14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Več ljudi nasprotuje kot podpira Šarčevo vlado

Vlada premierja Marjana Šarca uživa 36,5-odstotno podporo, 45,4 odstotka vprašanih pa je z njo nezadovoljnih, kaže javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Med strankami ima daleč največjo podporo še vedno SDS, SD pa je tokrat prehitela LMŠ in se uvrstila na drugo mesto.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS prepričala 18,3 odstotka vprašanih. Na drugo mesto bi se tokrat uvrstila SD z 8,1-odstotno podporo, na tretje mesto pa LMŠ, ki jo podpira 7,7, odstotka volivcev.

Sledijo Levica s 6,1 odstotno podporo, NSi (5,4 odstotka), SAB (4,3 odstotka), SMC (3,7 odstotka), DeSUS (trije odstotki) in SNS (2,6 odstotka).

Kar 22,5 odstotka vprašanih ne ve, katero katero stranko bi izbrali, 10,8 odstotka jih ne bi izbralo nobene, 2,6 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, za njim pa evropska komisarka Violeta Bulc. Na tretjem mestu je predsednik vlade Marjan Šarec, ki je prehitel nekdanjega predsednika DZ Milana Brgleza. Za kar pet mest je podpora zrasla evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, ki je na petem mestu prehitel predsednika NSi Mateja Tonina.

Na sedmem mestu je evropska poslanka Romana Tomc, za njo pa nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik DZ Dejan Židan. Na desetem mestu je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, največji skok na lestvici pa je uspel ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je enajsti. Predsednik SDS Janez Janša je zdrsnil za tri mesta in je petnajsti, za kar šest mest pa koordinator Levice Luka Mesec, ki je na 17. mestu.

Lestvico zaključujeta predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Mediana je anketo opravila na vzorcu 705 državljanov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine