31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ne vidi potrebe po podpisovanju Veselovega pisma

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Z dokumentom, ki ga omenjate, sem seznanjen. Glede na to, da je javno objavljen, za njegovo podpisovanje ne vidim potrebe,” je na naše vprašanje odgovoril varuh človekovih pravic Peter Svetina, ko smo ga vprašali po tem, ali namerava podpisati izjavo za javnost, za katero predsednik Računskega sodišča zbira podpise. Vesel namreč lobira pri predstavnikih “neodvisnih” institucij,  da bi podpisali izjavo, posredno usmerjeno proti slovenski vladi. Med naslovniki Veselove izjave je bil tudi varuh človekovih pravic – ki pa svojega podpisa očitno ne bo prispeval.

“Kot že tolikokrat doslej želim tudi ob tej priložnosti opozoriti na kulturo strpnosti, sprejemanja, vključevanja in kulturo medsebojne – dostojne komunikacije,” je v odgovoru poudaril  varuh človekovih pravic Peter Svetina in ob tem izpostavil, da sta na vseh področjih nujni aktivna dvosmerna komunikacija in dialog – namreč da ne bi zašli še v krizo vrednot, a ta dialog sam močno pogreša. “Menim namreč, da lahko le z dialogom dosežemo dogovore in presežemo konflikte, nesoglasja in nestrpnost,” je poudaril.

Svetina je povedal, da nobena kriza ne sme in ne more biti opravičilo za njegovo pomanjkanje, za arbitrarno sprejemanje odločitev ali posege vanje s pozicije moči. Prepričan je, da so za delovanje demokratične države in družbe v sistemu zavor in ravnovesij neodvisne državne institucije, ki so zunaj tradicionalnih treh vej oblasti, izjemno pomembne. “Delovanje tako institucije Varuha, ki jo vodim, kot Ustavnega sodišča RS, Računskega sodišča RS, Komisije za preprečevanje korupcije RS, Zagovornika načela enakosti RS in Informacijskega pooblaščenca RS so nedvomno institucije, ki morajo biti pripoznane kot nepogrešljive za delovanje sodobne države. Nenazadnje pa dodajam še, da je tudi družbeno odgovorna skupnost tista, ki prispeva k soustvarjanju pozitivne družbene klime in kulture dialoga,” je še izpostavil.

“Predstojniki neodvisnih institucij v Republiki Sloveniji z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se v zadnjem obdobju na naše institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij,” je v sporočilu oziroma skupni izjavi za javnost zapisal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in dodal, da je – ne glede na to, mogoče opaziti številne poskuse rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in rušijo dolgo grajen ugled. Predsednik Računskega sodišča Vesel je zbiranje podpisov potrdil, ni pa delil informacije, ali je kdo izjavo tudi že podpisal. Zato smo glede tega na nekatere institucije naslovili vprašanja. Seveda je jasno, da je namen te izjave in zbiranja podpisov blatenje Slovenije, ki se še toliko bolj stopnjuje pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Na Twitterju je potezo komentiral tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je zapisal, da se je Vesel odločil s podpisi direktorjev nekaterih državnih inštitucij zavarovati svojo popoldansko neprofitno dejavnost, ki mu prinese 200 tisoč evrov letno. “Tokrat celo osamosvojiteljev ne pošilja na smetišče zgodovine, ampak želi 30-letnico izkoristiti za zavarovanje pridobljenih pravic,” je bil kritičen. Komentiral je tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je pripomnil, da kot minister ne bo komentiral izjav osebe, ki svoje glavno delo opravlja kot popoldansko dejavnost, za hobi pa dopoldne politično vodi izjemno pomembno državno institucijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine