11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Včeraj v Sloveniji potrjenih 1663 okužb z novim koronavirsom, ponovno največ doslej; na Notranjskem in na Krasu žarišča okužb v Ilirski Bistrici, Komnu in Ložu

V sredo so ponovno potrdili največ okužb doslej. Od 6215 opravljenih testov je bilo pozitivnih 1663, delež pozitivnih testov je torej 26,76-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 357 bolnikov s covidom-19, 62 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Po vladnih podatkih je v sredo umrlo devet bolnikov s covidom-19.

Po zadnjih podatkih ostaja Gorenjska regija z največjim številom okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer je to kar 759, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala namestnica vladnega govorca za covid-19 Maja Bratuša.

Število okužb ostaja najmanjše v Obalno-kraški regiji, ki je še edina oranžna regija, a se tudi tam število okužb hitro povečuje. 14-dnevna incidenca v regiji trenutno znaša že 131.

V sredo so na novo v bolnišnice sprejeli 61 bolnikov s covidom-19, odpustili pa so jih 32. S pomočjo ventilatorja diha 41 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Po podatkih Sledilnika je število okuženih na 100.000 v zadnjih 14 dneh zraslo na 484. V državi je trenutno aktivno okuženih 10.136 ljudi. 

Na Notranjskem in na Krasu žarišča okužb v Ilirski Bistrici, Komnu in Ložu

Na območju Notranjske in Krasa imajo močna žarišča okužb z novim koronavirusom v Ilirski Bistrici, Komnu in v Ložu. Poleg tega je virus vdrl tudi v nekatere javne ustanove v postojnski občini, so na svojem Facebook profilu objavili v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

V Ilirski Bistrici je virus vdrl v tri javne ustanove, in sicer v dom starejših, občinsko upravo in osnovno šolo. V Komnu je odstotek dnevno potrjenih okužb na število prebivalstva eden najvišjih v državi, v Ložu pa je v karanteni 36 zaposlenih iz družbe Kovinoplastika, od tega je pet okuženih, so v objavi na družbenem omrežju povzeli povzeli besede poveljnika regijskega štaba Sandija Curka.

Ta je v videokonferenci z direktorji zdravstvenih domov in domov za starejše dodal, da razmere niso nič boljše niti v postojnski občini. Tam je virus prav tako vdrl v tri javne ustanove, hitro rast okužb pa opažajo tudi med prebivalci.

Zdravnica in članica regijskega štaba Karmen Pahor je pojasnila, da so v primerjavi s pomladansko epidemijo občani tokrat bistveno manj pripravljeni spoštovati predpisane ukrepe, s katerimi učinkovito umirjajo število okužb.

Po njeni oceni lahko še naprej pričakujemo povečevanje števila okužb in vdor okužb v vse ustanove, kar bo pomenilo veliko kadrovsko obremenitev, povečanje izčrpanosti tistih, ki bodo delali, utrujenost in tudi psihološke težave.

“Potrebne bo veliko solidarnosti. Če bo prišlo do velikih izpadov, bomo morali eden drugemu priskočiti na pomoč s kadri, z opremo in psihološko podporo,” so še povzeli besede Pahorjeve, ki je ponovno opozorila na izvajanje osnovnih zaščitnih ukrepov.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine