15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Veterani vojne za Slovenijo bodo počastili osvoboditev mejnega prehoda v Rožni Dolini; posebni diverzantski enoti TO je takrat tam poveljeval Srečko Lisjak

V novogoriški občini se bodo nocoj s tradicionalno slovesnostjo spomnili osvoboditve mejnega prehoda v Rožni Dolini med osamosvojitveno vojno leta 1991. Osrednji govornik bo namestnik poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Franc Koračin. V imenu vseh štirih občin na Goriškem pa bo udeležence nagovoril župan občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon.

Spominsko slovesnost v Rožni Dolini vsako leto skupaj organizirata Društvo veteranov Sever Severne Primorske in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Veteran Nova Gorica. Soorganizatorice so Mestna občina Nova gorica ter občine Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba. S slovesnostjo počastijo tudi dan državnosti. Severnoprimorski teritorialci in posebne enote milice so mejni prehod v Rožni Dolini osvobodili 28. junija 1991, kar je bil eden izmed mejnikov osamosvojitvene vojne v zahodnem delu Slovenije. V spopadu so uničili dva tanka, padli so trije vojaki JLA, 16 pa jih je bilo ranjenih.

Spomnimo. Zaradi zavarovanja napada v Rožni Dolini, so enote Teritorialne obrambe okoli 18. ure postavile zasedo ob magistralni cesti v Rožni Dolini. Zasedo so postavila pri gostilni Pri bajti, v zasedi so bili dva voda 2. čete 611. odreda za posebne namene in 2. vod 125 čete za PDD (protidiverzantsko delovanje). Namen zasede je bil onemogočiti dovoz okrepitve iz vojašnice Ajševica enoti na mejnem prehodu v Rožni Dolini. Za preprečitev premika enoti JLA na MMP Vrtojba proti Šempetru in Rožni Dolini je bil severovzhodno od MMP Vrtojba postavljen 3. vod 125. čete za PDD. Za zavarovanje severne strani Rožne Doline pa so bili tam pripadniki 1. voda 125. čete za PDD. Popoldne so bili v Rožno Dolino poslani štirje kriminalisti iz UNZ Nova Gorica, ki so neuspešno poskušali odstraniti občane, ki so protestirali.

Koordinacijska podskupina za severno Primorsko se je pred napadom v Rožni Dolini umaknila s sedeža UNZ v Novi Gorici na tajno lokacijo ob tovarni Gostol v Novi Gorici v bližini državne meje. Za napad na enoto JLA je bila v Rožni Dolini poslana skupina devetih pripadnikov diverzantske skupine, ki jo je vodil major Srečko Lisjak. Oddelek PEM (posebna enota Milice) pod vodstvom inšpektorja Franca Šumandla je zavaroval smer proti 500 metrov oddaljeni karavli Rafut. Teritorialci so zavzeli položaje za hišami severno od Vipavske ceste v Rožni Dolini in ob 19.20 napadli vojake na mejnem prehodu. Napad je presenetil vojake in občane. Občani so se ob napadu razbežali, v spopadu jih je bilo ranjenih šest.

Teritorialci so s protitankovskem orožjem armbrustom zadeli tank v križišču in delovno vozilo. Tank je kasneje zagorel, goreča nafta s tanka pa je zažgala še tank v bližini. Presenečeni in demoralizirani vojaki niso streljali. Tanka na Vipavski cesti pri bencinski črpalki sta po treh minutah prižgala motorja in začela obračati kupoli, z mitraljezoma sta večkrat rafalno ustrelila. Tank bliže križišču je usmeril kupolo proti položajem teritorialcev in izstrelil več rafalov. Zatem so se teritorialci umaknili za hiše. Kasneje so nadaljevali s streljanjem na položaje pripadnikov JLA, ki se se zavedli, da so v izgubljenem položaju. Pri razorožitvi JLA in zvezne policije so ob tem pomembno vlogo odigrali tudi domačini pod vodstvom Draga Kosmača. Ob tem je Teritorialna obramba zajela 98 vojakov, dva tanka, 26 motornih vozil ter vso orožje in opremo.

Dan pozneje so si posledice spopada ogledali tudi poveljujoči častniki JLA, ki so z enoto zavzeli mejni prehod Vrtojba in se nato predali. Na pomemben dogodek osamosvojitvene vojne spominja tudi obeležje pred mejnih prehodom.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine