4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

(VIDEO) Direktor Nova24TV Boris Tomašič: Seveda smo moteči, ker razbijamo medijski monopol in smo vse bolj vplivni

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

V torek je bila na sporedu preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS. Poleg nekdanjega direktorja Novih obzorij Boža Predaliča je bil zaslišan nekdanji odgovorni urednik Nove24 Boris Tomašič, ki je zanikal financiranje SDS. Kot je poudaril Tomašič gre za enega najbolj transparentnih medijskih projektov v zgodovini Sloveniji. Namen te preiskovalne komisije pa je predvsem diskreditirati stranko SDS, neposredno pa tudi Novo24TV.

Direktor Nove hiše Boris Tomašič je bil gost v torkovi Temi dneva, kjer je uvodoma pojasnil čemu Nova24TV predstavlja  enega najbolj transparentnih projektov medijskih projektov. Povedal je, da so šli v zbiranje osnovnega kapitala z javnim razpisom in javno prodajo delnic. “Skladno z našo zakonodajo je to kar zahteven projekt. Potrebno je pripraviti poslovne načrte, dobiti odobritev Agencije za trg vrednostnih papirjev. Vse to smo naredili in zbrali osnovni kapital od ljudi, mnogi od teh so si od penzije utrgali, da so podprli uravnoteženje medijskega prostora,” je bil jasen.

Če se po besedah Tomašiča pogleda druge medijske projekte, denimo Necenzurirano, nihče ne ve, kdo jih financira. POP TV je do nedavnega imel sedež posredno tam nekje na Nizozemskih  Antilih, kjer so se dobički prelivali. Sedaj pa so jih kupili Čehi. “Švedi so lastniki Financ, Delo je v rokah tajkuna Petriča, Večer Hakla. Kako so do tega prišli je zmedeno. Da ne govorimo o Mladini. Tako da v medijskem prostoru je pri nas vse jasno. Vse transakcije potekajo preko računov, smo pod nadzorom tako kot vse gospodarske družbe.” Tomašič je prepričan, da je nekaj najbolj normalnega, da so v naše lastništvo vstopila madžarska podjetja. Gre namreč za strateška podjetja, ki se ukvarjajo z mediji. “Problem je samo zato, ker so to Madžari, če bi bili Čehi, Švedi, ali pa bi bili iz Nizozemskih Antilov pa bi bilo v redu,” je bil kritičen.

Ni problem financiranje ampak vpliv Nove24TV
Na vprašanje, kdaj je financiranje televizije postal političen problem, torej s trenutkom ko so s kapitalom vstopili Madžari ali je to rast televizije, ki je postala vplivna v zadnjih letih, je Tomašič odgovoril, da je definitivno problem to, da je prišlo do prevelikega vpliva. “Tudi na komisiji sem povedal, da v našem “prime timu” med 20. in 22. uro smo 3. ,4. ali 5. po gledanosti. Seveda smo moteči, ker razbijamo medijski monopol.” Po besedah Tomašiča je bil pred pojavom Nove24TV medijski prostor homogen, praktično se nič ni zgodilo v javnosti, kar ni bilo cenzurirano, pripravljeno in tako naprej. Ko se je pojavila Nova, so se po besedah Tomašiča vsi najprej norčevali  v smislu: vi boste “crknili” takoj. “Imeli smo cel kup težav, tudi tehničnih. Danes je od 700 tisoč do milijona (v najboljšem mesecu) različnih bralcev na spletu. Čeprav se je Bandelli delal norca iz teh številk, Google Analitics o tem priča, do tega, da smo najbolj gledana politična televizija. To je najbolj moteče za tiste, ki so navajeni na eno in edino resnico, ki je v lasti partije,” je poudaril Tomašič.

Direktor Nove hiše Boris Tomašič (foto: Nova24TV)

Tomašič pravi, da ni nobena skrivnost, da je sam tukaj zraven od samega začetka. Ker so se pojavili očitki, da brez tujega kapitala ne bi Nova24TV preživela, je to ocenil kot otroške igrice. “Par let sem praktično živel na tej firmi, da smo naredili kar smo naredili. Kar se tiče tega, če ne bi dobili madžarskega kapitala, bi mogoče dobili češkega. Projekt je dokazano uspešen. Načrt v izhodišču pa je bil tak, da smo iskali investitorja. Ta pametovanja, če ne bi bilo tega denarja, pa ne bi bilo. To so otroške igrice,” je bil jasen.

Prav tako je bilo slišati očitke okrog tega, da je podjetje Ripost  v času, ko je bil direktor Aleš Hojs, nakazalo več kot milijon evrov madžarskega denarja češ, oglasi, ki smo jih predvajali naj ne bi bili vredni milijon evrov. “Da in to je ugotovil Marko Bandelli, ki je “strokovnjak” za oglaševanje in za medije. To so pavšalne ocene. V poslu, na prostem trgu, je vsaka stvar vredna natančno toliko kot je nekdo zanjo pripravljen plačati.” Kot je zatrdil, če je povpraševanje se bo prodalo, če ne pa bi se znižalo cene. “Mi smo uspeli po tej ceni prodati, teh oglasov ni bilo tako malo kot je kazal Bandelli, en majhen kvadratek. Mimogrede, to se giba v milijonih prikazov. Potem, ko to računaš, je to relativno poceni. Ko pa greš v Državni zbor RS se pojavijo poslanci, ki niso nikoli delali v medijih in medijev ne poznajo, ne vedo kako televizija deluje, kaj vse je potrebno, da oddajo delamo, koliko ljudi dela v ozadju itd. Pri nas jih je zelo malo v primerjavo z drugimi televizijami. Potem pa rečejo, to ni vredno. Če bi se želel spraviti na to nivo bi rekel: Bandellijev beton ni vreden toliko, kot ga on prodaja.”

Očitki o pranju denarja so neumnosti
Še enkrat je Tomašič ponovil, da ne držijo očitki, da bi se denar pral na Novi24TV, SDS pa bi se financirala preko Nove. “Ti očitki so brez dokaza. Bilo je ravno obratno, SDS je plačevala oglase Novi v času volilne kampanje.” Kot pravi so ti očitki itak neumnosti. “Dejansko se ne spoznam na pranje denarja. Vem, da se tukaj to ne dogaja. V nekem obdobju smo imeli tukaj probleme. Kaj bomo denar prali, pa vračali, če še zase nismo imeli. Stranka SDS je oglaševala v času volilne kampanje, mi smo izstavili račun in so ga plačali. Tako kot bi naredili v primeru drugih strank,” je bil jasen. Kot bi v drugi stranki. Povedal je, da bi oglaševali tudi oglase stranke Levica, če bi ta to želela in za to plačala. Volilna pravila so namreč takšna, da se oglašuje vse stranke.

Namen te preiskovalne komisije je predvsem diskreditirati stranko SDS, neposredno pa tudi Novo24TV. “Gremo jim na živce. To je že del volilne kampanje.” Prepričan je, da bo rezultat preiskovalne komisije neko poročilo, ki bo anemično, nobenih konkretnih ugotovitev, ker jih ne more biti. “Če nekdo naroči oglas, če ga predvajaš, izstaviš račun, se zanj plača, plačaš davek, zavedeš račun v knjige, plačaš vse potrebne dajatve. Nič ni s tem narobe. Kdo na tem svetu mi lahko pove, koliko je vreden oglas na Nova24TV? Toliko kot je nekdo pripravljen plačati,” je bil jasen Tomašič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine