30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Vera Mejak in Mitja Štular: pristranskost na RTV Slovenija je očitna!

V tokratni oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič z gostoma Mitjo Štularjem in Vero Mejak govoril o nepravilnostih, ki se dogajajo na RTV Slovenija, o pritiskih na novinarja dr. Jožeta Možino in o ideološko obremenjenem delovanju varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev. Ob tem sta gosta predstavila gibanje Glasno in pozvala gledalce in poslušalce k pridružitvi.

Pred nekaj dnevi se je namreč ustanovilo gibanje Glasno, povod za ustanovitev tega gibanja pa so bili napadi na Jožeta Možino, poskusi ukinitve njegovih oddaj in generalno vsebine, s katero se ukvarja v teh oddajah, ter zavajanja, laži in pristranskost nacionalnega medija, tistega, ki ga vsi plačujemo in bi moral biti objektiven. V preteklosti smo v oddaji Kdo vam laže prikazali posamezne primere, danes pa se bomo ukvarjali z razlogi za ustanovitev gibanja ter s stanjem duha na nacionalni televiziji, ki je še iz preteklih časov; tokrat sta v oddaji gostovala dva izmed pobudnikov gibanja Glasno, gospa Vera Mejak in gospod Mitja Štular. Novoustanovljeno gibanje Glasno, ki bo skrbelo za objektivno poročanje in za svobodo govora na javni RTV, je primerjalo odziv in ukrepanje varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev ter vodstva RTVS v primeru treh novinarskih prispevkov na RTV Slovenija.

 

V oddaji obravnavali tri najbolj sporne prispevke na RTV Slovenija
Obravnavani prispevki so vodenje omizja novinarke Špele Kožar v oddaji Panoptikum 28. februarja 2018, komentar novinarja Mateja Šurca v radijski oddaji Labirinti sveta 10. avgusta 2018 in Intervju, ki ga je vodil novinar dr. Jože Možina 22. julija 2018. V gibanju ugotavljajo, da se povsem jasno pokaže, da je ravnanje varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev pri obravnavi primerov izrazito pristransko. V oddaji Panoptikum je bila ena od gostov Svetlana Slapšak.

Slapšakova je v slabi slovenščini izjavila, da so prireditve desnice stalinistične s patriotičnimi pesmimi: “Malo folklore, malo petja in malo govora.” Kar je čista sramota, ki pa po njeno dokazuje, da desnica sledi folklori stalinizma, ždanovizma in socrealizma. Navedla je, da je tisto, kar ima desnica v glavah in kar ji je najbolj blizu ter kar v različnih naracijah izraža, meša z nacizmom, ki ji je blizu, o čemer naj ne bi bilo nobenega dvoma. Argumentov za te izjave seveda ni podala, voditeljica pa na njene izjave ni reagirala. Tako urednica kulturnega programa kot varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev sta stopili v bran novinarki in nista našli nobenih napak v njenem vodenju oddaje.

V radijski oddaji Labirinti sveta je avtor Matej Šurc podučeval stranke, ki so se takrat še pogajale o sestavi vlade, ali se sploh zavedajo, da bo v primeru, če jim spodleti, v Sloveniji zavladal klerofašizem, povampirjeni homofobi in lažnivi domoljubi pa bodo bruhali svoj gnev z oblastnih položajev. Utemeljitve svojih izjav ni podal, tudi v tem primeru je odgovorni urednik novinarja vzel v bran. Varuhinja pravic poslušalcev in gledalcev pa je celo zapisala, da gre za komentar, kar naj bi ta oddaja bila, zvrst, v kateri si novinar lahko privošči izražanje subjektivnega mnenja. Torej, ko gre za režimu ustrezne novinarje, je izražanje ustreznih stališč – četudi so ta sovražna do večjega dela državljanov – dovoljeno in spada v svobodo govora.

 

Celoten članek lahko preberete tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine