16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

[Video] Minister Gantar razkril resnico o vložnih listih in odločitvah o zdravljenju bolnikov v bolnišnici

Na javni televiziji so problematizirali tako imenovane vložne liste, v okviru česar se je vladi očitalo, da naj bi sestavljala sezname bolnikov, koga je smiselno in koga ne zdraviti v bolnišnici. Zamolčanih je bilo precej pomembnih informacij, denimo da vložni listi služijo kot ocena zdravstvenega stanja oskrbovancev v domu, ko le-ta še ni okužen. Glede na to, da se zdravniki v domu menjajo, je takšna ocena v pomoč zdravniku pri zdravljenju posameznega bolnika v primeru kasnejše okužbe. Ne določa pa vnaprej, kakšno bo njegovo zdravljenje, če zboli.

Muževič še dodaja, da so bila navodila nejasna s strani ministrstva. Izrazili so pričakovanje, da bi se za vse stanovalce naredil načrt zdravljenja, ob poslabšanju, pa bi priložili obrazce, s katerimi potrebuješ veliko sestankov s svojci, ker so kategorije, ki to zahtevajo, kar je nemogoče narediti. Zato je večino zdravnikov enostavno zavrglo ta obrazec, ker so imeli že dovolj drugega dela, da bi se s tem ukvarjali.

Tisti, ki niso dovolili zaprtja šole zdaj kritizirajo

“Dejansko so dali napačen obrazec, ki sam po sebi ni problematičen, ampak ne naslavlja težav s katerimi smo se srečevali v epidemiji. Nekateri svojci trdijo, da o tem niso bili obveščeni,” Muževič odgovarja, da je nujno obvestiti vse svojce o spremembi zdravstvenega stanja, če potrebuje morebitno bolnišnično obravnavo ali pa je to poslabšanje, da bi lahko bilo ogroženo življenje. Če daš na en list papirja, skupen zapisa iz kartona, je to isto kot vsak zapis v  karton, po vsakem pregledu, po vsakem telefonskem pogovoru, svojcem pač ne obveščaš za vsako malenkost, kot je zapis o višini pritiska ali pa predpis lekadola.

Ministrstvo za zdravje je tako že zahtevalo izvedbo izrednega strokovnega nadzora v domovih za starejše, s strani zdravniške zbornice. Kot še ugotavlja Lopuhova, izpolnjevanje obrazca zahteva veliko časa pregledati, vse diagnoze izpisati, oceniti trenutne simptome, kar vzame ogromno časa. Zato so si nekateri vsaj izpisali vse diagnoze, ki jih imajo v sistemih in zraven priložili terapevtske liste, saj je problem, v nujni situaciji, ko zdravnik naleti na razpršeno dokumentacijo.

Na obtožbe je odgovoril tudi župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, ki pravi, da je bilo za stanovalce poskrbljeno presežno in se mu ne zdi primerno, da padajo sedaj obtožbe, ko so zaposleni dali vse od sebe, da bi lahko rešili situacijo. Tisti, ki mu niso dovolili zaprtje šole zaradi okužb in so dovolili, da se ljudje iz smučanja v Italiji vrnejo normalno na delo, sedaj kažejo s prstom nanje.

Ministrstvo za zdravstvo ni reševala težav na plečih ministrstva
Na vprašanja je odgovoril tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, kot pravi so na ministrstvu, so s pomočjo vložnih listov, želeli zdravnikom samo pomagati in so dopuščali možnost, da so regijski koordinatorju ravnali drugače. V zadnjem času opaža, da je paliativna medicina pridobila negativni predznak, čeprav daje ob umiranju obraz človečnosti. Ministrstvo za zdravstvo ni reševala težav v zdravstvu na plečih starejših ljudi v domu.

Zdravniki ne delujejo tako, da bi rekli, da eni ne gredo v bolnišnico, drugi da in v nobenem primeru to ni bilo narejeno vnaprej. Konzilij omogoča možnost posveta, v pomoč je ministrstvo usposobilo tudi regijske koordinatorje. Gantar še doda, da mu je žal za vsakega, ki je preminil. Poudaril je, da umrli niso bili na račun varčevanja zdravstva ampak zato, ker se je njihova življenjska pot žal prekinila, kot se bo enkrat vsem nam. Za primerjavo je še dodal, da je v lanskem letu v enakem času umrlo več ljudi, kot letos.

Video https://www.youtube.com/watch?v=60ldz4S030U&feature=emb_logo

Sara Kovač/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine