17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

[Video] Kulturniki s svojimi protesti kažejo, da si ne zaslužijo niti centa pomoči, ki so je bili deležni med koronakrizo!

V torek popoldne se je zgodil že drugi protestni dogodek aktiva delavk in delavcev v kulturi, s čimer so želeli opozoriti na po njihovem mnenju pomanjkljiv odziv Ministrstva za kulturo v času epidemije koronavirusa. Minister za kulturo, Vasko Simoniti obtožbe zanika in nastalo situacijo vidi kot priložnost kulturnikov, ki želijo izraziti svojo pomembnost, kar pa je po njegovem neupravičeno. Situacija postaja tako vse bolj podobna petkovemu kolesarjenju, ki je organizirano s strani levičarskih aktivistov, ki si želijo zrušiti oblast, ki jim ni po godu.

Približno 500 kulturnikov se je s Prešernovega trga odpravilo proti Ministrstvu za kulturo, kjer so pred vhodom odložili predmete in rekvizite, ki jih uporabljajo pri ustvarjanju. Namen protestiranja je bil poziv ministrstvu, da sprejme ukrepe, ki presega le tiste nujne socialne ukrepe, kot so jih sicer sprejele tudi nekatere druge države s podobno višino bruto domačega proizvoda.

Namen protestov ni bil samo denar, ampak za dobro voljo in tudi za kakšno reorganizacijo in odprt dialog, ki si ga kulturniki želijo, saj so morali med prvimi zapreti vrata in jih bodo odprli med zadnjimi, s čimer se strinja tudi minister Vasko Simoniti.

“Ministrstvo za kulturo je intenzivno sodelovalo pri pripravi prvega interventnega zakona, saj so prav zaradi njihovega sodelovanja samozaposleni v kulturi bili upoštevani s temeljnim mesečnim dohodkom, pravico do plačila prispevkov, kot odlogom akontacije dohodnine,” pravi državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc, ki je zanikala navedbe o neodzivnosti ministrstva. Tisti, ki so zaposleni v zavodih, pa so še vedno prejemali plače ali nadomestilo za čakanje na delo, zavodi so tako dobili povrnjene vse tiste stroške, ki so bili potrebni. Na vprašanje o neodzivnosti odgovarjajo, da so si želeli vedeti, kaj kulturniki želijo in so jim na to tudi odgovorili.

Minister Simoniti pravi, da medtem, ko si želijo dvogovora, prihaja do mimogovora s strani protestnikov. Mnogo stvari ni resničnih, sami pa so to demonstrirali na način, ki je v umetnosti očitno jasen.  Ministrstvo je s prvim interventnim zakonom sicer želelo spremeniti pogoje kulturnikov, ki imajo drugačen status in dohodkov ne prejemajo redno, a se je z veljavo interventnega zakona mudilo, da so vsi deležniki lahko čimprej prišli do denarja. Poudarja, da so prav tako na Ministrstvu za kulturo garali, kot vsi ostali z namenom, da kulturnikom zagotovijo ukrepe, ki so pomagali v krizi s koronavirusom.

Kulturniki pravijo, da ne gre samo za denar in jih očitno bolj moti, da je minister iz desnih vrst, medtem, ko so kulturniki bolj naklonjeni levi oblasti in delujejo kot klasični levičarski propagandisti. “Protesti so sicer legitimna stvar, a naj v bodoče potekajo v kulturnem duhu, brez grafitov, ki kažejo vse prej kot kulturo tistih, ki protestirajo,” pravijo na ministrstvu. Na petkovem kolesarjenju tako ni manjkalo znanih obrazov iz kulture, ki so se pridružili ostalim levičarskim aktivistom, ki želijo zrušiti vlado.

Znana igralca Primož Bezjak in Katarina Stegnar sta se slekla celo do spodnjega perila, zaradi česar ju je legitimirala policija. Katarina je ob svojem nastopu pričela tako še pozivati ostale prisotne k slačenju in vzklikati “policija, represija” s čimer jim ni uspelo izzvati mirnih policistov. V javnost so tako prispele tudi informacije, da glavna akterja protestov redno dobivata plačo s strani Mladinskega gledališča, ki znaša preko dva tisoč evrov za vsakega. Igralca je med drugim javnost okarala, da bi za to dejanje bili veliko bolj primerni delavci v zdravstvu ali delavci Gorenja in ostali, ki so ostali brez službe in vira preživetja, ki jim prav tako financirajo njihov obstoj v kulturi.

“Ministrstvo je v svojem  zaledju še vedno enako močno kot pred časom koronavirusa, zato tudi sedaj ni razlogov za nezadovoljstvo, saj se ukrepi umikajo,” pravi Simoniti. Na vprašanje o javnih prireditvah in koncertih odgovarja, da gre tukaj za gospodarsko dejavnost, ki je pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo in razvoj, vendar obrazloži, da ta del panoge spada v isti sklop kot turizem in jim pripadajo ukrepi še en dodaten mesec, v primerjavi z vsemi ostalimi v gospodarstvu.

Sara Kovač/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine