7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

(VIDEO) Javna RTVS v goste vabi ljudi, ki za cepljene pravijo, da nosijo gen hlapcev

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Javna RTV Slovenija očitno tudi z letošnjim letom ne namerava prispevati k objektivnemu informiranju ljudi, s tem pa tudi k enotnosti, ampak se bo očitno še naprej posluževala promocije aktivizma, ki prispeva k razdoru, kar pa na koncu ne koristi nikomur izmed nas. Slednje je še posebej žalostno v luči dejstva, da se že dve leti borimo z epidemijo novega koronavirusa. Ker si vsi želimo, da bi bila zgodba okrog covida že enkrat končana, bi bilo na mestu, da bi se dalo besedo stroki, ne pa anticepilcem in pa tistim, ki s svojim ravnanjem spodbujajo neupoštevanje ukrepov za zajezitev virus.

V tokratno oddajo Politično z voditeljico Tanjo Gobec sta bila povabljena publicista, pisatelja in prevajalca Alenka Puhar in Branko Gradišnik. Govorili so o 30 let države, razdeljenosti, o tem, katera vprašanja bo moral naslavljati tisti, ki želi zmagati volitve. V povezavi z razdeljenostjo ni šlo mimo govora o razdeljenosti na ravni cepljenih in necepljenih. Gradišnik pa je šel tako daleč, da si je drznil tiste, ki so se cepili, označiti za takšne, ki nosijo gen hlapcev.

“V Sloveniji na srečo nimamo tega zgodovinskega mema, ki veže Avstrijce, Nemce, Francoze, Angleže, Belgijce, torej bivše kolonialiste, ki so najbolj brezobzirno delali z ljudstvi dežel, ki so si jih kolonialne sile prisvajale. Ali pa sile osi Nemčija, Italija, Avstrija, ki je po drugi strani želela imeti kolonije pa je šla v svetovno vojno, ker si jih ni mogla pridobiti. V vseh teh so se navadili teptati tudi svoje ljudstvo. To delajo ravno sedaj, zato pa imajo take predpise. Mi smo bili hlapci in smo se kot hlapci naučili ponižnosti, pokornosti itd. Tisti, ki nosijo ta gen, ta mem, so tisti, ki so se dali cepit. Je še pa ena druga tradicija, to je Prešernovska, leto 1948, narodnobuditeljstvo, OF, študentsko gibanje, liberalizem, na koncu osmaosvajanje. Ta del pa bolj prehaja v to, da nam je bolj pomembna osebna svoboda. Seveda je pomembna. Boste ženske videle, ko vam bodo rekli iz istih zdravstvenih razlogov, da ne smete več abortusov delati, ker je Slovencev premalo, ali pa da morate abortuse delati, ker je na Zemlji preveč prebivalstva,” je v oddaji med drugim zatrdil Gradišnik, ki več kot očitno meni, da bi bilo potrebno odpraviti vse omejitve za zajezitev novega koronavirusa. Še več, tisti politik, ki bi se zavzel za takšen pristop, bi po njegovo takoj dobil 40 ali 50 odstotkov glasov volilnega telesa. 

Zdravstvena stroka je zgrožena
Razumljivo je seveda, da ima vsakdo svoj pogled na svet, a vendarle bi človek pričakoval, da se ne bo v studio vabilo tistih, ki žalijo Slovenke in Slovence, ki so se odločili za odgovoren način obnašanja. Nad izborom gostov in promocijo anticepilstva je še posebej razočarana stroka. Kaj se dogaja ob nedeljah na RTV Slovenija? Po Makovcu in Mastnaku danes še Branko Gradišnik: “Mi smo bili hlapci in smo se kot hlapci naučili ponižnosti, pokornosti in tako naprej. Tisti, ki nosijo ta gen, ta mem, so pač tisti, ki so se dali cepiti.””, je zgroženo komentiral univerzitetni profesor in avtor številnih knjižnih del v slovenščini in angleščini s področja znanosti dr. Sašo Dolenc.

Ko človek zboli ali pa se denimo poškoduje, je logično, da poišče pomoč pri zdravstveni stroki, ne pa denimo pri mesarju, cvetličarju, avtomehaniku itd. Odkar imamo epidemijo, pa nekateri zbujajo vtis, kot da so se z branjem člankov in zapisov prelevili v strokovnjake imunologije itd. Vse to čez noč oziroma v nekaj mesecih. To je seveda bizarno, ker isti v glavnem, ko nastopijo težave, poiščejo pomoč stroke, ki jo žalijo, ko gre za epidemijo covida-19. Res je sicer, da ima v demokraciji vsakdo pravico do lastnega razmišljanja, kar je tudi prav, a vendarle je žalostno, da javna televizija, ki so jo primorana financirati vsa slovenska gospodinjstva, pred ekran vabi ljudi, ki s svojimi izjavami žalijo ljudi, ki se obnašajo odgovorno.

V torek je bil delež pozitivnih testov skoraj 42-odstoten, na intenzivni negi pa se je znašel celo 21-letnik. Očitno se to javni televiziji ne zdi dovolj zaskrbljujoče, da ne bi promovirali neodgovornega obnašanja. To, da enkrat narediš združeno oddajo s še eno mainstream televizijo, kjer želiš prispevati h koncu epidemije, ne zadostuje, da bi prispeval k promociji odgovornega obnašanja. Združena oddaja POP TV in RTVS se je sicer nato tako ali tako izkazala kot politična agitacija, ljudje, ki pa promovirajo neodgovorno obnašanje, pa še naprej dobivajo svojih pet minut slave. Žalostno in sramotno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine