4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

(VIDEO) Analitiki enotni: LMŠ je instant stranka, Šarčeva vlada pa instant vlada, v kateri je prišlo do notranjega kolapsa – Šarec pa ji je izklopil umetno dihanje

Marjan Šarec je očitno imel dovolj, v ponedeljek se je namreč odločil potopiti svoj čoln. Jasno je povedal, da si želi predčasne volitve, torej da naj ljudje povedo ali želijo, da dela še naprej. S 13 poslanci in to koalicijo pa da ne more izpolniti pričakovanj ljudi, je pojasnil v odstopu. “Da je premier povlekel takšno potezo je le predstava za javnost. Nič ni naredil, nobene poteze. Njemu je v resnici lastna stranka razpadla,” je prepričan politični analitik Peter Jančič.

 

Na začetku Šarčeve vlade, septembra 2018, so se pričela pojavljati vprašanja, koliko časa bo zdržala ta vlada. “To je bilo eno najbolj pogostih vprašanj. Kadar je kdo mene to vprašal, sem nekako dal vladi dve leti. Zdelo se mi je, da vlada ne bo zdržala do konca mandata, očitno pa je prej, kot sem napovedal. Je manjše presenečenje, ker sem mislil, da bo dlje zdržala. To, da pa se predsednik vlade glede tega ni posvetoval z nikomer znotraj koalicije, pa se mi zdi pričakovano,” je v oddaji Tema dneva povedal politični analitik dr. Matevž Tomšič.

Prišlo do notranjega upora
Po besedah Jančiča je Šarcu lastna stranka razpadla. “Zgodil se mu je notranji upor, ker je preveč popuščal Levici. V parlamentu je ta poskušal ta teden nepremišljeno spremeniti obliko zavarovanja, pa mu je odstopil finančni minister s svojo ekipo, pred tem pa še obrambni minister. Decembra je ta komaj spravil skozi ministrico za kohezijo Mlinarjevo, kjer ministra dolgo ni imel.” Jančič je poudaril, da je v slovenski politiki relativno nevarno prej obveščati, ker potem njegova tiskovna konferenca ne bi bila več novica, ampak bi o tem mediji že poročali. “Manjšinska vlada ki ni imela legitimnosti iz volitev, ki je ni lotila večina, je zdaj pač padla zaradi notranjih razlogov. Opozicija bi jo težko sklatila glede na to, da ni notranje koherentna. Sestavljata jo namreč dve desni stranki (SDS, ki je daleč najmočnejša in NSi), ki pa skupaj nimata dovolj glasov, na drugi strani pa je Levica in se niso bili sposobni povezati. Zdaj smo pač priča padcu vlade iz logičnih notranjih razlogov. V največji vladni stranki LMŠ se je zgodil razpad. Od tam je namreč finančni minister. To je pomembno dejstvo, vprašanje pa kaj bodo posledice.”

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine