10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

(VIDEO) Direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija: “Terjatve med UKOM-om in STA so bile vse poplačane, Veselinovič se gre pobalinstvo!”

Piše: Luka Perš

“Točno tako. Obveznosti so bile poplačane med UKOM in STA. Bila je sklenjena pogodba do 31.12.2020,” je bil jasen direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija. V oddaji Tema dneva je pojasnil še farso okrog pošiljanja dokumentov, kjer si direktor STA Veselinovič predstavlja pošiljanje dokumentov zelo po svoje. “Vsak dokument mora biti zaznan, da je prejet, ne pa da se take stvari pošiljajo v škatlah,” je bil jasen Urbanija.

Farsični vojni med Slovensko tiskovno agencijo in sedanjo vlado Republike Slovenije ni videti konca. Lanskega oktobra je Urad vlade za komuniciranje zahteval določeni del dokumentacije od Slovenske tiskovne agencije. V poslovnem svetu je popolnoma normalno, da ima lastnik vpogled v celotno dokumentacijo podjetja. Prav to je osrednja težava farse, saj direktor STA Bojan Veselinović noče izročiti dokumentacije, k jo zahteva UKOM. Zaradi tega tudi ni bila sklenjena nova pogodba za leto 2021 med UKOM-om kot predstavnikom ustanovitelja in STA.

V oddaji Tema dneva je direktor Ukoma Uroš Urbanija z voditeljem Luko Svetino predstavil slovenski javnosti videnje UKOM-a ob zadnjih pripetljajih v primeru Slovenske tiskovne agencije. Na svoji strani so ta teden poročali, da je odobrena finančna pomoč v višini 2,5 milijona evrov za financiranje STA s strani Evropske komisije. “Če je temu tako, pozdravljam to odločitev. To so očitno razumeli tudi v SD,” se je spraševal Urbanija. A se je izkazalo kasneje, da STA ni posredovala točne informacije in so novico spisali tako, da je ustrezala levemu političnemu polu.

Vlada je poravnala vse obveznosti do STA!
Večinski mediji v lasti tranzicijske levice delajo afero STA že pol leta. Direktor UKOM-a je še enkrat zatrdil, da so vse obveznosti do STA poplačane. V sedmem protikoronskem paketu je bil člen, ki je določal, da morajo bit poravnane vse obveznosti. To so izpolnili, ne glede na to ali STA do njih izpolnjuje zapisana določila v pogodbi. Vlada se je odločila, da bo v primeru sredstev za STA povprašala Evropsko komisijo, ali je takšna pomoč sploh dovoljena. V teh dneh je prišlo sporočilo iz EU, “ki je nakazovala pozitivno rešitev tega vprašanja” pojasni Urbanija. Nadaljuje, da je bilo financiranje STA že večkrat pojasnjeno. Čudi ga, da direktor STA Veselinovič pošilja račune za opravljanje domnevne javne službe.

Foto: Nova24TV

A so ta račun zavrnili, ker še vedno ni nove pogodbe med UKOM in STA. Vodstvo UKOM-a je večkrat pozvalo Veselinoviča k podpisu nove pogodbe v primeru, da se zgodita dve predpostavki. “Ena je dokumentacija, ki smo jo zahtevali na podlagi pogodbe, ki je bila napisana lansko leto. Le tako bi lahko pogledali transparentnost celotnega poslovanja,” od svojih zahtev ne odstopa Urbanija kot predstavnik vlade.

Veselinović brije norca s pošiljanjem dokumentov v škatlah
Nov zaplet v farsični politični telenoveli v režiji dominantnih medijev je poskrbel za ping-pong pošiljanje zahtevane dokumentacije na sedež UKOM. Vodstvo STA naj bi v škatli poslalo vso zahtevano dokumentacijo, a ker je niso poslali na UKOM, ampak na sedež urada kabineta predsednika vlade, je vlada pošiljko zavrnila. Enako zavrnjeno pošiljko niso sprejeli na STA, tako da se škatla nahaja v enem izmed skladišč Pošte Slovenije. Urbanija je že večkrat opozoril na otroško pobalinstvo vodilnih na STA. Opozarja, da je s tovrstnim pošiljanjem več problemov. S strani kabineta predsednika vlade so že v začetku aprila jasno sporočili STA, kam mora dostaviti celotno dokumentacijo in “na koga se naj obrača. Na tistega, kamor vsak mesec pošlje račun.” To je prvo, kar pričakuje Urbanija od aktualnega direktorja Slovenske tiskovne agencije.

Foto: Nova24TV

Urbaniji se zdi skrajno neokusno, na kak način so se lotili pošiljanje dokumentacije na STA. Sam si ne predstavlja, da bi na tak način sprejel zahtevane dokumente od STA. Urbanija je celo pomislil, da je lahko škatla prazna. Zahtevani dokumenti bi morali biti zaznani, da je prejet, “ne pa, da se take stvari pošiljajo v škatlah.”

Za direktorja UKOM-a ni težave, kje se nahaja pošta. Odgovornost prelaga na Veselinovića, saj ima po mnenju Urbanije prav dolgoletni nastavljenec levega političnega omrežja “čas, saj se mu nikamor ne mudi, da te dokumentacije ne dostavi na UKOM.” Levi večinski mediji poudarjajo, da želi sedanja vlada uničiti STA. Vendar usoda zaposlenih skrbi tudi Urbanijo.  V javnih nastopih je že večkrat povedal, da je “šokiran nad ravnanjem direktorja Veselinovića. Pol leta je potreboval, da je poslal škatlo in še to ne na UKOM, čeprav je bilo jasno sporočeno, kam in kako.”

Veselinovič si je vsako leto izplačeval visoke nagrade, zaposleni dobili mizerno
V petek je ekskluzivno slovensko javnost po razkritju novinarja Bojana Požarja izvedela, da naj bi Veselinović dobil nagrado za uspešnost v lanskem letu v višini 16 tisoč evrov. Hitro se je oglasil Veselinović in zanikal navedbe ter povedal, da se je nagradi ustno odpovedal na zadnji seji NS STA. Po mnenju Urbanije se je odpovedal nagradi tudi zaradi določenega medijskega pritiska. Veselinovič se je morebiti nagradi odpovedal letos, ni se je pa v preteklih letih. Urbanija je izpostavil, da so imeli v letu 2019 v STA 9 tisoč evrov dobička, v letu 2020 pa 17 tisoč evrov dobička. Navedel je tudi zanimivo dejstvo: Zaposleni na STA so dobili lani 300 evrov nagrade za delovno uspešnost. “To je 53 krat manj kot dobi direktor Veselinović. V tem brutalnem žargonu lahko rečemo tisti najbolj brutalni kapitalizem. V tem primeru toliko huje, saj gre za državno podjetje.” V nadaljevanju se Urbanija sprašuje, zakaj se nagrade za uspešnost temu ni Veselinović odpovedal v preteklih desetih letih.

Za Urbanijo je edina rešitev vprašanja pravna pot. Zatrjuje, da so pravila jasna in precej jasno določena. Pričakuje, da bo poslovanje transparentno, kar se po nekaterih odkritih aferah v alternativnih medijih daje pod velik vprašaj. “Druga stvar je, da morejo biti določeni natančni kriteriji, kako se troši davkoplačevalski denar.”

Slovenija bo od prve julija predsedovala Svetu EU. Po neuspešni vloženi konstruktivni nezaupnici proti sedanji vladi so se takoj začeli pojavljati načrtno blatenje države preko tujih levo liberalnih medijev in njihove “mednarodne novinarske organizacije.” Urbanija je ob koncu povedal primer, da se je sestal z eno izmed novinark pred spornim spomenikom komunističnega klavca Borisa Kidriča. Ob tem jo je opozoril tudi na podatek, da je v Sloveniji 90 0dstotkov medijev levo usmerjenih in še vedno imajo odtenke nekdanjega režima. “Hkrati sem povedal, da mediji, vključno z RTV izhajajo še iz komunističnih časov. Rekla mi je, kaj govorim o komunizmu, ki je propadel pred tridesetimi leti nazaj. In sem se obrnil. Bila sva v parku in sem se obrnil. Za mano stoji kip Kidriča. A to se vam zdi normalno, da je v Nemčiji, v Berlinu, pred predsedniško palačo stoji kip Goebelsa. To je naš glavni problem.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine