6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

[VIDEO] Ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc umazano preteklost?

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je za guvernerja Banke Slovenije predlagal Primoža Dolenca, ki pa ima po pričevanju zanesljivih virov iz bančnih krogov iz svoje preteklosti neprijetno okoliščino, zaradi katere za tako delovno mesto, ki zahteva moralno neoporečnega človeka, nikoli ne bi smel kandidirati, kaj šele biti predsednikov izbranec.

Spletni medij Škandal24.si namreč razkriva, da tožba osebe MPZ – ime je znano uredništvu – sega pred leto 2013. Dolenc sicer kakršno koli tožbo v preteklosti, prav tako pa tudi izvensodno poravnavo, zanika, rekoč: “Nikoli nisem bil tožen, nikoli se nisem izvensodno poravnal za te primere, ki jih omenjate.”

Ob tem je nadvse nenavadno, da je omenil “za te primere, ki jih omenjate”. Dolencu namreč ob postavitvi našega vprašanja nismo navedli nobenega primera, o čemer se lahko prepričate tudi v videu na koncu tega članka.

Ni pa prav nič nenavadno, da se na trditve o sumljivi preteklosti, ko naj bi ga celo tožili zaradi spolnega nadlegovanja, ni odzval Borut Pahor. V njegovem uradu so namreč neprijetna vprašanja preprosto ignorirali, čeprav je šlo tudi za vprašanja, ali je seznanjen z informacijami, da naj bi Dolenc, če bo postal guverner, protežiral eno od lobističnih skupin – in to na škodo davkoplačevalcev. Dolenc je tudi sestankovanje z nekdanjim guvernerjem Banke Slovenije Francetom Arharjem zanikal, češ da se nista nikoli sestala v gostilni Livada. Še več! Izjavil je: “Niti enkrat se nisva srečala.” 

Molčal ob oprani milijardi terorističnega denarja, sedaj pričakuje, da bodo delo namesto njega opravili drugi?!

Pahor se namreč ni odzval niti na oprano milijardo terorističnega denarja, kar se je zgodilo ravno v času, ko je bil predsednik vlade, dobesedno pa je pogledal proč tudi tokrat v primeru Dolenca in njegove domnevno nečiste preteklosti. Spomnimo, poročil Sove o pranju denarja Pahor kot predsednik vlade ni bral, saj je pričakoval, da se z zadevo pristojne institucije ukvarjajo. Pa se niso. Zdaj očitno pričakuje, da bodo pogovore z njegovimi kandidati opravljali drugi.

Dolenc: “To je čista špekulacija”
In tako smo novinarji Dolenca povprašali tudi o izbrisu podrejenih obveznic in delnic, saj se ves čas zastavlja možnost poravnave, ki bi bila po nekaterih izračunih za državo cenejša. S tem pa se Dolenc očitno ne strinja. “Stroški, ki jih omenjate, da bi bili morda manjši ali večji, kakršni koli že, to je čista špekulacija. Ne vemo, kakšne bodo zakonske rešitve, kakšne so bile potencialne težave, kaj je bilo potencialno narobe. To je treba razrešiti tako, kot je naložilo ustavnemu sodišču in šele potem se lahko pogovarjamo o takšnih ali drugačnih rešitvah, ki bi morda po potrebi razbremenile pravosodni sistem, ne pa v naprej.”

Kdo je pravzaprav tisti, ki je kupoval podrejene obveznice, kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc ne ve. “Žal kaj več ne morem povedat. Jaz niti v sedanji funkciji niti v kateri koli drugi funkciji nisem nikoli videl spiska imetnikov podrejenih obveznic. Nikoli. Kot je meni znano, s tem tudi ne razpolagamo. Vem pa, da je bila v tistih letih, ko je bila izdana obveznica A Banke, izdana v, če se ne motim, v Luksemburgu ali v Amsterdamu preko skrbniškega računa. To je pa vse, kar vem. In seveda, sem za transparentnost, če je to pravno možno. Kdo pa ima te spiske, kdo je bil lastnik, pa ne vem. Jaz jih nimam.” 

Dolenc je sicer ves čas poudarjal, da se drži zakonov, njegovi odgovori pa so obstali nekje v zraku. O Kostiču, s katerim naj bi se družil skupaj z nadzornico Gorenjske banke Jeleno Galić na jahti v Črni gori, je zanikal kakršno koli srečanje, češ da ga je videl samo enkrat, ko se je srečal s svetom Banke Slovenije. Ni pa zanikal poti v Budvo oktobra 2016, tja naj bi šel izključno na konferenco.

Prav tako pa je bil nadvse redkobeseden o trošenju njegove službene kartice za kosila in podobne poslovne razvade. To je označil kar za “zaupne postopke”, ki jih ne more komentirati.

VEČ NA POSNETKU.

M. S.

 

Popravek oziroma odgovor

V skladu s 26. členom Zakona o medijih vas pozivamo k takojšnji objavi popravka navedb v članku z naslovom Ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc umazano preteklost?, ki je bil 25. 9. 2018 objavljen na portalu demokracija.si. Neresnične in nepreverjene objave imajo za namestnika guvernerja Primoža Dolenca še posebej škodljive posledice v času, ko Državni zbor odloča o njegovi kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije. S takimi objavami neresnic se onemogoča, da se sprejme odločitev o Dolenčevi kandidaturi  na podlagi resničnih dejstev.

Namigovanja o neprijetni okoliščini, zaradi katere Primož Dolenc ne bi smel kandidirati ter o tem, da morda ni moralno neoporečna oseba za mesto guvernerja, ter navedbe, da ima domnevno sumljivo in nečisto preteklost, so neargumentirani očitki, špekulacije in obrekovanje.

Pri navedbi “za te primere, ki jih omenjate” se je zgodil lapsus, ki se lahko primeri vsakomur.

Vašo neresnično navedbo, da naj bi Primoža Dolenca tožili zaradi spolnega nadlegovanja, ostro zanikamo. Kot je pojasnil na javni predstavitvi kandidata za guvernerja Banke Slovenije, proti njemu ni vložena nobena tožba, prav tako ni sklenil izvensodnih poravnav.

Tudi neresnično namigovanje, da naj bi namestnik guvernerja protežiral eno od lobističnih skupin – in to na škodo davkoplačevalcev, ostro zanikamo. Primož Dolenc zagovarja transparentnost in delovanje v skladu z zakonodajo.

Predlagamo, da nas v prihodnje predhodno kontaktirate in preverite vaše navedbe pred objavo.

Služba za odnose z javnostmi, Banka Slovenije, Evrosistemi

Zadnje novice

Sorodne vsebine