8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Veto na “jugoslovanski” zakon propadel: državni svet danes nesklepčen, časa za novo sejo pa je zmanjkalo

Piše: C. R. 

DS ne bo obravnaval predloga odložilnega veta na zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije, ki ga je DZ sprejel minuli teden. Na današnji izredni seji, na kateri bi veto morali obravnavati, namreč niso bili sklepčni, zato je bila seja odpovedana. Rok za morebitno vložitev veta pa se izteče prav danes.

DS je današnjo izredno sejo, sklicano ob 15. uri, najprej preložil. Ker pa tudi po preložitvi niso bili sklepčni, saj je bilo navzočih le 19 državnih svetnic in svetnikov, je bila seja odpovedana.

Predlog veta je pripravila komisija DS za državno ureditev, ki meni, da je zakon nekonsistenten in tudi ustavno sporen. Komisija je o predlogu veta odločala na pobudo državnega svetnika Andreja Poglajna. V obrazložitvi je med drugim ocenila, da zakon uveljavlja neupravičeno diskriminacijo med pripadniki različnih narodnostnih opredelitev.

Kot so izpostavili, je že parlamentarna zakonodajno-pravna služba v svojem mnenju iz februarja zapisala, da ustava na kolektivni ravni ne ureja in ne dopušča posebnega varstva in pravic drugih narodnih skupnosti razen italijanske, madžarske in romske. Zakon je zato ustavno sporen, saj pripadnikom narodov z območja nekdanje Jugoslavije omogoča uživanje več pravic kot ostalim prebivalcem, ki se ne opredeljujejo kot Slovenci, Italijani, Madžari ali Romi, menijo.

Pristojna komisija DS za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino medtem predloga odložilnega veta ni podprla.

DZ je zakonski predlog v drugi obravnavi potrdil v začetku aprila, a je moral pred dokončnim odločanjem o zakonu odločiti še o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma, ki so ga podali v NSi. DZ konec aprila ni sprejel predloga za razpis referenduma. Dokončno pa je nato o zakonu, ki so ga pripravili v koaliciji, odločil 23. maja. Pri tem je bilo 50 poslank in poslancev za in 27 proti.

V primeru, da DS na zakon izglasuje veto, je ob vnovičnem glasovanju v DZ za njegovo potrditev potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Državni svet lahko v sedmih dneh od sprejetja zakona in še pred njegovo razglasitvijo zahteva, da DZ o njem še enkrat odloča, izhaja iz poslovnika DZ.

A ker od sprejetja zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije ravno danes mineva sedem dni, časa za morebitno vložitev veta na ta zakon ni več, so za STA povedali v DS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine