5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Vane Gošnik v intervjuju za Demokracijo: Več desetletij nas prepričujejo, da se Zemlja ogreva in da smo za to odgovorni predvsem ljudje, ki »proizvajamo« CO2. Oboje je kolosalna laž!

Pogovarjali smo se z varuhom okolja, delegatom (poslancem) in  podpredsednikom prve demokratične skupščine ter nekdanjim predsednikom Zelenih Slovenije Vanetom Gošnikom.

Povprečna temperatura Zemljinega ozračja in oceanov se je v zadnjih 150 letih zvišala za približno 0,67 stopinje Celzija. Napovedi za naslednja leta kažejo na nadaljnji dvig. Posledično nekateri govorijo o globalnem segrevanju, nekateri pri tem tudi močno pretiravajo. Že pred časom ste zapisali, da težko prenašate ekobleferje. Kako je zdaj z globalnim segrevanjem in kdo so ti ekobleferji, so še vedno na površju?

Več desetletij nas globalni provladni mediji prepričujejo, da se Zemlja ogreva in da smo za to odgovorni predvsem ljudje, ki »proizvajamo« CO2. Oboje je kolosalna laž. Tako, kot je bila laž, da se Sonce vrti okoli Zemlje, pa je temu večina stoletja verjela in so zato mnogi končali na grmadi. Dejstvo je, da se naš planet skoraj 20 let, torej od leta 2.000, ne ogreva, če pa že, je to ogrevanje v mejah merilne napake +-0,5 0C, in to kljub povečanim emisijam CO2. A Zemlja se neprestano ohlaja in ogreva, pravzaprav se ogreva le redko. Toplejša obdobja so bila izjeme, večinoma je na planetu vladala ledena doba.

Med zadnjim toplejšim obdobjem je planet doživel dve hladnejši  prekinitvi: 70-letni Mounderjev minimum (1650−1720) in 25-letni Daltonov minimum (1800−1825). To nista bili ledeni dobi, toda bilo je hudo, pomanjkanje hrane, bolezni, vojne … In to se nam na žalost obeta prav zdaj. Ne zaradi CO2, temveč zaradi zmanjšane aktivnosti Sonca. 24., 25. in 26. cikel Sončeve aktivnosti (pege) kažejo, da prihaja najmanj hladno obdobje, ki bo trajalo od 20 do 50 let, začne pa se lahko že leta 2023. Na to opozarja tudi NASA s svojimi satelitskimi meritvami. In kaj bo takrat s CO2?

Še kako si ga bomo želeli! V našem ozračju ga je le 0,04 odstotka, ljudje pa s svojo dejavnostjo k temu prispevamo samo 4 odstotke. Če njegova koncentracija v ozračju pade pod 150 ppm (danes pribl. 400 ppm – parts per million), življenje na Zemlji ugasne, konec je fotosinteze, fertilizacije, rastline in živali izumrejo, kisika zmanjka. V rastlinjake danes npr. vpihujejo CO2, da dosežejo večji pridelek zelenjave. Torej?

CO2 ni strupen, temveč za življenje na Zemlji nujno potreben plin. Prav zato je obdavčitev njegovih izpustov ena največjih zablod, ki razviti svet peha v deinstrualizacijo in energetsko bedo. Razen seveda ZDA, Indijo in Kitajsko, ki se na to norost (pariški sporazum!) požvižgajo in pospešeno gradijo nove termoelektrarne.

Globalno segrevanje naj bi bilo po navedbah nekaterih iz slovenske levice pomemben razlog tudi za dnevne migracije. To naj bi bil po njihovem tudi razlog za množično selitev migrantov z juga proti severu. Se strinjate s takšnimi razlagami o pojavu množičnih migracij, ki vodijo v Zahodno Evropo, del jih seveda ostaja tudi v Sloveniji?

Za to trditev ni nobenega empiričnega dokaza. Nekomu se je zazdelo, da bo videti pameten in je to napisal, vladni mediji pa to navdušeno reciklirajo. Ko pa se ilegalni migranti znajdejo na Velebitu v kratkih hlačah in majicah ter jih pred zmrzaljo rešujejo domači gorski reševalci, seveda previdno utihnejo.

Če se bodo uresničile grozeče napovedi o ohlajanju planeta, lahko doživimo celo presenetljiv obrat: zaradi zmrzali, pomanjkanja hrane ipd. se bodo prebivalci držav EU začeli preseljevati v toplejše države, predvsem severne (Maroko), kasneje pa tudi podsharske Afrike. Noro, kajne? Migrantski tok bi se obrnil. Iranci, Afganistanci, Pakistanci, Nigerijci … bi zmrzovali v Evropi ob pomanjkanju hrane, Evropejci pa bi dostojno uživali tam, od koder smo prišli. Se vam to zdi neverjetno? Meni ne! Evropska civilizacija bi sicer propadla, porušili bi katoliške cerkve, uvedli šarijo …

Saj ne bi bilo prvič.  Tudi Maji niso vedeli, da jih bo četica španskih osvajalcev kolosalno premagala in uničila.

V Sloveniji se dnevno v povprečju rodi 55 državljanov, umre jih 56. Hkrati se povprečno na dan v Slovenijo priseli 52 ljudi, odseli se jih 48. O teh podatkih je v zadnjih dneh govoril tudi Janez Janša, predsednik SDS, ko je opozarjal na migracije in odhajanje mladih izobraženih državljanov v tujino. Kako vi gledate na to?

Ne dogaja se zarota, temveč načrtno raznarodovanje. Pri naslednjem popisu prebivalstva ne boste več mogli odgovoriti na vprašanje, kakšne narodnosti ste, ker tega vprašanja ne bo, rubriko »narodnost« so ukinili. Statistični urad bo torej odslej poročal, da v Sloveniji živi toliko in toliko ljudi, vendar so vsi glede narodnosti anonimusi…

Celoten intervju preberite v revji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine