4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Včeraj potrjenih 16 novih okužb s Covid19; prepoved obiskov v UKC Ljubljana in strožji režim na mejah

V Sloveniji so v četrtek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1274 oseb in potrdili 16 pozitivnih primerov. Hospitaliziranih je 10 bolnikov s covidom-19, torej en več kot v sredo. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako nihče ni umrl.

 

Doslej so v Sloveniji opravili 104.201 test na covid-19, potrdili so 1649 okužb, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 136 oseb, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org.

Med 16 na novo potrjenimi okuženimi jih je pet v starostni skupini 15-24, šest v starostni skupini 25-34, trije v starostni skupini 35-44, po en pa v starostnih skupinah 45-54 in 55-64.

Hrvaška ni več na zelenem seznamu

Vlada je na današnji dopisni seji pričakovano odločila, da bo vročanje odločb o karanteni odslej potekalo že na meji ter da bodo z zelenega seznama varnih držav črtane Češka, Hrvaška in Francija, nanj pa dodani Belgija in Nizozemska. Ob prihodu iz Hrvaške bo treba dokazati dejansko bivanje v tej državi. Novosti začnejo veljati v soboto.

Vlada je danes spremenila oziroma dopolnila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah.

Po novem tako ob prihodu iz držav na t. i. rumenem seznamu, na katerem bo po novem tudi Hrvaška, 14-dnevna karantena ne bo odrejena za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja, če bodo predložili dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali v času bivanja, ali originalen račun za plačilo nastanitve v teh državah oziroma uradni seznam posadke v primeru najema plovila.

Če oseba tega ne bo mogla predložiti ali dokazati, se bo štelo, kot da prihaja iz države s t. i. rdečega seznama – države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo s covidom-19 – in bo posledično morala v karanteno.

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene so po novem še osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, kasneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa na covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengna ali v organizaciji oz. pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Z današnjo odločitvijo vlade so bile sicer z zelenega seznama črtane Hrvaška, Češka in Francija, vse tri so se “preselile” na t. i. rumeni seznam, na zeleni seznam pa na novo dodani Belgija in Nizozemska.

Med novostmi je tudi vročanje odločbe o karanteni že na sami meji. Policija bo ob vstopu v Slovenijo zahtevala podatke – kot so ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji – in jih nato nemudoma posredovala predstavniku ministrstva za zdravje, ki bo že na samem mejnem prehodu poskrbel za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se bo osebi dovolil vstop v državo.

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko sicer v Slovenijo vstopajo le na določenih mejnih prehodih oz. kontrolnih točkah. Na meji s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, na meji z Madžarsko Pince, in na ljubljansko letališču. Tam bo namreč ministrstvo za zdravje zagotovilo ustrezno število ljudi za vročanje odločb.

Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v UKC Ljubljana prepoved obiskov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so zaradi splošnega poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa od danes prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Izjemoma bodo obiski pri kritično bolnih, pri otrocih na otroških oddelkih bo lahko še naprej prisoten starš, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Kljub prepovedi bodo obiski še naprej možni na intenzivnih enotah in pri bolnikih na paliativnem zdravljenju oziroma so kritično bolni. O obisku se bo treba dogovoriti z lečečim zdravnikom.

Na otroških oddelkih je pri otroku lahko prisoten en izmed staršev, ki pa mora biti zdrav, so sporočili.

V UKC Ljubljana obiskovalce pozivajo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine