6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Včeraj v Sloveniji potrdili 1767 okužb z novim koronavirusom, umrlo 23 covidnih bolnikov

V Sloveniji so v sredo opravili 11.494 PCR in hitrih testov ter potrdili 1767 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 25,1 odstotka, hitrih testov pa šest odstotkov. Hospitaliziranih je bilo 1266 covidnih bolnikov, 199 jih je potrebovalo intenzivno nego. Domov so odpustili 80 oseb, 23 jih je umrlo.

 

Po podatkih vlade so v sredo opravili 5637 PCR testov in z njimi potrdili 1415 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 25,1 odstotka. V sredo so opravili tudi 5857 hitrih testov in z njimi odkrili 352 okužb. Pozitivnih je bilo torej šest odstotkov hitrih testov.

V sredo je bolnišnično oskrbo potrebovalo 22 bolnikov več kot dan prej, vendar sedem manj na oddelku intenzivne terapije. V sredo je umrlo tudi pet oseb več kot v torek. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je skupno umrlo 3070 oseb, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom.

Sedemdnevno povprečje števila okuženih na ravni države trenutno znaša 1540, dan prej je znašalo 1668, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. “Še vedno smo precej daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje. Se pa povprečje vseeno opazno znižuje,” je dejal. Dodal je še, da je tudi reprodukcijsko število padlo malo pod ena.

Da bi prvi mejnik za sproščanje ukrepov dosegli v najkrajšem možnem času, se moramo po Kacinovih besedah prav vsi dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati, kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. “To je še posebej pomembno ob prihajajočem vikendu, ki naj bi bil po napovedih vremenoslovcev zelo lep,” je poudaril. Zato vlada poziva vse, ki se bodo čez vikend odpravili na izlet v naravo, k doslednemu spoštovanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa.

Kacin je še opomnil, da so v neposredni bližini Slovenije že zaznali primere britanske različice novega koronavirusa, ki se širi veliko hitreje. “Zato na tem mestu še posebej poziv vsem, ki zaradi dela ali kakšnih drugih dovoljenih izjem prehajate mejo, da dosledno nosite masko, se ne družite z ostalimi in držite medsebojno razdaljo. Bodite pozorni na vsak simptom in ob testiranjih opozorite osebje od kod ste prišli,” je poudaril.

Doslej novega seva v Sloveniji sicer še niso potrdili, a glede na to, da precejšnje število ljudi zaradi dela prehaja državno mejo, se po besedah Kacina lahko zgodi, da se bo novi sev pojavil tudi pri nas. “To bi lahko izrazito negativno vplivalo na našo epidemiološko sliko, česar pa si nihče ne želi,” je še dejal vladni govorec.

Zadnje novice

Sorodne vsebine