-0.4 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Več kot 70 procentov Slovencev naklonjeno cepljenju proti covid-19

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Agencija Valicon je predstavila rezultate raziskave Nova normalnost. V njej spremljajo ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Med drugim so v raziskavi ugotovili, da se realizirana in izražena namera cepljenja približuje 70-odstotkov in da bo minimalna stopnja precepljenosti prvič presegla 70-odstotkov.

Družba Valicon je na svojem metodološkem vzorcu predstavila nove rezultate, koliko ljudi se dejansko namerava cepiti. Zdravstveni strokovnjaki so že večkrat povedali, da bi se za vrnitev v normalno življenje moralo precepiti 70-odstotkov prebivalstva. Izračuni Valicana kažejo, da se je tokrat 68-odstotkov vprašanih odločilo, da se nameravajo iti cepit.

Minimalna dosegljiva stopnje precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let je Valiconovi raziskavi v primerjavi z dvema tednoma nazaj še nekoliko narasla in z 72 odstotki sploh prvič, odkar izvajajo raziskavo, presegla 70 odstotkov, maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti pa tokrat znaša 81 odstotkov so ugotovili v Valiconu.

Foto: Valicon, posnetek zaslona

Povečuje se odgovornost slovenskih državljanov

Raziskava je pokazala še nekaj zanimivih rezultatov.  Med že cepljenimi še vedno prevladujejo odgovori, da gre za zaščito pred boleznijo oz. okužbo (40 odstotkov) ter zaščito drugih (26 odstotkov), tak odgovor navaja za 4 odstotkov več že cepljenih kot pred dvema mesecema. Sledijo potovanja in možnost prehajanja meja brez omejitev (11 odstotkov), delež je za 4 odstotkov nižji kot pred dvema mesecema.

Foto: Valicon, posnetek zaslona

Med tistimi, ki se bodo zagotovo cepili, je prav tako na prvem mestu zaščita pred boleznijo (dobra petina), se pa glede na meritev pred dvema mesecema pojavlja nov odgovor, in sicer “manj omejitev za cepljene”, v večji meri kot pred dvema mesecema se pojavlja še odgovor “zaščita pred hujšim potekom bolezni”. Ključna sporočila o pomembnosti in koristih cepljenja očitno počasi vendarle prodirajo do tistih, ki še niso cepljeni, a le med tistimi, ki že sicer izražajo gotovo namero cepljenja.

Vse rezultate raziskave si lahko ogledate TUKAJ.

Rezultati ankete Nova24TV

Za primerjavo, v spletni anketi Nova24TV, v kateri je v času pisanja bilo zabeleženih 3.951 glasov so bili odgovori na vprašanje “Ali ste se cepili proti COVID-19?” sledeči: 14,27 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da se niso cepili in se ne nameravajo, 3,72 odstotka vprašanih je odgovorilo, da se še niso cepili, da so preseli 1. dozo cepiva je odgovorilo 6,1 odstotkov vprašanih, medtem ko se je tudi z 2. dozo cepiva cepilo kar 75,9 odstotkov sodelujočih v anketi Nova24TV.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine