13.5 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Veliko sprenevedanje sindikatov: Namerno so zapustili Ekonomsko-socialni svet, blokirajo vladne zakone v parlamentu, sedaj pa lažejo, da vlada noče voditi socialnega dialoga!

Piše: Vida Kocjan 

Ekspozitura sindikatov Levice skuša s svojimi predlogi zakonov zaustaviti sprejemanje vladnih zakonov.  

V zadnjih dneh v medijih lahko prebiramo trditve vodstev sindikalnih central (Zveze svobodnih sindikatov Slovenije – ZSSS, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije – KJSJ, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost), da vlada namerno krši pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Poslancem pa pošiljajo pozive, naj ne sprejmejo zakonov, ki jih v okviru ESS niso uskladili socialni partnerji. Opozicijske poslance (iz vrst Kula) tudi pozivajo, naj zahtevajo sklic izredne seje parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Vse lepo in prav, če vodstva navedenih reprezentativnih sindikatov dialog v okviru ESS ne bi odklanjanja in ESS brez utemeljenih razlogov zapustila. Delujejo pač kot podaljšana roka koalicije KUL.

Hkrati pogled na spletne strani Državnega zbora, kjer so objavljeni vloženi zakoni, pokaže, da zelo čudi, da se Branimir Štrukelj, tajnik SVIZ-a, na primer, oglaša glede paketa t. i. socialne zakonodaje. Njegovi »tovariši« so namreč v zadnjem času v zakonodajni postopek vložili več zakonov. Hkrati pa na uvrstitev na dnevni red za obravnavo na seji državnega zbora čakajo pomembni zakoni, ki jih je vložila vlada. Med drugim tudi Zakon o debirokratizaciji in Zakon o nacionalnem demografskem skladu.

Spomnimo še, da so opozicijske stranke iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) v državnem zboru obstruirale obravnavo proračunskih dokumentov za leti 2022 in 2023, Ljubo Jasnič, predsednik stranke DeSUS, pa tudi poziva, naj njihovi poslanci v državnem zboru teh pomembnih dokumentov ne podprejo. Čeprav ti prinašajo veliko dobrega.

Nadalje je opozicija vložila še nekaj zakonov, ko je ugotovila, kako se lahko prepreči oziroma oddalji možnost obravnave zakonov, ki bi jih pripravila vlada za dobro vseh državljanov. Med te lahko uvrščamo tudi s strani Levice predlagani Zakon o spremembah Zakona o socialno varstvenih prejemkih in Zakon o spremembi Zakona o prispevkih za socialno varnost. Nadalje so v KUL predloge sprememb vložili še za zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in zakon o delovnih razmerjih. Z vsem tem tako onemogočajo sprejemanje vladnih zakonov, kar je podlost brez primere.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine