19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(VIDEO) Minister Aleš Hojs: Stranke leve opozicije že leto dni rušijo, čeprav so vrgle puško v koruzo!

Piše: Sara Bertoncelj

Število okuženih je zopet v porastu, smo na pragu tretjega vala epidemije. Dodatno poslabšanje razmer, bo vlada skušala preprečiti z enajstdnevno popolno zaporo države –  “lockdownom”, ki stopi v veljavo v četrtek, 1. aprila. Gibanje bo dodatno omejeno na statistično regijo, prehajanje med regijami pa bo sicer tokrat dovoljeno tudi posameznikom, ki bodo predložili negativen izid PCR testa, dokazilo o cepljenju ali pa dokazilo o preboleli bolezni. Nekatere države so se odločile za strožji lockdown, notranji minister Aleš Hojs pa je mnenja, da je to pri nas praktično neuresničljivo – tudi zaradi političnega boja določenih strank, ki epidemijo izkoriščajo celo za ceno umrlih.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v oddaji Tema dneva pojasnil, da je med zaporo države načeloma prepovedano potovati iz države brez dobro utemeljenega razloga. Če se bo nekdo na primer odpravil na izlet v Bosno, lahko pričakuje, da ga bodo na meji opozorili, če bo pri svojem potovanju vztrajal, pa bo prejel tudi kazen. Meje sicer ne bodo popolnoma zaprte, kot so bile pred enim letom , ko so bile na nekaterih prehodih nameščene tudi fizične zapore. Tudi tokrat prehajanje ne bo možno izven kontrolnih točk, vendar pa bodo sedaj za delovne migrante – predvsem na prehodih z Avstrijo – stali policisti, da se ljudem ne bo treba voziti do 30 ali 40 kilometrov oddaljenih prehodov. Po novem ne bo mogoče iz Slovenije potovati v države, ki so na rdečem seznamu. Za v vstop v državo bo potreben PCR test oziroma dokazilo o cepljenju ali prebolelosti. Če državljan pri vračanju v državo nič od naštetega ne bo imel, bo odrejena desetdnevna karantena, ki se je z novim odlokom več ne more skrajšati.

Strokovna komisija je tokrat ugotovila, da tako obsežen lockdown kot lanski, sedaj ni potreben – kar je ministra Hojsa pravzaprav začudilo. Tokrat tako gibanje ni omejeno na občine pač pa na statistične regije. Na veliko nedeljo bo tudi ta omejitev gibanja sproščena, vendar pa se seveda vseeno odsvetuje nepotrebno druženje. Obisk na praznik torej opravimo le, če je zares nujen.

Destruktivno obnašanje opozicije
Nekatere države so se v tem času odločile za precej bolj strogo zaprtje: v Italiji na primer, bodo prebivalci stanovanja lahko zapustili le v določenih izjemah. Notranji minister meni, da je pri nas zaradi medijske gonje, pa tudi zaradi kulture naših državljanov, slednje pravzaprav neuresničljivo. K temu je treba prišteti še namerno bojkotiranje praktično večjega dela opozicije, strank Levica, SD, LMŠ in SAB, ki tudi za ceno mrtvih epidemijo izkoriščajo v političnem boju zoper vlado in ukrepe. Po mnenju Hojsa je bil posvet, ki ga je sklical predsednik države Borut Pahor izjemno koristen, ker se je lahko v živo videlo in slišalo, kakšno je mnenje in enotnost stroke, pa tudi nekatere pomisleke in razloge, zakaj je zapora države potrebna. Obenem pa je bilo koristno tudi zato, ker se je pokazalo koga tam ni bilo: sedaj ni več opravičila, da bi manjkajoče stranke govorile o sodelovanju ali želji po sodelovanju v boju zoper epidemijo. Dejansko te stranke že več kot leto dni le rušijo, in sicer zato, ker so vrgli puško v koruzo in so v tem času umaknjeni od oblasti.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine