13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

(VIDEO – “Kdo vam laže”) Boris Tomašič: “Jenull si je nadel masko in še dva podobna klovna so čofotali v neki banji po Bledu in to je zaznamovalo blejski forum?”

V torek se je po pestrem poletju na male ekrane vrnila oddaja Kdo vam laže? z voditeljem Borisom Tomašičem, ki bo na sporedu vsak torek, sredo in četrtek. V tokratni oddaji se je Tomašič osredotočil na poročanje osrednjih medijev o nedavnem Strateškem forumu na Bledu na katerem se je zbralo največ predsednikov vlade do sedaj. Uvodoma se je obregnil ob poročilo POP TV glede foruma, ki je navedel naslednje: “Vroča politična polemika na mednarodnem odru in tudi protest na Blejskem jezeru. Takšna je statistika Blejskega strateškega foruma.” Tomašič je kritičen, ker se na POP TV niso raje osredotočili na pomembno udeležbo visokih gostov in vsebino njihovih pogovorov, ampak na angleškega novinarja BBC, ki si je vzel pravico, da prikroji teme in napada gostujoče češ, da niso demokrati. 

 

Pri POP TV se jim je očitno zdelo bolj pomembno, da se osredotočijo na protest sina vrhovnega tožilca Jaše Jenulla. “Jenull si je nadel masko in še dva podobna klovna so čofotali v neki banji po Bledu in to je zaznamovalo blejski forum? Ja, v rubriki “saj ni res, pa je”: “Kretenčkovi na Bledu” ali pa: “Otrokom privilegiranih staršev je dolgčas.” To so rubrike, kamor sodijo ti tako imenovani protesti,” je bil jasen Tomašič in ob tem dodal, da je takšno poročanje nekaj značilnega za POP TV.

Po besedah Tomašiča pri tovrstnem poročanju ni zaostajala niti javna RTV Slovenija. Poročali so namreč naslednje: “Medtem, ko so obrazi nekaterih povabljencev v znak protesta pluli po jezeru, je najštevilčnejša politična zasedba blejskega foruma do zdaj sproščeno kramljala. Zadovoljstvo, ki ga zasedba ni vzbujala pri opoziciji.” Pozabili pa niso predvajati niti izjave prvakinje SD Tanje Fajon, ki je dejala da pogreša malo več drugega dela Evrope. Tomašič je poudaril, da resnično ne razume POP TV in nacionalke. “A se vam res zdijo ti trije klovni v čolnu tako pomembni, da jih dajete v osrednje novice?”.

“Pa kdo je Tea Jarc?”

Na RTV Slovenija so za komentar treh protestnikov uporabili celo Teo Jarc iz Sindikata Mladi plus, ki je komentirala, da ti predstavljajo prikaz neofašistične politike: Orban, Janša in Vučić. “Pa kdo je Tea Jarc? Pa vas ni sram na nacionalki? 2.200 zaposlenih, skoraj 100 milijon našega denarja, in vi uporabite Jarčevo, Janšo in Orbana pa označite za fašista. Sram vas bodi!,” je izpostavil Tomašič. Ob tem pa vendarle poudaril, da so na nacionalki v večernih novicah in v Odmevih dokaj korektno naredili poročilo o forumu. “So obdelali tisto, kar je bilo pomembno. Ne morejo iz svoje kože, da ne bi dajali teh klovnov.”

Tomašič se je obregnil tudi ob izjavo Fajonove, ki je dejala, da je pogrešala drug del Evrope. “Kaj to pomeni? Lani, ko je bil 14. strateški forum,  je bil predsednik vlade Marjan Šarec. Ja, to je tisti, ki je svetovni prvak v metanju puške v koruzo. V tej koaliciji je bila zelo pomembna partnerica stranka SD, kjer je sedaj vršilka dolžnosti Tanja Fajon. Sedaj pa poglejmo, kaj pomeni, da manjka drugi del Evrope. Miro Cerar se je sestal z zunanjim ministrom Turčije, z zunanjim ministrom Severne Makedonije, Kosova. Tam je bil tudi zunanji minister Malte. A to je ta druga Evrope? A Turčija je zgled demokracije? Tam ne kršijo človekovih pravic. Erdogan je simbol demokracije? Ta druga Evropa, ko ste vi bili na oblasti,  je Turčija, Kosovo, Makedonija?,” je kritično zatrdil Tomašič.
Slak, zakaj se greste nekega navijača, nekega političnega aktivista?

Glede na to, da si je “objektivno” poročanje brez vsiljevanja agende privoščil tudi Uroš Slak, se je Tomašič obregnil tudi ob njegovo poročanje v smislu, kako naj bi se Slovenija odmikala od jedra Evrope, ko je bil gost v studiu zunanji minister Anže Logar. “Ko imam gosta v studiu, imam navado, da rečem dober večer in ga normalno pozdravim. Ne pa bum, direkt “na gobe”. To ni novinarstvo, to ni vloga novinarjev, da napadate in da govorite to, kar Fajonova nima priložnosti.”

“Jedrna Evropa je postal popularen izraz. Pa kaj je to jedrna Evropa?,” se je vprašal Tomašič. “Slak je rekel Francija in Nemčija. Recimo, da jedrno Evropo predstavljajo države ustanoviteljice tedanje Evropske unije. Med temi državami je bila tudi Italija, italijanski zunanji minister pa je tudi spregovoril na forumu. Ampak to je Slak spregledal. Če gledamo močne države, bi sem poleg Francije in Nemčije uvrstili Veliko Britanijo. Ups, Velika Britanija. Kje je velika Britanija?” Slak, ne vem zakaj igrate to igro. “Zakaj se grete nekega navijača, nekega političnega aktivista?,” je bil kritičen Tomašič. “Videl sem vas kot dobrega novinarja, ampak to kar sedaj delate je sramota.”
 
Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine