18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

[Video] Fantazijski film o “heroju” Franti: Kako so mu v enem boju življenje rešile čutarica, cigaretnica in nato še partizanski kurir

“V enem samem boju sta ga zadeli dve krogli, eno je ustavila čutarica, drugo cigaretna doza … Tretjič ga je rešil partizanski kurir, ki ga je pravočasno opozoril na nemško past,” o Franti pišejo v Delu. Toda, kdor ima malo pojma o balistiki ve, da gre za podobno laž, kot to, da je njegova partizanska enota premagala 12 tisoč okupatorskih Nemcev.

Partizanski film Preboj, ki so ga posneli v sodelovanju studia Narayan Production, Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Kulturnozgodovinskega društva Triglav je te dni deležen kritik na račun amaterske produkcije.
Preberite še: Fajonova, nekdanja režimska novinarka in organizatorka razprave o omejitvi svobode izražanja, zdaj v Bruslju ustanavlja skupino za “svobodo in neodvisnost” medijev?!

Premajhno število statistov, nedoslednost pri rekreaciji avtentičnosti uniform, boleče slabi nemški naglasi, celo glas Vida Valiča, ki igra takrat še ne 22-letnega Franca Severja – Franto so samo nekatere od kritik, ki so letele na film. Ob tem se na patetiko, ki je prisotna okoli samega Severja in mitov, ki jih te dni v sodelovanju z njim napletajo osrednji mediji kar nekako pozabi.

Image

VIDEO: Will it stop a bullet? | Military Canteen

Franta kot novi mitološki junak

Preboj namreč v očeh njegovih oboževalcev, Severu dela krivico. “V enem samem boju sta ga zadeli dve krogli, eno je ustavila čutarica, drugo cigaretna doza … Tretjič ga je rešil partizanski kurir, ki ga je pravočasno opozoril na nemško past,” o Franti pišejo v Delu.

Sever tako ni več le legendarni partizanski poveljnik, ki je rešil okoli petsto utrujenih in preganjanih partizanov iz krempljev grdih hudobnih Nemcev, temveč je junak, ki ga je v vojni spremljala sama Previdnost, kakor je to rad zase verjel tudi vodja nemških nacionalsocialistov Adolf Hitler.

Da bi tem pripovedkam rekli lovske, je žalitev za lovce. Tako prenapihnjene so lahko edino partizanske zgodbe. Nemška vojska je v 2. svetovni vojni pretežno uporabljala Karabiner 98k, kalibra 7,92x57mm. Ne čutarica, ne cigaretnica ne ustavita take krogle, kar nazorno prikaže tudi video v članku, v katerem se rabi puška manjšega kalibra – 7,62×39.

Rihard Orel

Zadnje novice

Sorodne vsebine