4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

[Video] Strežniki Nova24TV so varni, vdora ni bilo! Lažnivi Anonymous so zgolj ukradli smeti in objavili potvorjene podatke!

Potem, ko je hekerska skupina Anonymous na družabnem omrežju Twitter v petek objavila povezavo do tako imenovanih zaupnih podatkov portala Nova24TV, mediji pa so se razpisali o vdoru v strežnike Nove24TV, se je ob temeljitem pregledu izkazalo, da vdora sploh ni bilo. Strežniki Nove24TV so namreč varni, Anonymous je ukradel zgolj smeti in objavil potvorjene podatke.

Kljub navedbam nekaterih medijev, kako naj bi hekerji uspeli skopirati podatkovno bazo, so naši IT strokovnjaki ugotovili, da so uspeli skopirati le staro varnostno kopijo spletne strani.

Skupina Anonymous je preko Twitterja zagrozila: “To je zgolj ogrevanje, preprečili bomo, da bi fašistični kriminalci uničili svobodo in demokracijo”. Ob tem pa zapisali, da so objavili podatke v velikosti 3,6 gigabajta, razpolagali pa naj bi še s 116 gigabajti podatkov. Hitri pregled vsebine baze, ki se je znašla na spletu, je pokazal, da se v njej nahajajo tudi gesla, vendar v šifrirani obliki (oziroma v obliki t.i. kontrolnih vsot), zato njihova neposredna zloraba ni mogoča.

Elektronska pošta in IP-naslovi uporabnikov niso v celoti vidni
Ker od meseca februarja dalje za komentiranje uporabljamo sistem Disqus, elektronska pošta in IP-naslovi uporabnikov niso več v celoti vidni, to pa posledično pomeni, da so bolje zavarovani. Z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so za spletni portal Dnevnik sporočili, da so z omenjeno sicer seznanjeni, a zaradi poteka preiskave zadeve ne morejo komentirati. Kot smo poročali že tekom vikenda, bomo na Nova24TV podali kazensko ovadbo in poskrbeli za to, da se podatki čimprej umaknejo s spleta.

Začetek svojih dejavnosti napovedali pred dvema tednoma
Skupina Anonymous je 17. avgusta preko YouTuba poslal sporočilo slovenskemu narodu, v katerem so uvodoma izpostavili, da spremljajo vlade po svetu. Po njihovem prepričanju naj bi pandemija predstavljala izgovor za pohabljanje temeljev demokracije, kar pa naj bi vodilo v vse bolj fašistično družbo.”Ker se vaše državljanske pravice drobijo in se trudite najti pravo pot, je postalo očitno, da potrebujete našo pomoč,” je bilo mogoče slišati. “To je vojna napoved. Vojna zoper elite, ki diktirajo vaš sleherni dih, od dneva razglasitve vaše neodvisnosti. Vojne zoper koruptivne politike in njihove sostorilce, ki so se desetletja pretvarjali, da so vaši zavezniki. Vojna zoper ponovno rojstvo fašizma v srcu Evrope.” 

Video https://www.youtube.com/watch?v=sHpbMS3LQ6Q&feature=emb_logo

Nina Žoher/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine