31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Varuh človekovih pravic o prepovedi sv. maše za domobrance v grajski kapeli: “Zadevo bomo preučili”

Piše: L.K.F.

Pri Varuhu človekovih pravic smo preverili, kako komentira prepoved sv. maše v kapeli sv. Jurija na ljubljanskem gradu za pobite domobrance, ki jo je za to nedeljo organizirala Nova slovenska zaveza, občinski Zavod ljubljanski grad pa prepovedal. 

Iz pisarne Varuha nam je njegova svetovalka za javnosti Nataša Kuzmič odgovorila: “Pri Varuhu človekovih pravic smo z dogodkom seznanjeni zgolj iz medijev in z družabnih omrežij, konkretne pobude v obravnavo nismo prejeli. Zadevo bomo preučili in ukrepali skladno s pristojnostmi.” To je vse, kar so pri Varuhu bili sposobni odgovoriti, četudi je njihova tako razsodniška  kot moralna in pravna odgovornost, da se do tovrstnih kratenj svobode izražanja vsaj opredelijo.

Že bežen vpogled na spletno stran Varuha pokaže, kaj je slednji, tedaj je bila varuhinja Vlasta Nusdorfer,  izjavil pred leti v državnem zboru ob obravnavi  Resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu na seji Komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti: »Državni zbor Republike Slovenije bo storil vse, da se bo Republika Slovenija razvijala kot demokratična, pravna in socialna država, v kateri bo posebna skrb posvečena varovanju človekovih pravic in svoboščin, in si prizadeval, da se tragična dejanja in delitve med 2. svetovno vojno in v času enopartijskega socialističnega sistema po njej ter njihove posledice pomnijo kot zgodovinska dejstva, ki naj ne povzročajo novih delitev, nasprotovanj in sovraštev.«

Ob tem je še opozorila, da se na področju ustavnih pravic, zlasti etike javne besede, pri Varuhu pogosto soočamo s kršitvami človekovih pravic, predvsem zaradi sovražnosti in nestrpnosti, ki ljudi razdvajajo. »Zato obsojamo vse njihove oblike in se zavzemamo za kritični javni diskurz ter strpen dialog vseh vanj vpletenih,« je dodala.

O svoji odgovornosti in nalogah pa še: “Varuh varuje človekove pravice v razmerju med državljani in državo ter njenimi institucijami. Varuh pri tem deluje predvsem na podlagi prejetih pobud, ki pa jih lahko odpira tudi po lastni presoji, če oceni, da gre za širša vprašanja, ki so pomembna za varstvo človekovih pravic ter pravno varstvo državljanov.”

Je iz zadnjega stavka možno povzeti, da glede na skop odgovor Varuha na naše novinarsko vprašanje slednji problematiko, ki jo izpostavljamo v našem vprašanju, ne jemlje za širše vprašanje, pomembno za varstvo človekovih pravic ter pravno varstvo državljanov?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine