6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

(VIDEO) Poglejte, kako je Golobič popljuval Majniško deklaracijo, ker je “solo projekt ene skupine” uničil njihove komunistične sanje!

Ob 30. obletnici Majniške deklaracije, dokumenta, ki je postavil temelje slovenski osamosvojitvi, se je v Ljubljani zbrala smetana takratne Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS). Dejstvo ostaja, da se je protest lahko zgodil, ker je zborovanje kot svoj dogodek prijavila prav ZSMS, zato ga oblasti tudi niso prepovedale. A ZSMS je bila organizacija pod pokroviteljstvom zveze komunistov, zato je večina njenih članov nasprotovala osamosvojitvi. Tako je povedal tudi znani kadrovik stranke LDS Gregor Golobič in izpostavil prepričanje, da naj bi vsebina Majniške deklaracije povzročila veliko hudega v Sloveniji. 

 

“Državljanske svoboščine, ne pa suverenost slovenskega naroda. Moja teza je, da je mentaliteta za Majniško deklaracijo botrovala tudi izbrisu, enemu najbolj sramotnih poglavij v Sloveniji. Sam se z njo ne bi posebej hvalil. Mislim, da je kot nek simbol v nekem trenutku dobila razsežnosti, ki presegajo njeno vsebino. Njena realna vsebina pa je povzročila veliko hudega v Sloveniji,” je povedal Golobič.

Trditve, da naj bi Majniška deklaracija povzročila veliko hudega, si je težko razložiti glede na to, da so pisci zahtevali suvereno državo slovenskega naroda, utemeljeno na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin. Očitno to Golobiču, ki simpatij do nekdanjega totalitarističnega sistema ne skriva, ne ustreza. Priznal je tudi, da takratni mladi socialisti niso bili navdušeni nad svobodno Slovenijo. “Majniška deklaracija je nastala v nekem trenutku kot en solo projekt ene skupine, ki se je želela iti nekaj prestiža po tistem, ko smo vsa nova gibanja, stranke in druge dvoživke poskušali najti skupen jezik, kako preiti v demokracijo.” 

Golobič je seveda izrekel laž, vse tako imenovane nove stranke levice so bili derivati nekdanje partije, zato ne čudi, da so se v času osamosvojitve vseskozi trudile, da se Slovenija ne bi osamosvojila. Grozno je, da človek, ki je leta gradil moč globoke države, govori o demokraciji in svoboščinah. Očitno je bil Golobičev cilj čim bolj poteptati še zadnji veliki simbol boja proti represiji nekdanjega komunističnega sistema. “Kdor bo pogledal posnetke – Majniška deklaracija je bila takrat en marginalen dogodek. Recimo Tone Pavček je za svoj govor dobil večji aplavz kot za samo Majniško deklaracijo.”

A tudi to ni bilo dovolj. Golobič je pljuval še naprej. Še enkrat je ponovil, da imamo zaradi Majniške deklaracije izbrisane. Tiste, ki niso hoteli slovenskega državljanstva in so med vojno špekulirali. Nekateri pa celo sodelovali v napadu na komaj rojeno državo. “Kako so bile stvari pred 30 leti v resnici bistveno bolj kompleksne, bistveno bolj odprte, bistveno bolj intelektualno premišljene, kot pa je ta precej uboga redukcija, ki se kaže skozi Majniško deklaracijo, ki je po mojem mnenju duhovno ozadje izbrisa. Najbolj sramotnega poglavja v slovenski sodobni zgodovini.” Izbris seveda ni najbolj sramotno dejanje slovenske polpretekle zgodovine, pač pa so to medvojni in povojni poboji ter II. svetovna vojna sama. Izbris ni sramoten in če bi bil izpeljan pravilno, potem bi danes tudi veljal.

No na koncu je Golobič le povedal nekaj modrega. “Jaz mislim, da nihče ne joče za nami.” Sploh po aferah Ultra in drugih poslih, v katerih je bila vpletena LDS in Golobič sam. Država si je oddahnila, ko se je zlomila moč LDS in ko so politiki tipa Golobič izstopili iz uradne politike. A tak grob poseg v enega ključnih dokumentov osamosvajanja je še eden v vrsti mnogih poskusov izbrisati ključne trenutke največje enotnosti slovenskega naroda v zgodovini. Za zagovornike nekdanjega režima osamosvojitev ne sme postati svetel simbol, če pa že, morajo imeti zasluge sami.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine