5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Vele-socialno-čuteči Janković dopušča, da je vstop na zunanje igrišče z igrali plačljiv

Zavod Mala ulica je uvedel vstopnino za dostop do igral na zunanjem igrišču, ki je bilo še nedavno javni park. Uvedba vstopnine naj bi prispevala k večji varnosti otrok ter gostom omogočila dostop do njihovih programov, za katere očitno do sedaj ljudje niso bili pripravljeni plačevati.

“Na Mali ulici je edino otroško igrišče v ožjem središču Ljubljane, ki je bilo pred tem javni park. Kasneje je bil v okviru Družinskega centra Mala ulica sicer omogočen prost dostop do igrišča, zdaj pa omenjeni center zaračunava vstopnino,” je v javnem pismu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zapisal dr. Saša Prešeren.

Direktorica zavoda Mala ulica Eva Strmljan Kreslin je po navedbah Dela v odzivu na pismo Prešernove povedala, da “zavod upravlja in vzdržuje tudi zunanje igrišče, saj je ta del Družinskega centra Mala ulica.” Ob tem je izpostavila, da je bil vstop na igrišče prvo leto prost, a so se “zaradi varnosti otrok, ki včasih radi uidejo na cesto, in opreme (prvo leto je bilo veliko igrač ukradenih) odločili, da vrata zapremo”.

Vstopnina “na pobudo staršev”

K temu naj bi jih spodbudile tudi pritožbe staršev, ki so plačevali vstopnino za rabo igralnice zavoda. Ti naj ne bi bili zadovoljni z dejstvom, da so ljudje, ki so prišli v park, prav tako uporabljali toaletne prostore, previjalnico in igralnico. Vseeno pa se postavlja vprašanje, ali ne bi bilo lažje uvesti nadzora nad samo rabo notranjih prostorov. Zdi se namreč, da večina obiskovalcev parka ni bila zainteresirana za rabo igralnice, ki je bila že prej plačljiva, vsi pa so dovolili otrokom, da se igrajo na igralih v parku.

Da je res tako, potrjuje tudi dejstvo, da vstopnina ni ločena za igrišče in igralnico, temveč vključuje rabo vseh prostorov. Tako zdaj vstopnina, ki je bila prej dva evra za vstop v igralnico, znaša enako za vstop na igrišče skupaj z igralnico. Starši bodo morali tako na Mali ulici odšteti dva evra na otroka (vključno z odraslim spremljevalcem) ali štiri evre za vso družino.

“Zagovarjam stališče Male ulice in direktorice Eve Strmljan Kreslin,” je odgovoril ljubljanski župan. Namigovanja, “da igranja in kakovostnega preživljanja prostega časa ne omogočamo vsem otrokom”, so po njegovem mnenju “neutemeljena”.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine