17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

[Video] Iz oddaje Kdo vam laže?: Kako pa postaneš kulturni ustvarjalec? A to kar rečeš da si, pa rečeš država daj mi denar?!”

Tibor Mihelič Syed iz Slovenskega mladinskega gledališča je v Odmevih dejal, da bi morali vsi, ki delajo v kulturi, biti boljše plačani. “Če so se prejšnji ministri trudili ali v najslabšem primeru vsaj pretvarjali, da je izboljšanje položaja vseh kulturnih ustvarjalcev ali celotnega kulturnega ekosistema v njihovem interesu, pa aktualni minister ni niti z eno potezo nakazal, da ga zanima karkoli drugega razen udejanjenje strankarske agende, ki je za razvoj kulturnega in kreativnega kulturnega sektorja v neki sodobni državi, preprosto škodljiva,” je zatrdil. Voditelj oddaje “Kdo vam laže?” Boris Tomašič je komentiral, da so ti kulturniki res fenomenalni. “Vsi kulturni ustvarjalci bi morali biti plačani. Dejte ga no srat, kar vsi? Kako pa postaneš kulturni ustvarjalec? A to kar rečeš da si, pa rečeš država daj mi denar?!”

 

“A obstajajo kaki merljivi kriteriji, da si ti kulturni ustvarjalec, ali mora ta država, minister za kulturo, sprejeti vsakega bumbarja, ki reče jaz sem kulturnik? Kaj je kultura?,” se je vprašal Tomašič in ob tem poudaril, da se pri nas pod kulturo zapakira vse, od dojenja psov, do rezanja zastav, zažiganja križev. “To je vse kultura.”

Tomašič je priznal, da ni umetniško izobražen in, da nikakor ne razume visoke kulture. “Je kultura tudi koristna? Se da kulturo meriti, da je za koga zanimiva? Kaj so kulturni ustvarjalci, za katere moramo vsi plačevati, pa ni važno koliko stane? Grozno, nihče vas ne gleda, nihče vas ne pozna.” V nadaljevanju je pohvalil voditelja RTV Slovenija Igorja E. Berganta, ker je uspel v studio za komentar kulturnega proračuna povabiti ministra za kulturo Vaska Simonitija. “To je en velik presežek nacionalne televizije. Končno ste vprašali za komentar tistega, ki je odgovoren za kulturo.” 

Kljub temu, da je Simoniti zatrdil, da se ni zmanjšal proračun v smislu, da bi bila kultura v grobem kakorkoli prizadeta ter da niti en cent niso izgubili tisti, ki to mislijo in trdijo, je Tomašič prepričan, da bo v petek mogoče videti kulturnike, ki bodo spet protestirali in trdili, da so jim ukradli 8 milijonov. “Minister je razložil, da zaradi covida-19 nekaj nismo dobili, zato tudi nismo mogli porabiti. Koritarjem je težko razumeti, da če nekaj ne ustvariš, če nisi nekaj delal, ne moreš biti plačan. Frankfurtski sejem je bil odpovedan in bo naslednje leto, proslave niso bile izvedene, ker so bile prepovedane, zato jih tudi nismo plačali. A razumete gospoda kulturniki? Če nisi delal, za to nisi plačan. Država je iz drugega naslova, ki ni v kulturi, plačala prispevke, pa dobili ste tistih 700 evrov. Ste pozabili, da ste dobili denar, čeprav niste delali?”

VIDEO: [KDO VAM LAŽE] 23.09.2020 Nova24TV Kdo vam laže: O lažeh v času koronavirusa

Šabeder je bil Šarčev kader

V nadaljevanju se je Tomašič obregnil ob nedavno oddajo Tarča, kamor so povabili predsednike strank oziroma predsedujoče in namestnike. “Ampak Janša pa ni hotel priti. Glejte, predsednik vlade ne hodi v take zmazke od oddaj. Rekli so, da član izvršnega odbora SDS Aleš Hojs, ki ga je SDS poslala ne sme priti v Tarčo. Mora priti Janša, če on ne pride, naj nihče ne hodi. To je pač tako.” Izrazil je kritiko okrog navedb glede kadrovanja in poudaril, da je Aleš Šabeder, ki je na čelu nadzornikov Telekoma Slovenije, Šarčev kader. “Ne vem, če se spomnite, da je bil minister za zdravje v Šarčevi vladi? Janez Stušek je Janšev odvetnik? V katerem primeru pa je Stušek zastopal Janšo? Nato pravite, da je Janšev davčni svetovalec Ivan Simič. Prosim? Direktorica Fursa Irena Nunčič je SDS, čeprav je leta 2014 izstopila iz stranke. Pa vi ste bolni, vam se je sfuzlalo totalno.”

Glede na to, da so na Tarči v prispevku zatrdili, da naj bi se na Nova24TV spodbujale diskreditacije, je Tomašič poudaril, da v svoji oddaji poudari le neumnosti, ki jih počnejo na nacionalki. “Kljub temu, da ko so kritizirali našo televizijo, vendarle niso omenili imena. Koga mi diskreditiramo? Če vi klatite neumnosti, pa sami sebe diskreditirate, sem jaz kriv, da na to opozorim? Resno sprašujem? Če vi lažete na nacionalki, kako so podporniki vlade napadli Ivana Galeta, gre za evidentno laž. Če si izmišljujete, da so vsi, ki jih je ta vlada kadrovala, podporniki Janeza Janše, pa naštejete ljudi, ki z njim nimajo nobene veze.” 

Sedaj se niso pojavili nobeni novi podatki

Marjan Šarec si je po besedah Tomašiča zaslužil nominacijo z nastopom v Tarči. Zatrdil je namreč: “Pri aferi Sript takrat še ni bilo toliko znanega. Govoril sem celo z gospodom Počivalškom in ko se je delala revizija je rekel, da kažejo indici, da ni naredila ničesar narobe. Če bi imel takrat takšne podatke, kot jih danes vidimo, bi zagotovo ravnal drugače. Svoje delovanje sem pokazal. ” Tomašič je povprašal: “Ste videli, kako je Šarcu nos rastel?” Označil ga je kot lažnivca prve vrste. “Gospod Šarec in vi, ki navijate zanj, Šarec je že večkrat priznal, da bere Novo24TV. Mi, kot tudi Bojan Požar, smo pisali o tem, kar naj bi on na novo sedaj izvedel. Lahko bi ukrepal, pa niste, ker je bila vaša in vas je podpirala. Sedaj, ko vas ne podpira več, jo pa nažigate,” je bil kritičen Tomašič. Sedaj se namreč niso pojavili nobeni novi podatki. “Šarec, lažete.” 

Foto: Nova24TV

Tomašič se je med drugim obregnil tudi ob Tanjo Fajon iz SD, tokratno zmagovalko rubrike Intelektualec tedna, ki še kar ne razume, da koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona ni bilo in da minister Hojs ni tisti, ki je dovolil koncert. “Uradnici sta naredili svoje delo in izdali odločbo. Hojs ni nič podpisal. Tako, da Fajonova, lagali ste. Ni res kar ste rekli. Raziskovalna novinarka Erika Žnidaršič pa niti enkrat ni prekinila ne neumnosti, ki jih je klatila Fajonova, ne res ekstremnih bedarij, ki jih je klatil Šarec, ko pa je govoril Matej Tonin, je to ni motilo,” je bil kritičen.

Novi nominiranci za intelektualca tedna so: Marjan Šarec, Matjaž Nemec in Nataša Sukič.

Nina Žoher

 

Zahteva za popravek ali odgovor

Dne 24. 9. 2020 ste v prispevkih »Je koritarjem tako težko razumeti, da če nekaj ne ustvariš, če nisi nekaj delal, ne moreš biti plačan!?«, novinarke Nine Žoher, ki je nastal na podlagi »oddaje« z naslovom Kdo vam laže, voditelja (in direktorja Nove hiše d.o.o.) v samem uvodu izrekli in zapisali:

»Tibor Mihelič Syed iz Slovenskega mladinskega gledališča je v Odmevih dejal, da bi morali vsi, ki delajo v kulturi, biti boljše plačani.«

Teh besed dokazljivo nisem nikoli izrekel, tudi v oddaji Odmevi ne.

Moja izjava v Odmevih, ki ste jo pravilno citirali, se namreč glasi: “Če so se prejšnji ministri trudili ali v najslabšem primeru vsaj pretvarjali, da je izboljšanje položaja vseh kulturnih ustvarjalcev ali celotnega kulturnega ekosistema v njihovem interesu, pa aktualni minister ni niti z eno potezo nakazal, da ga zanima karkoli drugega razen udejanjenje strankarske agende, ki je za razvoj kulturnega in kreativnega kulturnega sektorja v neki sodobni državi, preprosto škodljiva,”

Ta izjava ne implicira prve, niti do nje ne vodi kakršenkoli induktivni, še manj pa deduktivni sklep. Do nje ne vodijo nobena pravila semantike in logike. To pomeni, da ste mi pripisali izjavo, ki je nisem izrekel. Če bi želeli podrobnejšo obrazložitev izjavljenega, bi lahko zanjo prosili. Pa niste.

Še več: takšne izjave ne bi nikoli izrekel, saj se z njo ne strinjam, saj menim, da mora za svoje delo vsak prejeti dostojno plačilo, ki pa naj odraža tudi kvaliteto njegovega dela. Pojem »boljši pogoji« se nanaša na pravičnejšo distribucijo sredstev, enakopravno obravnavo, boljše delovne pogoje (v tehničnem smislu), enake socialne pravice, pravico do dostojanstva … to pa so načela, ki jih v ministrovem delovanju ni zaznati.

Tibor Mihelič Syed

Zadnje novice

Sorodne vsebine