10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(VIDEO) Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec: Že dolgo sem v državnem zboru in tako nizkega nivoja razprave do sedaj ni bilo

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Upam, da bo v tej predvolilni kampanji končno nastopilo to, da se bomo primerjali s programi, v našem primeru pa se lahko pohvalimo z nekaterimi rezultati iztekajočega se mandata, ko smo dokazali, da sodelujemo z vsemi, ki želijo sodelovati na nekih normalnih osnovah, na nekih demokratičnih podlagah, da nikogar nismo (čeprav nam to hočejo podtakniti) podjarmili: če samo pogledamo stranko Konkretno – koliko poslancev je izgubila, pa jim nismo odvzeli nobenega ministra, nobenega delovnega telesa v DZ-ju … Dogovora, ki ga v začetku sprejmemo, se tudi držimo, predvsem pa smo veliko stvari, ki so bile dolga leta neuresničljive, uresničili, ker so dobre za ljudi in veliko tega imamo v programu, da nadaljujemo. Veliko stvari je zastavljenih, in če v državi pride do spremembe usmeritve, se to lahko vse poruši,” je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec v oddaji Kdo vam laže? pojasnil, zakaj na prihajajočih volitvah izbrati največjo vladno stranko. 

V tokratni oddaji Kdo vam laže? je voditelj Boris Tomašič gostil vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca. Uvodoma je spomnil na Krivčev vložek v razvoj Kaninskega smučišča. Kot je ob tem poslanec poudaril, je smučišče trenutno v “idealni kondiciji”. Edina prava težava zadnje čase je nedelujoča povezava z Italijo, ki pa bi jo radi v kratkem času odpravili. Tomašič pa je spomnil, da je povezava pomembna in da zanima zlasti starše ter šolarje. Krivec: “Na začetku sezone, ko smo bili zaradi covida-19 kot država v strogo rdeči fazi in na področju dnevnih številk (ki se nanašajo na epidemiološke podatke) zelo visoko, Italijani pa so še bili na neki varni strani, so oni postavili pogoj, da prehajanje ni mogoče, ker so to pogojevali s covidnimi potrdili itd.”

Kot je še pojasnil Krivec, se trenutno dejansko nahajamo v enaki fazi, njihova želja pa je, da smučišče v prihodnje deluje z enotno vozovnico, tako kot v preteklosti. Prav zato so takoj po novem letu organizirali sestanek z deželo Furlanijo oziroma njihovim predsednikom, kjer je bila ta tema tudi odprta in je bila z italijanske strani obljubljena pomoč. Do konca meseca naj bi od njih prejeli odgovor. Do počitnic naj bi smučišče vnovič obratovalo povezano. Kot je pojasnil, za slovensko stran njihova postane zanimiva tedaj, ko na slovenski postane prevroče, ko je sonce močno in je smuka pri njih zelo ugodna. Obenem čezmejna povezava nudi več površin za smučanje.

V nadaljevanju pa se je Tomašič dotaknil še lokalnih političnih razmer. Spomnil, je da “kulci” vso svojo politično vsebino gradijo v uporu proti vladajoči SDS in premierju Janezu Janši. Na Bovškem, od koder Krivec prihaja, je župan sicer iz vrst SD-ja, vendar pa je sodelovanje s Krivcem in Vlado RS zgledno. Spomnil je, da je tudi Kanin ena izmed investicij, kjer se je zadevo, navkljub političnim razlikam, uredilo. In ko je županoval Krivec je bil podžupan vselej iz vrst SD-ja. Na lokalnem nivoju so vedno sodelovali na projektni ravni. Vedno je bila želja, da se uredi čim boljše pogoje za njihove občane, v tej smeri pa delujejo ves čas in doslej niso imeli nobenih trenj oziroma problemov. Vedno je v ospredju vprašanje, kaj je mogoče narediti z resursi, ki so jim na voljo, pri čemer pa ne izključujejo nikogar.

Dobro sodelovanje na občinski ravni bi bilo mogoče prenesti tudi na državno, saj v delitvah ni prihodnosti
Krivec še meni, da bi tovrsten način sodelovanje lahko prevladal tudi na nivoju države, čeravno se to trenutno zdi tako rekoč neuresničljivo. “V tem mandatu se ta izključevanja še poglabljajo, ampak na dolgi rok to ne vodi nikamor,” je še pripomnil. Tomašič pa je izpostavil, da tako agresivne in primitivne retorike v slovenskem parlamentu v preteklosti še ni bilo. Kot opaža, je vsak sklic parlamenta slabše. Posebej je izpostavil poslance Levice in nekaterih na splošno iz naveze Kul. Poslanec pa je pristavil, da se pripadniki Levice celo poslovniških določil in drugih pravil (tudi nenapisanih), ki so doslej veljala v parlamentu, enostavno ne spoštujejo. Na tem področju so nastopile ogromne spremembe, ko je v parlament vstopila prav Levica. Seveda pa vladne in opozicijske stranke pri sprejemanju številnih zakonov, še vedno dobro sodelujejo (zlasti, ko gre za neke razumske rešitve).
Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je bil gost v oddaji Borisa Tomašiča. (Foto: Nova24TV)

Tomašič: “Tam na opozicijski strani pa ne deluje tako: denimo v primeru Zakona o dohodnini, Zakona o investicijah v zdravstvo in Zakon o dolgotrajni oskrbi. V teh primerih gre za neko nerazumljivo nasprotovanje.” Krivec: “To drži. Tudi ko smo bili mi do leta 2022 v opoziciji – v tistih dveh letih nobeden izmed naših dobrih predlogov ni šel skozi. Ta način delovanja je pri njih bolj vezan na neko politično odločitev, kdo predlaga.” In če to predlaga koalicija, zlasti SDS in NSi, potem se avtomatsko pojavi signal, da je to potrebno zavreči. Zlasti v primeru dohodnine je težava, saj se vsi zavedajo, da gre za dobrobit državljanov zaposlenih, upokojencev, tako rekoč vseh v tej državi. V zavračanje zakona gredo brez argumentov, podobno kot predstavniki sindikatov, kjer rečejo “Ja vemo, ampak ne vemo, zakaj smo proti.” Te mantre se sedaj kot kaže poslužujejo tudi v Kul-u.

Kulci pozabljajo, da se predstavnike ljudstva ne izbira na ulici, ampak na demokratičnih volitvah
Kot opaža Krivec, so najprej celo predlagali referendum o dohodnini, sedaj pa se sprašujejo, ali je to smiselno, kar kaže na to, da celo sami med seboj niso najbolje dogovorjeni. Tomašič se je ob tem posebej dotaknil Zakona o dohodnini, kjer je najbolj splošna rešitev ta, da se zvišuje splošna olajšava, kar neposredno prinaša višjo net plače. Poleg tega je tudi nižja obdavčitev najemnim, ki bi rezultirala v nižjih najemninah. Neformalno se z omenjenim zakonom strinjajo tudi bolj izkušeni poslanci opozicije, ki so že dlje časa v parlamentu. Tomašič pa je ob tem spomnil na nedavno Ljudsko skupščino (Glas ljudstva). Razglasili so se celo za “predstavnike ljudstva”, ki so spisali okoli 138 zahtev, povabili vse stranke, tudi SDS, ampak pridno, kot “vojački” pa so se tega udeležili predstavniki vseh opozicijskih strank in celo nekaj predstavnikov neparlamentarnih strank.

Poslanec SDS Danijel Krivec (Foto: Nova24TV)

Tomašič: “Predstavniki ljudstva so konec koncev poslanci, ali kako je že to?” Krivec: “Upam, da so vsi prebrali kakšno ustavo, in da razumejo kaj je demokracija. To ne pomeni, da vsak o vsem odloča, ampak da se po nekih postopkih izbere predstavnike, to je parlament. In potem, ko imamo parlament, ki je legitimno in legalno izvoljen pa nekateri govorijo, da mora ljudstvo ponovno odločati. Ljudstvo bo ponovno odločalo na naslednjih volitvah.” SDS-u se sprejem takšnih pobud ne zdi smiseln, ker predstavljajo nek del državljanov (lahko rečemo da vse), v tem primeru pa se je neka skupina izločila in dejala, da oni predstavljajo ljudstvo in ostali morajo to poslušati. Krivec je tudi pri kulovcih, ki so podpise sprejemali, dobil občutek, da so imeli “cmok v grlu”, in ko so govorili kaj bodo in česa ne bodo … Verjetno zato, ker niti polovico teh zahtev, ki so po vsej verjetnosti neuresničljive, niso niti prebrali.

Janševa vlada je bila histeričnih protestov deležna že od samega začetka
Tomašič pa je v nadaljevanju spomnil, da takoj, ko je aktualna vlada prisegla (13. marca 2020), so se začeli protesti, rušenje vlade itd. In takšno stanje se je vleklo do konca preteklega leta, ko se je zadeva nekako umirila. Ampak kljub temu je ta vlada preživela in uspela izpeljati nekaj izjemnih projektov, ki jih poprej ni bilo mogoče desetletja. Ob tem pa je potrebno upoštevati tudi razmerja v Državnem zboru, za katera je razumljivo, da niso enostavna. “Kako izgleda tekma za en glas?” Krivec: “Se strinjam. Od začetka smo sicer imeli veliko večino, dokler nekateri niso pričeli odstopati, izpadati iz koalicije, zlasti iz SMC-ja. In tudi pri DeSUS nismo bili gotovi glede vsega. In zadeve so se pozneje močno spremenile, DeSUS je izstopil iz koalicije itd. Formalno imamo 37-38 glasov. Pa tudi pri tej dogovorjeni koaliciji, ki jo imamo, vemo, da na enega poslanca že dolgo časa ne moremo računati. Formalno imamo na voljo 46 glasov, če smo vsi prisotni.” 

Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Gre za minimalno večino, medtem ko “strogo koalicijo” predstavlja zgolj 38 glasov. Celo korektni posamezniki na levici vladi priznavajo, da ji je uspelo ogromno, zlasti tisto, kar je bilo v koalicijski pogodbi. Seveda pa je potrebno urediti še področje dohodnine, kar je v načrtu. Obenem bi bilo mogoče urediti še Demografski sklad, ki je bil začasno umaknjen, a bo verjetno proti koncu mandata, verjetno na marčevski seji, tudi v procesu odločanja. In vsak glas je potrebno izpogajati, ker so poslanci načeloma zavezani le sebi in svojim državljanom, a jim je kljub temu vselej uspelo zagotoviti 46 glasov. Izjema je bila tajno glasovanje glede predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča. Se je pa pri tajnih glasovanjih pokazalo, da Opozicija Kul ne zaupa niti svojim poslancem, ker jih enostavno umakne iz vseh tajnih glasovanj. Koalicija mora v vsak zakon vložiti ogromno truda, ker je treba upoštevati pomisleke vsakega posameznika, ki zakon podpre, na takšen način pa se ta močno izboljša.

Tik pred volitvami številni levi poslanci iščejo svoje politično mesto, dogaja se neverjetna fluktuacija
Tomašič pa je v nadaljevanju spomnil, da je uradni datum naslednjih državnozborskih volitev znan, v parlamentu pa se na strani Kula dogaja prava fluktuacija. Številni pripadniki opozicije iščejo svoje mesto v političnem prostoru, dogajajo se prestopi itd. Krivec: “Težko je napovedovati, kaj vse se bo še zgodilo, je pa ta situacija zagotovo bolj ekstenzivna kot pred kakšnimi prejšnjimi zaključki volitev. S strani opozicije se tudi pričakuje, da bo vložila več zakonov, kar je pred koncem mandata običajna praksa, čeravno se čas izteka. Kot je znano, so februarja tudi parlamentarne počitnice, ki so vezane na druge zadeve.” Posledično ostane samo še marčevska seja, kjer pa tudi ni mogoče rešiti vsega za nazaj. Prav zato kakšnih večjih dogodkov v DZ-ju verjetno ne gre pričakovati, z izjemo tega, da nekatere osebe iščejo rešitev za svojo situacijo, ker se na levem polu zavedajo, da je njihov vstop v parlament vprašljiv.

Krivec, Tomašič (Foto: Nova24TV)

“Ni pa konec, dokler svetovni prvak v prestopanju – Jani Möderndorfer ne prestopi in takrat bomo res vedeli, da so volitve pred vrati, ker v LMŠ-ju mu bolj slabo kaže, je pa v SD-ju, kjer sicer še ni bil, verjetno malce nezaželen,” sta se strinjala sogovorca. Tomašič je izpostavil še eno zanimivost: da se Zorčič povezuje z delom DeSUS-a, ki nima poslancev, medtem ko gredo poslanci DeSUS-a v Našo deželo, NSi. Krivec pa je ob tem pripomnil, da jih je več že izpolnilo pogoje za upokojitev, zato bomo še videli, koliko jih bo dejansko sploh kandidiralo. Poslanec SDS je mnenja, da bo vlada mandat relativno mirno pripeljala do konca. Večina dosedanjih poslancev SDS-a bo sicer ponovno kandidirala, volilne liste imajo zapolnjene in mirno pričakujejo volitve. V nadaljevanju pa sta se sogovorca dotaknila tudi političnega zlorabljanja epidemioloških razmer.

Krivec: dokazali smo, da lahko na nekih normalnih, demokratičnih podlagah sodelujemo z vsemi
Trenutno namreč zaradi seva omikron beležimo izjemen porast dnevnega števila okužb, a so zaradi boljše precepljenosti, več prebolelih bolj mili ukrepi kot v navidezno manj kritičnih razmerah v preteklosti. Pritiski na bolnišnice in intenzivno nego so manjši, kar je ključno. In kot kaže, je tudi zadnja verzija koronavirusa za okužene, bolj prijazna. Diskusija o obveznem cepljenju sicer poteka, je pa v krajšem času to težko izvedljivo. Še vedno pa je ljudi smiselno nagovarjati k cepljenju. Za konec pa sta se dotaknila še predvolilnih obljub SDS, ki je po vseh anketah vodilna stranka.

Krivec: “Upam, da bo v tej predvolilni kampanji končno nastopilo to, da se bomo primerjali s programi, v našem primeru pa se lahko pohvalimo z nekaterimi rezultati iztekajočega se mandata, ko smo dokazali, da sodelujemo z vsemi, ki želijo sodelovati na nekih normalnih osnovah, na nekih demokratičnih podlagah, da nikogar nismo (čeprav nam to hočejo podtakniti) podjarmili: če samo pogledamo stranko Konkretno – koliko poslancev je izgubila, pa jim nismo odvzeli nobenega ministra, nobenega delovnega telesa v DZ-ju. Dogovora, ki ga v začetku sprejmemo, se tudi držimo, predvsem pa smo veliko stvari, ki so bile dolga leta neuresničljive, uresničili, ker so dobre za ljudi in veliko tega imamo v programu, da nadaljujemo. Veliko stvari je zastavljenih, in če v državi pride do spremembe usmeritve, se to lahko vse poruši.” 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine