10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

(VIDEO) Poslanec Krivec je mnenja, da bi moral biti RTV prispevek prostovoljen

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Širjenje resorjev, sploh od nekoga, ki se razglaša za nekega direktorja uspešnega podjetja, ki točno ve, da taka delitev na toliko resorjev ni ravno učinkovita. Kar se tiče imen, je razočaranje še večje, drugi precendens pa je, da se v vlado vabi neizvoljena imena in vse to kaže, da ta zgodba ni imela nekih jasnih ciljev in programa,” je dejal poslanec SDS Danijel Krivec v tokratni oddaji Tema dneva, kjer sta z voditeljico Aleksandro Jug spregovorila o dogajanju na prvi izredni seji v DZ.

Nova ministrstva, čudna razporeditev resorjev, neizvoljene osebe v parlamentu in podobne zadeve so nekaj, s čimer se Slovenija ni še soočila doslej. Sploh pa je ob tem zatrjevati, da ustvarjanje novih ministrstev ne bo prineslo finančnih posledic, še večji absurd. Pa vendar nova koalicija trdi tako, kar je po mnenju poslanca SDS Danijela Krivca razočaranje, glede na to, da je bodoči premier Robert Golob vodil uspešno podjetje, po čemer bi lahko sodili, da mu je finančno upravljaje bolj jasno.

“Govoriti, da večje število ministrstev ne prinaša finančnih posledic, je zavajanje, tu ni kaj dodat. Vsi vemo, da več nekih resorjev, pomeni tudi bistveno več usklajevanja, daljše postopke in s tega vidika manj operativno vlado. Pričakovali smo, da bo koalicija z manjšim številom strank prinesla bolj učinkovito vlado”, je dejal Krivec in dodal, da bi bilo smiselno kvečjemu manjše število ministrstev, ne več. Število ministrstev se je v preteklosti povečevalo predvsem na račun tega, da je prihajalo vedno več strank v državni zbor. Ministrstvo za solidarno prihodnost, šport se uvrsti v resor ministrstva za gospodarstvo, vse to so čudni sklopi, nova ministrstva, za katere Krivec meni, da niso potrebna, je pa res, da če so hoteli določenim imenom in priimkom dodeliti nekatere resorje, so morali iznajti neke nove vsebine in potrebe, pri čemer je mislil na Luko Mesca, ki bo lahko “teoriziral in razvijal neke nove modele soupravljanja in upravljanja, kar pa smo že videli kot tudi to, kam nas je to pripeljalo”.

Nova situacija omogoča novi koaliciji, da je bolj učinkovita tudi s tega vidika, da se ji ni potrebno ozirati po nekih partnerjih v širšem smislu, pričakovanje je bilo, da bo kadrovanje res strokovno in da bo Robert Golob poiskal strokovne kadre za svoje področje, ne pa da bo mimo vseh ustaljenih praks za ministre vabil osebe, ki jih ljudje niso izvolili. Tudi če primerjamo Slovenijo z evropskimi državami, imamo največje število ministrstev, kar je nesprejemljiva praksa, je povedal poslanec.

Posvetovalni referendum je bil namenjen času za njihov razmislek

SDS nova koalicija očita, da s posvetovalnim referendumom želijo “nagajati” in blokirati njihovo delovanje, prav tako pa jim očitajo strošek referenduma, za kar pa Krivec meni, da gre za neupravičen očitek, saj ne gre za zakonodajni referendum ampak posvetovalni referendum, orodje, ki se ga v politiki poslužujejo, vloži pa ga lahko en sam poslanec, sploh pa je šlo za to, da se jim da čas, da premislijo in uporabijo obstoječi odlok o vladi, kar se je tudi zgodilo, Golob je napovedal, da bodo šli s postopkom naprej. Krivec upa, da bodo v prihodnosti razmislili, morda zmanjšali število ministrstev in operativno šli naprej.

V zadnjem obdobju se je shema na RTV Slovenija zelo polarizirala, kar kaže mnenje državljanov, ki določenih oddaj ne želijo gledati, zato je SDS tudi predlagal, da bi bil RTV prispevek prostovoljen in ne obvezen, prav tako pa je poslanec dodal, da je v primerjavi z drugimi državami pri nas ta prispevek najvišji, po številu prebivalcev. Predlog je bil po besedah Krivca namenjen razmisleku, pa tudi sledenju željam državljanov. Tudi člani SD so govorili o vplivu politike na RTV, “hkrati pa govorijo o depolitizaciji ob tem, da greš v spremembo nekega zakona, ki je sam po sebi političen, spremenili ne bodo ničesar, je pa res, da si bodo podredili programski in nadzorni svet, kjer je prišlo nekaj sprememb iz pretekle vlade”.

 

Vse kaže, da ta zgodba ni imela jasnih ciljev in programa

“Težko je napovedati, kaj bo, je pa bilo presenečenje, tole širjenje resorjev, sploh od nekoga, ki se razglaša za nekega direktorja uspešnega podjetja, ki točno ve, da taka delitev na toliko resorjev ni ravno učinkovita. Kar se tiče imen, je razočaranje še večje, drugi precendens pa je, da se v vlado vabi neizvoljena imena in vse to kaže, da ta zgodba ni imela nekih jasnih ciljev in programa”, je dejal Krivec in dodal, da je tudi koalicijska pogodba popolnoma konfuzna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine