21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(VIDEO) Ministrica Kustec: Vlada se je zavezala, da se bodo šole zapirale zadnje

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Na ministrstvu za za izobraževanje, šolstvo in šport delajo vse v smeri, da šole ne bo potrebno zapreti, pri čemer ministrica poudarja odgovornost vsakega posameznika, da spoštuje ukrepe. “Vladna zaveza v primeru zahtevnejših razmer, povezanih z epidemijo, je bila, da se bodo šole zapirale zadnje,” je pojasnila ministrica dr. Simona Kustec. Pri tem je še posebej poudarila, da bodo šole ostale lahko odprte le v  primeru, če se bomo zavedali te skupne solidarnostne odgovornosti in mesta, ki ga prav izobraževalni sistem ima v odnosu tudi do drugih sistemov. “V tem primeru konkretno najbolj zdravstva,” je pojasnila. 

Ministrstvo za šolstvo je na četrtkovem sestanku z rektorji, predstavniki študentov in sindikati le-te seznanila z dodatnimi ukrepi na področju šolstva po 1. novembru, ko se zaključijo krompirjeve počitnice. Sestanek so na ministrstvu pripravili v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport dr. Simona Kustec pa je ob tem vse udeležene na sestanku pozvala k dodatnemu naporu, da zaščitijo najbolj ranljive v naši družbi in jim omogočijo varno študijsko okolje. Spomnimo, zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja je vlada sprejela dodatne ukrepe za zajezitev novih okužb s koronavirusom.

Zaposleni, ki virusa niso preboleli ali se niso cepili, se bodo morali testirati na 48 ur. Dodatno se s prihodnjim tednom uvaja tudi samotestiranje učencev osnovne šole, dijakov in študentov, ki bodo upravičeni do desetih testov za samotestiranje na mesec. Za študente je samotestiranje obvezno. “Bistveno je, da tudi v teh zelo težkih trenutkih epidemije ohranjamo šole, vrtce in fakultete odprte,” je poudarila Kustečeva, ki poudarja pomen ukrepov in zagotavljanja varnih prostorov.

Največ cepljenih na fakultetah, največ prebolevnikov v vrtcih
Po zadnjih podatkih, s katerimi razpolagajo, je 65 odstotkov zaposlenih v šolstvu cepljenih, zelo visok delež teh je v srednjih šolah (okrog 80 odstotkov) in fakultetah. Nekoliko manj jih je cepljenih v osnovnih šolah (60 odstotkov) in najmanj v vrtcih (pod 50 odstotkov). Prebolevnikov je v vzgojno-izobraževalnih zavodih približno sedem odstotkov, obratno je v vrtcih največ prebolelih, najmanj pa je slednjih na fakultetah. “Kar samo po sebi sporoča dejstvo, da je v teh razmerah biti cepljen pravi odgovor na zahtevno situacijo, ko je virus še vedno zelo aktivno z nami,” je še poudarila.

Slika je simbolična. (foto: EPA)

Ministrica tudi poudarja, da če želimo imeti izobraževalne ustanove odprte in izvedbo izobraževalnega procesa po B modelu, potem je dosledno izpolnjevanje PCT-pogojev obvezno. “Tam kjer so težave, to rešujejo na več nivojih. Eden tistih začetnih je individualen pogovor med samimi zaposlenimi v odnosu do vodstva zavodov, potem pa to intenziviramo z inšpekcijskimi nadzori,” je pojasnila.

Šole se bodo zapirale zadnje, pri tem poziva vse k solidarni odgovornosti
Na ministrstvu delajo vse v smeri, da šole ne bo potrebno zapreti, pri čemer Kustečeva poudarja odgovornost vsakega posameznika, da spoštujejo ukrepe. “Vladna zaveza v primeru zahtevnejših razmer, povezanih z epidemijo, je bila, da se bodo šole zapirale zadnje. Hkrati pa se moramo pri tem zavedati te skupne solidarnostne odgovornosti in mesta, ki ga prav izobraževalni sistem ima v odnosu tudi do drugih sistemov. V tem primeru konkretno najbolj zdravstva,” je še pojasnila.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine