11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

(VIDEO) Tega vam osrednji mediji ne bodo pokazali: Med protestniki vladali nemirni odnosi in prezir do vodje Jaše Jenulla!

Piše: Sara Rančigaj

Številni protestniki so se v torek zbrali v Ljubljani in bili razočarani nad organizacijo glavnega “frontmana” Jaše Jenulla. Poleg tega, da je skrajno neodgovorno druženje v tolikšnem številu, pa med protestniki ni bilo videti napovedane enotnosti, javno pa so izpostavili, da Jenull dela le za svoj lastni interes, za družbo kot tako pa mu je bolj malo mar. “Od teh danes, ki so imeli ta protest ni bilo povedanega za svobodo popolnoma ničesar,” je bil kritičen eden izmed protestnikov, ki je pripadal skupini zanikovalcem virusa. 

V slovenskih medijih smo o torkovih protestih v glavnem slišali puhlice o njihovih “plemenitih” ciljih. Toda nič o tem, da so zborovanja sredi epidemije skrajno neodgovorna, da so se zavzemali za socializem, ki je nasproten svobodi, demokraciji in vladavini prava ter da med samimi protestniki vladajo napeti odnosi. Protestniki so se v torek zbrali v središču Ljubljane v prepričanju, da bodo ustanovili novo “združeno fronto”, kljub temu, da so bila zborovanja prepovedana. Poleg kršenja omenjenih odlokov pa jih večina ni nosila mask, kar ima lahko po mnenju zdravstvene stroke v naslednjih tednih hude posledice v epidemiji. Policija je na dogodku skrbela, da na zborovanju ni prišlo do hujših incidentov, vseeno pa ni minilo brez njih. Med drugim je organizator Jaša Jenull želel splezati na predsedniško palačo, a mu je policija to še pravočasno preprečila.

Odvijalo se je več neprijavljenih protestnih shodov, in sicer so prvi pričeli s protestom na Trgu Republike gibanje OPS, pod vodstvom Ladislava Trohe. Ob 17. uri so na istem mestu protestirali predstavniki gibanja Maske dol, oziroma nasprotniki cepljenja in zanikovalci virusa. Ob 17. uri pa je bil najštevilčnejši protest na Prešernovem trgu v organizaciji Protestne ljudske skupščine, pod vodstvom Jenulla, pridružile pa so jim tudi številne druge skupine, med drugim tudi anarhistična gibanja. Glede na napovedi pa je bilo pričakovati enotnost med njimi, saj bolj kot ne vsi vladi očitajo represijo in diktaturo, a kot se je izkazalo temu le ni tako.

Jenull je svoj protest vodil po centru Ljubljane, pričeli so ga na Prešernovem trgu, nadaljevali do predsedniške palače, zaustavili pa so se tudi na Trgu Republike. Med različnimi skupinami protestnikov se je na tem mestu odvil pravi prepir. Eden izmed predstavnikov skupine, ki so zanikovalci epidemije, se je ostro skregal z enim privržencem protestne ljudske skupščine. Kot je razvidno iz posnetka, so teoretiki zarot bili v zmotnem prepričanju, da jim bo Jenullova “fronta” pomagala. Jenullova skupina je nasprotno shod in opremo izkoristila za branjenje svojih prvorazrednih pravic, pri tem pa drugim predstavnikom sploh niso pustili do mikrofona, da bi lahko izrazili svoje prepričanje.

Jenullov protest je bil zrežiran za lastne interese in ne družbo kot celoto
Predstavniki iniciative maske dol so prepričani, da gre Jenullu le za lastne interese, ne pa za cilje in svobodo družbe kot celote. “Tole danes ni bilo za svobodo, ni bilo za svobodno družbo /…/ od teh danes, ki so imeli ta protest ni bilo povedanega za svobodo popolnoma ničesar. Špilajo svojo šibo za svoje riti in si mislijo, da jo bodo spreobrnili. Ne bodo je na takšen način, oni niso ljudje. Oni so isti kot oni politikanti, samo druga stran,” je bil kritičen do Jenullovega protesta eden izmed predstavnikov iniciative Maske dol.

Zanimivo, do Jenulla pa je bil kritičen tudi Matjaž Fijavž, ki je sicer eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov protestov. Očitno pa je tudi Fijavž dojel Jenullove prave namere. “Očitna nima gospod Jenull, tudi malo posluha za sodelovanje med narodi. Gre se za nas, za Slovenijo, internacionalo v slovenskem narodu. Povezovanje, katero je najbolj pomembnega bistva. Petkrat, šestkrat, tisočkrat je bil povabljen in noče sodelovati,” je bil kritičen. Pri tem je še prepričan, da je osvobodilna fronta edina, ki lahko reši Slovenijo, a Jenull po njegovih besedah tega niti slišati noče.

Kot kaže so tudi protestniki pričeli ugotavljati, da mogoče pa le ne protestirajo oziroma kreirajo cilje s pravimi ljudmi. Vsekakor pa je jasno, da nas lahko protest stane posledic, realno stanje pa se bo pokazalo čez dva tedna, pri čemer protestniki niso niti najmanj uvidevni do tistih, ki se ukrepov držijo. Morda bodo nekateri brez znakov bolezni, težko pa bo, ko pa bodo prinesli virus svoji najbližjim, babicam, dedkom, ki bodo morda potrebovali zdravstveno pomoč. Upamo lahko le, da ni bilo zaprtje določenih panog v preteklem letu brez vsakega pomena in bi protestniki lahko še dodatno ogrozili naše gospodarstvo in zdravstvo. “Lock down smo imeli. Število primerov padlo, gostinstvo in turizem začela. Sedaj pa tole”, je zapisala zdravnica Bojanka Štern.

Sorodne vsebine