1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Umrl duhovnik, ki ga je Udba skušala spraviti s poti ob asistenci Ciril-Metodovega društva; na Spodnji Polskavi je bil župnik kar 50 let!

Piše: Blagovest.si

Karel Drofenik je med katoličani na Štajerskem tako rekoč legenda, saj je kar pol stoletja deloval kot dušni pastir na Polskavi ter Pragerskem, kjer je bila zgrajena tudi cerkev Marijinega srca. Velikokrat je duhovno spremljal romarje v Medžugorje. 

Rodil se je 10. septembra 1934 v župniji Sv. Križ v Rogaški Slatini. Komaj petnajst let star je izgubil mamo, dve leti zatem še očeta. Kljub temu mu je s podporo sorodnikov in domačega župnika uspelo končati prvi razred nižje gimnazije v Rogaški Slatini, drugi in tretji pa v Šmarju pri Jelšah, kjer je leta 1950 opravil tudi malo maturo. V domači župniji je veliko ministriral, krstna botra pa je molila zanj, da bi postal duhovnik. To si je želela tudi njegova pokojna mati, ki je umirala za rakom in darovala svoje trpljenje za sina, saj so oficirji prepričevali šolarje, naj se vpišejo na vojaško šolo. Po mali maturi se je že skoraj vpisal v oficirsko šolo v Kragujevcu, vendar si je zadnji hip premislil in se vpisal na celjsko gimnazijo. Po uspešno opravljeni “pravi” maturi v Celju leta 1955 se je vpisal v bogoslovje. Dne 29. junija 1961 je bil v Mariboru posvečen v duhovnika tedanje mariborske škofije.

Nadaljevanje preberite TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine