6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

(VIDEO) Dobrodošli v policijski državi! Klakočarjeva nad Romana Vodeba poslala policijo, slednja ga je že obiskala

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

V nedeljo popoldan so se na vrata doma Romana Vodeba oglasili policisti za izjavo. “Policisti so mi po uradni dolžnosti prišli mi povedati, da Urški Klakočar Zupančič nekaj ne paše, kar govorim.” Predsednica DZ je namreč zoper Vodeba podala prijavo na policijo, prijavo na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve pa je podala zoper televizijo, ki je predvajala oddajo Faktor.

“Mislim, da ta taktika zastraševanja drugače mislečih s strani predsednice DZ ni dobra in se mi ne zdi pravilna. To je taktika pravnikov, da bi prestrašili. Da svobodno mislim, sem se odpovedal doktoratu. Zastraševanje drugače mislečih s strani predsednice DZ je absurd” je v videu ob prihodu policije dejal Roman Vodeb.

Vodeb se je v zadnjih letih sicer uveljavil predvsem kot kritični mislec in tudi kot politični komentator, pred 20 leti so mu feministično-gejevski lobiji na ISH zavrnili doktorat in potem se je Vodeb spopadel s temi lobiji in začel psihoanalitično svetovati, podajati “drugo mnenje” in tudi ponujati psihoterapijo.

Urška Klakočar Zupančič se je na Vodeba spravila zaradi komenitranja v oddaji Faktor, češ, da je bil to sovražni govor. “Meni se ne zdi, da sem v Faktorju povedal kaj takega, kar ne bi držalo oz. kar ne bi bilo legitimno – pač zaradi logike nezavednega, ki je po psihoanalitični logiki vselej seksualno. To, da je ona užaljena, če sliši nekaj o sebi, česar ne bi rada slišala – morda celo po načelu ‘resnica boli’ – ne sme biti vodilo, da proti nekomu vloži tožbo, ga ovadi policiji in aktivira celo AKOS,” se je Vodeb odzval.

“Moja moralna dolžnost je, da kritično mislim – ne morem se izneveriti narodu, ki od mene pričakuje, da kaj kritičnega in pametnega povem tudi na račun te vlade,” pa vztraja Vodeb in Klakočarjevi očita vmešavanje v svobodo govora. “Zatiranje drugače, torej kritično mislečih je absolutno politično nesprejemljivo in anahronistično za sedanji družbenopolitični trenutek.” 

Če je Klakočar Zupančičeva še v intervjuju na RTVS trdila, da se z ovadbami ne bo ukvarjala, si je sedaj očitno premislila. Voditelja in urednika oddaje Aljuša Pertinača smo že v začetku januarja vprašali, ali napovedano prijavo občuti kot pritisk na njegovo oddajo oziroma medije, in je odgovoril, da ne – vendar pa vidi izjavo predsednice DZ kot netočno. “Ni bila predstavljena izključno kot spolni objekt. Je pa bilo rečeno, da se podzavestno obnaša, kot bi to hotela biti. Tudi na državnih slovesnostih,” je pojasnil Pertinač.

Z aktivacija policije in državnih organov do utišanja
Vodeb je izpostavil, da je grozljivo, da bi predsednica DZ rada z represivnimi in pravnimi sredstvi utišala drugače misleče – tiste, ki so do nje in njenega Gibanja Svoboda kritični. “To je ta totalitaristična ideologija zatiranja kritično mislečih, ki je očitno vtkana v celotno paradigmo vladanja Gibanja Svoboda. Glede na to, da je njihovo tudi sodstvo, da si želijo podrediti policijo, se prav lahko zgodi, da me bodo kot kritičnega misleca, disidenta, resnično utišali tako, da me bodo strpali v zapor. To je njihova tendenca in logika,” je ocenil psihoanalitik. Spomnil je še, da je v spornem Faktorju tako rekoč pozival, da mora imeti Gibanje Svoboda nekakšen Svet modrecev, nekakšno (po)svetovalno telo, ki bo pomagalo pri zaznavanju slepih peg in ključne ljudi obvarovalo pred kolerično zaletavostjo. “To bi bilo dobro za državo, narod, levo volilno telo, nenazadnje pa tudi za samo Gibanje Svoboda, še posebej Roberta Goloba in Urško Klakočar Zupančič – ta dva bi najbolj rabila nasvete, da ne bi delala prenagljenih potez,” je sklenil Vodeb.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine