8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Viceguvernerjeva domnevna utaja davkov: KPK preiskuje že pol leta, čeprav gre dejansko zgolj za vpogled v evidence

“Banka Slovenije je zaradi očitkov viceguvernerju Marku Bošnjaku o neplačevanju davkov na prihodke od oddajanja stanovanja v Ljubljani Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) zaprosila za preiskavo. Sami namreč nimajo pristojnosti za pridobivanje informacij od Finančne uprave RS (Furs),” – to je citat iz zapisa Slovenske tiskovne agencije (STA) z dne 20. junija letos. Banka Slovenije je, kot je poročal spletni portal Požareport, za preiskavo KPK zaposila, ko sami niso bili zadovoljni z Bošnjakovimi pojasnili, očitkov, ki jih podrobneje povzemamo v okvirju na dnu strani, pa niso mogli oveči. 

V petek, 15. novembra, smo preverili, kakšen je po debelih petih mesecih rezultat preiskave. Odgovor je kar malce osupljiv: “Komisija zadeve, o kateri sprašujete, še ni zaključila, zato več informacij v zvezi z njo trenutno ne more dati.”

Torej, Bošnjak nad katerim visi sum neplačevanja davkov mirno sedi na drugi najvišji poziciiji v Banki Slovenije, ker pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Boris Štefanec, očitno v petih mesecih ni bila sposobna vpogledati v evidenco Furs, ali je plačal obveznosti iz najemnine.

Poleg te, naj bi po pisanju Požareporta zoper Bošnjaka na Banki Slovenije potekala tudi interna preiskava, povezana z domnevno zlorabo viceguvernerjevih pooblastil pri Hranilnici Lon.

Zato smo v petek Štefanecu pisali še enkrat, ker pojasnil do zaključka redakcije nismo prejeli.

Bošnjakov domnevni greh

Sum je na Bošnjaka padel z objavo članka na spletnem portalu Požareport, citiramo: “Kraj zločina je Bošnjakovo stanovanje na Grablovičevi ulici v Ljubljani, veliko dobrih 40 kvadratnih metrov, ki naj bi ga viceguverner oddajal za 500 evrov mesečno, pri tem pa naj ne bi prijavljal dohodkov iz najema stanovanja, s čimer je prikrajšal državni proračun že za več tisoč evrov, saj naj bi z oddajo tega stanovanja doslej zaslužil približno 30 tisoč evrov?! Prijava, po naših informacijah anonimna, vsebuje približno ceno mesečnega najema in povsem natančne podatke o najemniku, sicer študentu medicine (vsi njegovi podatki, vključno s stalnim bivališčem, so znani tudi uredništvu), ki se je, verjetno po naključju, pred časom tudi sam znašel v medijih. Najemnino naj bi, kot navaja prijavitelj, študent-najemnik gospodu viceguvernerju Banke Slovenije plačeval z denarjem na roko. Marko Bošnjak naj bi stanovanje na Grablovičevi ulici na črno in z denarjem na roko oddajal že od leta 2014.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine