15.2 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

(VIDEO) Slovenski gasilci odhajajo na pomoč Severni Makedoniji v boju s hudimi požari

Piše: C. R.

Enota skoraj 50 pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite iz Slovenije je odšla na pomoč Severni Makedoniji v boju z uničujočimi gozdnimi požari. Šlo bo za zahtevno intervencijo v Severni Makedoniji, saj jim vremenske razmere zaradi izjemne vročine niso v prid, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Severna Makedonija je Slovenijo za pomoč zaprosila v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Slovenija bo pomoč zagotovila v obliki enote pripadnikov civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju z vozili. Skupaj s spremstvom ekipa šteje 17 vozil in 48 pripadnikov, ki so se na pot odpravili danes nekaj pred 13. uro, na voljo za pomoč pa bodo vsaj teden dni, so navedli na spletnih straneh uprave.

Požar (foto: posnetek zaslona)

“Gasilci smo vajeni takih akcij, posebnost je več logistične priprave, ker je Severna Makedonija daleč in običajno smo navajeni bližjih lokacij. Ampak nam to predstavlja izziv, ki ga bomo, upam da, uspešno opravili,” so na upravi povzeli izjavo operativnega vodje intervencije Blaža Turka.

Kot so opozorili, gre za precej zahtevno intervencijo, saj jim vremenske razmere niso v prid. Dnevna temperatura je več kot 42 stopinj Celzija, ponoči pa okoli 30. Relativna vlaga je že zjutraj manj kot 30-odstotna, kar predstavlja idealne pogoje za širjenje požarov oziroma za nastajanje novih.

Enota sicer pripravlja načrt za delo v izmenah, natančnejši potek akcije pa bo znan, ko bodo prispeli v Severno Makedonijo in jim bodo pristojni pojasnili njihove potrebe. Je pa enota pripravljena, da na tem območju ostane sedem dni oziroma glede na potrebe.

Enota bo sicer v bližino Skopja prispela predvidoma v četrtek zjutraj. Prav tam naj bi tudi delovala, vendar pa zaradi nenehnega spreminjanja razmer to še ni povsem gotovo, poroča STA.

Enoto sestavljajo predvsem primorski prostovoljni gasilci, in sicer iz Nove Gorice, Šempetra, Dornberka, Loga pod Mangartom, Bovca, Tolmina, Podbrda, Kobarida, Kanala ob Soči, Pivke, Postojne, Komna, Ilirske Bistrice, Knežaka, Vrbovega, Babičev, Hrvatinov, gasilci PGD Pobegi-Čežarji in PGD Kočevje ter poklicni gasilci iz Sežane in Kopra. Kot zagotavljajo na upravi, so enoto sestavili tako, da regija, ki velja za požarno ogroženo, v tem pogledu ne bo osiromašena.

Zadnje novice

Sorodne vsebine