence in katera stranka je za najstarejše v Sloveniji storila največ.

“Poslanci obravnavajo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki se že skoraj 20 let obljublja. Opozicija sprejemu zakona nasprotuje. Kako to komentirate?” se je glasilo prvo vprašanje. Dolgotrajna oskrba je po mednarodni opredelitvi “sistem storitev in ukrepov, namenjenih osebam, ki so zaradi bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti dlje časa ali trajno odvisne od pomoči drugih oseb pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil,” piše na spletni strani Vlade Republike Slovenije. Dolga leta so si ministrski resorji med seboj podajali področje dolgotrajne oskrbe, trenutno pa spada pod ministrstvo za zdravje.

“Ja, opozicija pač nasprotuje zato, ker je opozicija. Zdaj brez resnih argumentov, verjetno. Stvar pa je, jaz resno diskusijo pogrešam predvsem po strokovni plati,” je komentiral starejši moški. Po njegovem mnenju bi se namesto politike morala v diskusijo vključiti stroka, ki bo lahko laikom razložila, kaj je dobro in kaj ni. “Politične izjave so brezpredmetne.”

“Čovjek je čovjek. Če se mu može nešto olajšati in neki boljši život omogočit, to je za mene pozitivno,” je povedal drugi starejši moški. “Ni v redu od njih, ker po eni strani potem manipulirajo in nagajajo, medtem ko se vlada trudi, da bi nekaj pametnega naredila,” je komentiral moški srednjih let. Tretji starejši moški se je ob zastavljenem vprašanju zamislil, zamahnil z roko in rekel: “Lažejo vsi.”

Opozicija nasprotuje vsemu

“Ha! Sploh ne vem kako bi komentirala. Saj oni nasprotujejo vsemu. Jaz ne vem kako si oni sploh upajo,” je komentirala starejša ženska. “Saj ne rečem, da imajo vse prav – ta vlada – ampak v glavnem pa. In veliko so naredili.” Druga starejša ženska je bila bolj pesimistična: “Zato ker nobena vlada do zdaj ni nič naredila. Tudi ta ne bo. To meni verjemite. Nikoli.”  Tretja starejša gospa je bila mnenja, da je sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi pomembno. “Za to oskrbo bi mogli naredit … res to. To je pa važno. To pa ne smejo kontrirat. Potrebujemo, ja,” je dejala.

Drugo vprašanje se je glasilo: “Menite, da bi morala država bolje poskrbeti za upokojence? Kaj bi najprej spremenili?” “Ja pokojnine so itak sploh. Delaš 40 let pa maš 600, 700 evrov plače, pa plačaj potem vse stroške, kako pa potem lahko živiš naprej je vprašanje,” je komentirala druga starejša ženska. “Premalo. Skoraj nič.” je bila mnenja tretja starejša ženska, ki si želi izplačila tistega povečanja ki ga niso dobili že en lep čas.

“Pokojnine so premajhne, kakšne druge pravice so zadostne,” je preudarjal prvi starejši moški. Po njegovem mnenju bi za zbiranje pokojninskih prispevkov bil potreben nek nov sistemski pristop. Drugi starejši moški si želi da bi bilo omogočene več rekreacije in “malo bolji standard”. “Tisti, ki dela 40 let naj ma več pokojnine,” je povedal četrti starejši moški. Slednjega moti tudi, da sociala daje več ženskam kakor pa moškim. “Sicer nisem upokojenec, ampak jaz zaupam tej vladi da dobro poskrbi za vse,” je komentiral moški srednjih let.

Mladina naj pride na oblast

“Ta vlada nima pojma sama s sabo, kaj šele upokojenci,” je dejal tretji starejši moški, ki se je ob tem z roko udaril po čelu. “Vse kar je od 50 je treba likvidacija dol. naj pride mladina. Mladina naj pride, mladi naj izpravljajo to.” Zadnje vprašanje za mimoidoče na ulici je bilo: “Katera politična stranka je po vašem mnenju naredila največ za upokojence?” Med odgovori so prevladovale tri možnosti. Nihče, SDS in pa nihče ne izstopa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine