4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

(VIDEO) Na oblasti so bili od leta 1945 – le kaj bodo naredili drugače, kot polnili svoje žepe?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V luči priprav na podpis sporazuma tako imenovane koalicije KUL o povolilnem sodelovanju, v katerem bodo stranke zapisale, s kom ne bodo sodelovale, je voditelj oddaje “Kdo vam laže?” Boris Tomašič spomnil, da je imela ta konec dni klavzuro oziroma posvet, sestanek glede prihodnosti stranka SD pod vodstvom Tanje Fajon. “Poglobili so se v razmere v Sloveniji, pripravili so resen program, ko bodo na oblasti.” Povedal je, da ni prepričan, ali je to program za 2028 ali 2030, in dodal, da so na Trgu Republike v Ljubljani pred simbolom korupcije v preteklosti (NLB) ustvarili posebno kuliso, kjer je spregovorila Fajonova. “Ko Tanja Fajon spregovori, cel svet obnemi,” je pripomnil Tomašič. 

“Slovenija hoče spremembe, je rekla Tanja Fajon, ker v zadnjih nekaj mesecih je spregovorila z “vsemi” Slovenci. Šla je na teren, prisluhnila in slišala ljudi. Sedaj ve, da cela Slovenija hoče spremembe,” je dejal Boris Tomašič in se vprašal, kako sploh prideš do takega zaključka. “Če je imela dvajset regijskih obiskov, govorila z desetimi, dvajsetimi ali pa stotimi ljudmi (kar ni), je prisluhnila kvečjemu 2 tisoč ljudem (100 x 20) ali pa recimo za dobro mero 4 tisoč ljudem. Ona pa sedaj ve, kaj Slovenija misli, želi in kaj bi rada. “In prišel je mesija v liku Tanje Fajon, ki je rekla: Jaz vas bom odrešila”.

“Vsi se zelo dobro zavedamo izzivov časa. Predvsem pa, vsi vidimo rešitve. Čutim veliko dobronamernosti, razuma, želje, da politiki začnemo delati za skupno dobro, da prenehamo z delitvami in se obrnemo v prihodnost,” je dejala Fajonova. Tomašič se je obregnil ob omenjene besede, ki so bile izrečene za medije, saj je bilo že tedaj jasno, da bodo stranke SD, Levica, LMŠ in SAB podpisale sporazum o sodelovanju, v katerem piše, da ne bodo sodelovali z Janezom Janšo in strankami, ki podpirajo Janšo. “Lahko imaš tak politični program, če nimaš drugih idej. Samo da greš pred medije in rečeš, da želite, da se preneha z delitvami!?”

Tomašič je povedal, da ko je na to opozoril na Twitterju, so mu napisali: “Itak se s fašisti ne sodeluje”. To je po njegovih besedah tipična manipulativna izjava. “Rečeš, Janša je fašist, in nato dodaš, da boš sodeloval z vsemi razen s fašisti. Kdo je fašist, pa ti določaš,” je zatrdil kritično in pojasnil, da v resnici s tem ne sodeluješ s tistimi, ki drugače mislijo. “To pa ni sodelovanje, ampak to, kar smo že imeli. To je genski ali partijski zapis: vsi moramo isto misliti, da se bomo imeli radi in se bomo imeli dobro.”

“Povedal pa sem že, kaj pomeni, ko vsi isto mislijo, da nihče nič ne misli. To je zelo značilno za Socialne demokrate”. Tudi če bi Fajonova po besedah Tomašiča prisluhnila 20 tisoč ljudem, to ne bi predstavljalo vseh Slovencev. “Vse, kar zgradi ta vlada, vi rušite. Ljudje si želijo sodelovanja, a to se ne začne tako, da rečete, da nameravate za začetek podpisati sporazum, kjer bo pisalo, s kom ne boste sodelovali”. 

Na oblasti so bili toliko časa, da se ve, kaj ponujajo
“Slovenija drvi v napačno smer. Moje sporočilo je preprosto. Slovenija je lahko drugačna. Lahko je skupnost, kjer se bomo poslušali in skušali razumeti ter bomo poskrbeli drug za drugega,”
 je med drugim dejala Fajonova. Na to je Tomašič pripomnil, da izjave delujejo, kot da je SD stranka, ki ni bila nikoli na oblasti in ni imela možnosti pokazati, kako se da drugače. “Resnica je povsem drugačna, seveda. Od leta 1945 do 1991 je bila na oblasti SD, ki se je tedaj imenovala Komunistična partija, nato pa Zveza komunistov. Stranka je bila začasno umaknjena iz oblasti, da je prišel na oblast nekdo, ki je bil sposoben, da smo se lahko osamosvojili in ustvarili lastno državo. Nato so bili od leta 1992 Socialni demokrati vseskozi zraven. Med leti 2004 do 2008 niso bili poleg, nato pa so oni prevzeli oblast do leta 2012. Do leta 2020, z izjemo enega leta, so bili vseskozi zraven. Sedaj pa poslušam Fajonovo, ki govori, kako bodo delali drugače,” je bil kritičen Tomašič in dodal: “Kaj za vraga boste delali drugače, kot polnili svoje žepe?”

“Naša življenja so tako zelo nepredvidljiva, da moramo narediti najboljše, kar je mogoče. Slediti svojim ciljem in se za njih boriti. Moja želja zato je, da skupaj vodimo Slovenijo. Odgovorno v prihodnost, ki bo boljša, kot je danes, iskrena,” so besede Fajonove, ki naj bi predstavljale program stranke. Tomašič je ponudil za nagrado majico, šalico ali krigel tistemu, ki mu zna pojasniti, kaj je želela s tem povedati. “Trdijo, da hočejo najboljše, dobro, super in treba je slediti svojim ciljem, jih zasledovati za vsako ceno, delali pa bomo skupaj. Prosim?!”,” je zatrdil in dodal, da je to politika, ne pa miss sveta, da se tako govori. “Dodaj še samo, da ne bi bilo bolezni in lačnih. Govoriti: Slediti individualnim ciljem in to bomo dosegli skupaj. Kako se individualni cilji dosegajo skupaj? V sodelovanju že, skupaj pa ne,” je še dodal.

Tanja Fajon (foto: Nova24TV)

Čakalne vrste, neurejeno in razsuto zdravstvo, premalo plačano zdravstveno osebje predstavljajo posledico delovanja vlad, v katerih je delovala stranka SD
Fajonova je še dejala, da je samo od nas odvisno, kakšna bo prihodnost. Pravi, da ne more sprejeti, da smo po njeno zaradi “razdiralne, sovražne vlade”, ki naj bi Slovenijo pahnila v kaos, v epidemiji izgubili toliko ljudi. “Mnogi so bili žrtve virusa, mnogi pa žrtve nedopustnih čakalnih dob, pozno postavljenih diagnoz in izčrpanosti zdravstvenega osebja,” je dodala. Te besede je Tomašič označil kot podle in neokusne. “Čakalne vrste, neurejeno in razsuto zdravstvo, premalo plačane medicinske sestre in ostalo medicinsko osebje, pomanjkanje zdravnikov predstavljajo posledico vlad, v katerih je sodelovala stranka SD.” Ob tem je kritično spomnil, kako so v SD nažigali proti ukrepom vlade, ko je bilo to možno, in nič drugače ni niti sedaj. “A drugače je to, da s prstom kažeš na nekoga, da je kriv za smrti, sam pa si pa močno prispeval k protestom in nasprotovanju ukrepov? Ne mi z drugače, želite, da je tako, kot je bilo! To so vaše sanje, ne pa drugače”. 

Zdravje in javni zdravstveni sistem bosta po besedah Fajonove njena prva prioriteta, dokler vsi prebivalci ne bodo deležni dostopnega in kakovostnega zdravljenja. Ker je dodala, da je zdravstvu treba nameniti več denarja, ga bistveno bolje organizirati in bolje plačati medicinske sestre, je Tomašič postavil vprašanje, čemu tega že niso naredili do sedaj. “Kaj vas je oviralo? Spodobilo bi se, da bi vsaj zardeli pri tej izjavi. Zakaj niste tega storili v 20–25 letih, kar ste na oblasti v svobodni Sloveniji, in 45 let, kar ste bili na oblasti v okupirani Sloveniji?” Tomašič je prepričan, da ne bodo naredili nič. “Vas briga za Slovenijo in Slovence. Briga vas to, da ste na oblasti in da polnite svoje žepe. Korupcija v zdravstvu je sinonim za SD. Mladina itd.” Fajonova je zatrdila, da bo delala bistveno drugače od sedanje vlade, ki z vsemi ukrepi po njenih besedah dela za privatizacijo zdravstva. “Res?!,” je zatrdil Tomašič in postavil vprašanje vsem skeptikom: “Ste že slišali za korupcijo v zasebnem zdravstvu? Ste slišali, da bi zdravnik zasebnik kupoval predrago opremo in zdravila? Tega ni, ker se nihče ne dela norca iz lastnega denarja. Korupcija je izključno v javnem zdravstvu.” Po besedah Tomšiča je vprašanje tukaj, kdo je lastnik, ki izvaja zdravstveno dejavnost. “Če je država je korupcija, če je zasebnik, je ni.”

Ekonomski program šele v pripravi
V nadaljevanju se je Tomašič dotaknil ekonomskega programa stranke SD. Fajonova je namreč dejala, da imajo v svojih vrstah zelo dobro ekipo ekonomistov in gospodarstvenikov. Napovedala je, da zagnano pripravljajo program, ki naj bi zagotovil gospodarski razvoj Slovenije. “Še dobro, da ga pripravljate, ker ga v zadnjih 70 letih niste mogli narediti,” je Tomašič komentiral kritično in se povprašal, kdo predstavlja del te ekipe. “Samo ne mi pripravljati planskega gospodarstva”, je pristavil.

Foto: Nova24TV

Ker je Fajonova v nadaljevanju omenila, kako je deset let skrbela za nepokretnega očeta po hudi možganski kapi, je to Tomašič označil kot nizkotno in podlo. “Spoštujem vašo skrb za očeta, ne pa to uporabljati za politični boj,” je dejal in dodal, da je še bolj potrebno zavedanje, da je stranka SD, ki obvladuje Ministrstvo za delo, družino, socialno zadeve in enake možnosti, obvladuje centre za socialno delo. “Zmeraj ste imeli ministra na tem področju, pa nič niste naredili. Stanje pri dolgotrajni oskrbi starejših je posledica vaše nespodobnosti, vašega vodenja tega resorja. 75 milijonov bi dali za neke študije, raziskave in pilotne projekte, od katerih nič ni. Torej, dvakrat samota za vas. Prvič, ker osebno izkušnjo zlorabljate za politični bolj, drugič pa, ker vaša stranka ni naredila absolutno nič na tem področju. Ta vlada je naredila 10-krat več v letu in pol”. 

Mladi ne potrebuje neprofitnih javnih stanovanj, ampak dobro plačane službe
V govoru predsednica SD ni pozabila omeniti tudi mladih in dodala, da so v stranki dolžni prekiniti prakso prekarnosti, oderuškosti, hudih najemnin in kreditne nesposobnosti. Tomašič je pojasnil, da so v SD dvignili davek na najem stanovanj. “Huda prekarnost je posledica vaših neukrepov. Mimogrede, želite prekiniti, kar se dogaja. Najnižjo stopnjo brezposelnost v zadnjih desetih letih imamo. A so plače prenizke? Ja, so. Razkošna država, ki ste jo vi formirali, preveč poje. Od Metelkove, Roga, nevladne organizacije itd.” Fajonova je še obljubila, da se bo zgradilo 10 tisoč najemnih javnih stanovanj, na kar je Tomašič pripomnil: “Zakaj ne 50 tisoč, zakaj ne 100 tisoč? Koliko ste jih pa do zdaj? Poglejte, mladi ne potrebuje neprofitnih javnih stanovanj. Mladi potrebujejo dobro plačano službo, da si bodo lahko stanovanje sami kupili ali najeli.” 

Ker je Fajonova za konec zatrdila, da naj bi vlada negirala klimatske spremembe, jo je Tomašič izzval, naj mu vendarle pojasni, kdo in kdaj naj bi to rekel. “Ne upate tega odgovoriti, ker se skrivate za praznimi floskulami”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine