15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

(GALERIJA) Včerajšnji poklon spominu na dr. Jožeta Pučnika pred slovenskim parlamentom

Včeraj, 11.1. bo ob 14.30 je pred parlamentom v Ljubljani potekala spominska slovesnost dr. Jožeta Pučnika. Spomnili so se ga slovenski demokrati, ki se bodo trudili, da bo slovesnost postala vsakoletni dogodek.

Pred slovenskim pralamentom so se demokrati včeraj poklonili  16. obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika, očeta slovenske državnosti. Bil je motor slovenskega osamosvajanja in demokratičnih procesov, ki so se v Sloveniji začeli dogajati ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Danes vse bolj vrednotimo in spoštujemo njegovo delo. “Dr. Jožeta Pučnika so krasile vrednote, za katere bi bilo dobro, da bi nas krasile vse. Ne samo tiste, ki smo aktivni politiki, ampak tudi vse državljane,” je ob spominu nanj povedal dr. Milan Zver, ki je vodil še en dogodek v spomin na dr. Jožeta Pučnika: vodil je delegacijo SDS, ki je je na 16. obletnico smrti očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika na njegov grob položila cvetje. Pri tem sta se jim pridružila tudi sin dr. Pučnika Gorazd Pučnik in župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar.Samostojno Slovenijo si brez njegovega posega v slovenski politični prostor težko predstavljamo, saj je Slovenija na podlagi njegovega udejstvovanja dosegla vse tiste cilje, ki si jih je zadala v času demokratičnih premikov. Ob tem je dr. Zver dodal, da skupaj z njim nismo dosegli vsega, kar smo želeli, in da s celotno tranzicijo ne moremo biti zadovoljni, kakor tudi ni bil zadovoljen dr. Pučnik.

V preteklem letu je Evropski parlament sprejel odločitev, da se ena izmed konferenčnih dvoran v Evropskem parlamentu imenuje po dr. Jožetu Pučniku. “Ko so tisti, ki so odločali, ali bo dobil svojo dvorano, prebrali njegov življenjepis in delo, dvoma o imenovanju več ni bilo,” je povedal evropski poslanec.

V spomin nam bodo za vedno ostale besede dr. Jožeta Pučnika, ki jih je izrekel na dan, ko je Slovenija stopila iz sence zgodovine, 23. decembra 1990: “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine