22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Varuh človekovih pravic Peter Svetina s pozivom pristojnima ministrstvoma k reševanju problematike zveri

Varuh človekovih pravic Peter Svetina v luči sobotnega protesta zaradi vse pogostejših napadov volkov na rejne živali poudarja, da je vedno treba dati prednost človeškim življenjem. Tako poziva ministrstvi za okolje in za kmetijstvo, da skupaj aktivno pristopita k reševanju problematike in poskrbita za zaščito človeških življenj.

“Cilj bi moral biti, da se interesi obeh področij – okoljskega in kmetijskega – usklajujejo in varujejo, vendar ne na račun ljudi,” je poudaril varuh človekovih pravic in dodal, da bo v prihodnjem tednu pri obeh resornih ministrstvih opravil poizvedbe.

Kot so sporočili iz Varuha človekovih pravic RS, gre po njihovem mnenju v konkretnem primeru “še za en primer težav na ravni medresorskega (ne)sodelovanja, ki v praksi pogosto pomeni nepotrebno zavlačevanje ali celo blokado postopkov sprejemanja odločitev in neredko hromi učinkovito odzivanje države na probleme ljudi”.

Sindikat kmetov Slovenije v soboto v Velikih Laščah pripravlja protest z geslom Slovenija ne bo zverinjak!. Prepričani so, da je prepočasno izvajanje zakona krivo, da se napadi in škode še vedno in vse pogosteje pojavljajo. Podporo shodu so napovedali v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Zadružni zvezi Slovenije ter v političnih strankah SDS, SLS in NSi.

Sindikat bo na shodu med drugim od pristojnih zahteval, da se volkove s podeželja odlovi ali odstreli, podpirajo pa, da se populacija ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov. Zaradi objektivne odgovornosti za sedanje stanje vsakodnevnih napadov volkov zahtevajo tudi takojšen odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine