18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(VIDEO) Vlada pretresa epidemiološko stanje v državi in Evropi

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Vlada pretresa epidemiološko situacijo v državi in Evropi, poroča STA. Kot ugotavlja, različica delta predstavlja 98 odstotkov potrjenih primerov v Sloveniji, veliko okužb naj bi bilo uvoženih s Hrvaške in iz Grčije. Precepljenost je za zaustavljanje različice delta prenizka, ponovno opozarja. “Cepiva je dovolj, na voljo so tudi mobilne cepilne ekipe. Cepimo se in omogočimo normalno življenje in šolanje v jeseni,” je pozval predsednik vlade Janez Janša.

Vlada je na svojem profilu na Twitterju zasedanje s strokovno skupino ministrstva za zdravje, na čelu katere je Mateja Logar, pospremila še z besedami, da se okužbe s koronavirusom močno širijo po celi Evropi. Predstavniki malega gospodarstva v delovni skupini, ki je bila vzpostavljena, da pretrese ukrepe za zajezitev širjenja virusa, pa so po današnjem srečanju napovedali, da bi lahko vlada že danes odločala tudi o spremembi odloka, ki nalaga preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v dejavnostih, kot je gostinstvo. Odlok naj bi bil sicer že v ustavni presoji.

V ponedeljek so ob 1773 PCR testih potrdili 181 okužb s koronavirusom, je na spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 10,2 odstotka. Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 1195 primerov okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa znaša 97. Potrjenih okužb s koronavirusom je bilo torej 150 več kot dan prej, število aktivnih primerov okužb pa se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 92. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb se je povečalo za deset. Z enim odmerkom je cepljenih 922.759 ljudi, z vsemi odmerki pa 812.943, navaja NIJZ. Danes so na voljo naslednje mobilne enote za cepljenje: Zdravstveni zavod Zdravje Ljubljana, lokacije Tivoli (14:00–18:00), Vilharjev podhod (14:00– 17:00), Filipov dvorec (8:00–11:00), Zvezda (16:00–19:00) in ADM Družinska medicina d.o.o. Ig – Golo (17:00–20:00).

Medtem ko se tudi na Kitajskem širi različica delta, bodo oblasti v Wuhanu testirale vseh 11 milijonov prebivalcev te metropole, poroča STA. V mestu, kjer je novi koronavirus pred več kot letom in pol prvič izbruhnil, so se za ta korak odločili, potem ko so po dobrem letu potrdili prve lokalne okužbe, poročajo tuje tiskovne agencije. V več mestih, med drugim tudi v Pekingu, so se odločili za množična testiranja, stroga zaprtja in omejitev potovanj znotraj države. V mestu Yangzhou na vzhodu Kitajske so oblasti danes za 1,3 milijona ljudi v strogem središču mesta odredile strogo zaprtje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine