18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

[Video] Pozor, takšen predsednik vlade prihaja: “Novi mandatar bom, če pa bom kaj pametnega naredil, pa bomo še videli”

Marjanu Šarcu se je končno izpolnila goreča želja, da bi postal mandatar, toda njegova beseda v slovenski politiki le še bore malo velja. Pet strank, ki bodo v manjšinski vladi skupaj z Listo Marjana Šarca ob podpori skrajne Levice, je namreč ratificiralo koalicijsko pogodbo, čeprav je dosedanji kamniški župan ves čas zatrjeval, da je takšna vlada slaba in da mesta mandatarja ne bi sprejel.

V petek na tiskovni konferenci ni želel pojasnjevati, zakaj si je premislil, našo novinarko pa je odpravil z besedami, da tega ni izjavil. Njegovo sprenevedanje, obračanje besed in prazno filozofiranje, ko mu zmanjka idej, je v zadnjem času na spletu našlo skupek pod imenom šarcizmi.

“Ne, tega, da ne gremo v vlado, nisem obljubil, takrat o manjšinski vladi pač še nisem razmišljal,” je na vprašanje naše novinarke, zakaj je požrl besedo, odgovoril Marjan Šarec. “Jaz sem takrat to tako povedal, ker če bi že takoj rekel, da grem z manjšinsko vlado, bi me verjetno čudno gledali,” je zabrusil Šarec. V tisti fazi je baje še verjel, da je možna večinska vlada. “Potem pa se je pač zgodilo, kot se je. Torej razmišljati ali ne razmišljati je nekaj povsem drugega kot obljubiti ali ne obljubiti,” je na to temo še pojasnil bodoči instant mandatar.

Nova vlada bo torej plod razmišljanja novega voditelja, pri čemer pa, sodeč po njegovih izjavah, težko rečemo, ali gre ravno za modrosti, čeprav jih Marjan Šarec rad tako prodaja. O ministrih sicer še ni bilo govora, o tem naj bi stranke razpravljale po uradni izvolitvi, ki bo prihodnji teden. Na vprašanje novinarke Televizije Slovenija, kako bo takšna vlada operirala v praksi, saj postavlja skrajno Levico v močan položaj, pa je Šarec kratko in jedrnato odvrnil, “da Levica ne bo nasprotovala vladi”. In nato je ob ugovoru, da pa se lahko ta stranka glasovanja vzdrži, še enkrat ponovil isto. “Levica vladi ne bo nasprotovala,” je povedal Šarec s skrivnostnim nasmeškom na obrazu.

Marjan Šarec se bo kot mandatar moral navaditi odgovarjati za svoje besede in dejanja, a zdi se, da svoje vloge še ni čisto dobro dojel in da še vedno misli, da lahko potem, ko na velikem odru kvasi neumnosti, brez odgovornosti pobegne v zakulisje. Naj spomnimo, ves čas predvolilne kampanje je obljubljal, da s starimi obrazi v vlado ne gre, potem pa je izključil le Janeza Janšo, zavedajoč se, da edino v tem primeru povezovanja ne bi bil mandatar sam, saj je Janša prejel več glasov. “Ja, toda potem smo dobili samo 13 poslanskih mest,” je povedal na ta očitek, da gre v vlado s tremi strankami iz prejšnjega mandata, ki so se med seboj sprle.

Šarec s predstavljanjem koalicijske pogodbe ne bi izgubljal časa
Šarec je šel na tiskovni konferenci še dlje. Koalicijske vsebine ni želel razkrivati, rekoč, “s tem pa res ne bomo zdaj izgubljali časa. Boste že dobili vse.” Vse, kar zaenkrat vemo, je torej obljuba Levici, da bodo podprli dva njena projekta na leto. Se že bojimo, katera dva … A v zahvalo bo Levica zdaj za predsednika državnega zbora podprla tudi Dejana Židana.

Nova vlada Marjana Šarca bo torej skupek na zadnjih volitvah sesutih sredinskih in levičarskih strank, katerih edini skupni cilj je bil Janezu Janši preprečiti vzpon na oblast. Novost pa bodo šarcizmi, prek katerih nam bo novi mandatar očitno prodajal razloge za svoj neuspeh in prelomljene obljube.

Videohttps://www.youtube.com/watch?v=RbP69RoJT9A

T. F./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine