15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Večina poslancev naklonjena ohranitvi zaprtih trgovin ob nedeljah, od koalicijskih strank temu nasprotuje le SMC

Poslanci so večinoma naklonjeni predlogu Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah, saj imajo tudi zaposleni v trgovinski panogi pravico do nedeljskega počitka, je bilo slišati v predstavitvi stališč poslanskih skupin. V SMC in SNS so predlogu medtem odrekli podporo, pri čemer izpostavljajo predvsem ustavno zagotovljeno svobodno gospodarsko pobudo.

 

Željo po zaprtju trgovin ob nedeljah so državljani že pred leti izrazili na referendumu, zaposleni v panogi pa že leta opozarjajo, da bi morala biti nedelja tudi zanje prost dan, sta med drugim poudarila Luka Mesec in Željko Cigler iz Levice. Ponovno sta izrazila prepričanje, da je mogoče vse nakupe opraviti v prvih šestih dneh tedna, ustreznost takšne rešitve pa po njunih besedah dokazujejo tudi izkušnje iz mnogih drugih držav.

Robert Pavšič (LMŠ) se je strinjal, da je dovolj možnosti za nakupe od ponedeljka do sobote, zaprtje trgovin ob nedeljah pa bi zaposlenim v panogi prineslo več prostega časa. Če se zaposleni z zaprtjem strinjajo, ovir za potrditev zakona po njegovih besedah ni. Je pa spomnil, da bodo delavci s prostimi nedeljami ostali brez pomembnega dodatka k plači, zato je sindikate vprašal, ali so podporo zaposlenih res dovolj dobro preverili. Poudaril je tudi, da zaprtje trgovin ob nedeljah ne sme postati izgovor za odpuščanja.

Z zaprtjem trgovin ob nedeljah se strinjajo tudi v SD, pri čemer pravico do nedeljskega počitka po besedah Meire Hot izpostavljajo kot eno ključnih pravic delavcev. Strinjala se je, da v nekaterih sektorjih brez nedeljskega dela ne gre, zato si v SD prizadevajo, da bi tudi tem delavcem omogočili dva zaporedna prosta dneva in ustrezno dodatno plačilo za delo v neugodnih terminih. Je pa Levici očitala, da predlog zakona ni bil deležen socialnega dialoga.

Na to je opozoril tudi Janez Moškrič (SDS), ki je poudaril, da takšnega zakona brez obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu ne bi smeli sprejeti. V SDS predlog sicer podpirajo. Podobno je tudi stališče NSi, kjer socialni dialog po besedah Mihaela Prevca vidijo kot pomemben element obravnave predloga takšnega zakona.

Predlogu prav tako ne bodo nasprotovali v SAB, kjer so po besedah Marka Bandellija sicer prepričani, da bi se morali potrošniki sami vzdržati nakupovanja ob nedeljah. Zavedajo se, da gre pri tem vprašanju za več vidikov – med drugim je pod vprašajem preživetje manjših trgovin – vendar pretehta dobrobit zaposlenih, je poudaril.

Manj enotni so v DeSUS, kjer bodo predlog po besedah Roberta Polnarja podprli trije poslanci, dva pa sta mu podporo že odrekla. Polnar je poudaril, da izkušnje iz preteklih tednov kažejo, da se je nedeljski promet porazdelil na druge dni. “Videli smo, da se lahko tako kupci kot trgovci novim razmeram hitro prilagodijo,” je dejal.

V SMC predloga ne bodo podprli. Kot je pojasnila Janja Sluga, se zavzemajo za svobodno gospodarsko pobudo, sploh pa ne bi smeli takšnih sprememb po njihovem mnenju uvajati v takšnih razmerah, kot so zaradi koronavirusne krize sedaj. “Predlog zakona prihaja v napačnem času in se odmika od vseh smiselnih ukrepov, sprejetih v zadnjem času za omilitev posledic krize,” je poudarila. Če se bo vendarle izkazalo, da se noveli obeta zadostna podpora, bi bilo smiselno razmisliti vsaj o razširitvi izjem, ki jim bo še naprej dovoljeno odprtje, je dodala.

Da država ne bi smela posegati v svobodno gospodarsko pobudo, je poudaril tudi Jani Ivanuša (SNS). “Če bomo danes začeli s trgovinami, ali bomo jutri nadaljevali z gostilnami in pojutrišnjem z zdravstvenimi delavci,” se je vprašal. Predloga tako v SNS ne bodo podprli.

Da je treba biti pri poseganju v svobodno gospodarsko pobudo previden, so se večinoma strinjali tudi v drugih poslanskih skupinah. Vendar pa so ocenili, da takšen ukrep ne predstavlja nedopustnega posega v ustavno pravico.

Predlogu je nenaklonjena tudi vlada. Meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Opozorila je tudi, da takšnih sprememb ne bi smeli uvajati brez predhodnega socialnega dialoga.

Premier Janez Janša je sicer napovedal, da bodo trgovine z izjemo nujno potrebnih izjem ob nedeljah zaprte. Takšno stališče je ponovil tudi v današnjem pogovoru za Radio Ognjišče. Poudaril je, da sicer ne gre za zavezo iz koalicijske pogodbe.

“Tu imamo koalicijske stranke različna stališča. Naše je, da se trgovine zaprejo in mislim, da bomo takšno rešitev v DZ tudi sprejeli. Države v Evropi, ki imajo trgovine ob nedeljah zaprte, delujejo povsem normalno in so v glavnem bogatejše od Slovenije,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine